Veckans nätsnackisar

Det är konstigt, för veckan som gått kändes förhållandevis lugn under det att den passerade. Men nu i efterhand, när jag samlat ihop och destillerat de sju dagarnas största nyheter och diskussionsämnen på nätet, blir det uppenbart att även en händelsefattig vecka är extremt späckad av spännande länkar, roliga historier och starka berättelser. Här är veckans största nätsnackisar!

Bennett, hans SMS och huruvida de är på riktigt eller ej

Ett av SMS:en från Bennett


Bloggen The Smoking Gun har haft fullt upp i veckan. Först deltog de i debunkingen av historian om en kille som tatuerat in en bajskorv på sin otrogne flickväns rygg, sedan avslöjade de att tumblr-bloggen ”Texts from Bennett” förmodligen också är mer påhittad än upphovsmannen vill göra gällande. Texts from Bennett, som i förra veckan inte bara charmade amerikanska utan också svenska nätpubliken, går ut på screenshots på de wiggah-SMS som bloggaren får av sin kusin. Bakom bloggen ligger nätkändisen och rapparen Mac Lethal, och senast i förrgår underströk han att SMS:en var autentiska. Men The Smoking Gun, som pratat med Lethals pappa, menar alltså att Bennett bara är ett påhitt. Antar att vi tills vidare får nöja oss med att konstatera att bloggen är rolig.
Tveksam välgörenhetsiver på Reddit

Folk tröttnade rätt snabbt.


Kommer ni ihåg för ett tag sen, när alla på Twitter skulle låta antalet retweets de fick bestämma hur mycket pengar de skulle donera till välgörenhet? I helgen hände något liknande på den sociala länkdelningssidan Reddit, med start i den här tråden i ateistforumet. Vad som följde var en formlig lavin av trådar där donationer byttes mot upvotes, d.v.s. Reddits sätt att ge uppmärksamhet till en länk eller en kommentar. Ett antal hundra olika trådar på temat startades under dygnet som följde, där den som blev störst vid ett tillfälle var uppe i 6400 upvotes. PS: Min tveksamma ton till trots informerar Fredrik Jungstedt i kommentarsfältet att kampanjerna faktiskt inbringat över $150 000. Så fy skam är det ju inte.
”No Shave November” slut

https://www.youtube.com/watch?v=EKv57s56UwA” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>En av alla time-lapsfilmer på skägg i växande som lagts upp

”No Shave November”, en tradition som påbjuder att män låter bli att raka sig under hela november, kan spåras tillbaka till en idé bland ett gäng polare i Adelaide, Australien 1999. Den har i mångt och mycket utvecklats till en nättrend, med en internationell hemsida och tusentals diskussioner på nätet om saken. Och när november i förra veckan tog slut, och folk fick börja raka sig igen, märkte Youtube tydligt av det då hundratals filmer på män som rakade sig laddades upp.
De skrevfotograferande facebookfeministerna
De hätska diskussionerna om feminismens vara eller icke-vara fortsätter härja nätet, och den senaste tändaren i bensintanken är Facebookgruppen ”Macho i kollektivtrafiken”. Det var efter en artikel i de Stockholmlokaltidningar som Direktpress ger ut, där de anonyma upphovsmännen bakom gruppen intervjuades, som en Flashbacktråd om initiativet startades och diskussionen kom igång. Ännu verkar dock den konstruktiva dialogen dessa så diametralt åtskilda grupper emellan lysa med sin frånvaro.
Torontos borgmästare sparkar boll

Finn ett fel.


Allt började med en bild på Torontos borgmästare Rob Ford, då han i  sparkade igång matchen i amerikansk fotboll mellan lagen Whitby och Aurora. Borgmästarens något olyckliga kroppsställning på bilden, i kombination med det att han i somras gjort sig impopulär genom att vilja skära ner på stadens bibliotek, gjorde att ett bildmeme föddes ganska omedelbart. En Reddittråd där folk ombeddes photoshoppa loss startades i onsdags, och häromdagen valde Buzzfeed har ut memets 15 bästa bilder hittills.
Son till lesbiskt par håller tal

https://www.youtube.com/watch?v=yMLZO-sObzQ” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Wahls tal

När studenten Zack Wahls, son till ett lesbiskt par, tidigare i år höll ett tal om sin uppväxt i en domstol i Iowa filmades han och lades senare ut Youtube. Youtube Trends rapporterar att filmen då fick en viss viral spridning, och slutade på en halv miljon visningar. Efter att filmen återigen stigit till toppen på Reddits förstasida, och dessutom fått ett omnämnande på demokratisidan MoveOn, spreds den dock långt mer i veckan och ligger i skrivande stund på 15 miljoner visningar.
Time Magazine förskonar amerikaner från resten av världens världsbild

När decembernumret av Time i förra veckan kom ut uppmärksammade bloggare att tidningen körde olika omslag för USA och resten av världen, enligt ovanstående. Många tyckte det var konstigt att amerikaner inte skulle vilja se bilder om den revolution som förändrade världen – om än på andra sidan av den, ur jänkarnas perspektiv. När sedan en Buzzfeed-post uppmärksammade att omslagsskillnaderna inte var en engångsföreteelse, utan snarare ett systematiskt tillvägagångssätt, höjdes rösterna än mer. Business Insider skrev att dessa omslag förklarar varför amerikaner inte vet någonting om resten av världen, men Time skrev själva att skillnaderna bara är kosmetiska, och att samma nyheter generellt fyller tidningarna.
Buzzfeed listar årets 45 starkaste bilder
I en best of som innehåller allt från den misslyckade domedagsprofetens Harold Camping till Ghadaffis gyllene pistol listar Buzzfeed årets hittills starkaste bilder.
Storbloggarens felstavade T-shirt

Yes, I can tell.


Så rundar vi av sammanställningen hemma i Sverige, med en felstavad tröja och en obrydd attityd till densamma. Att svenska bloggare designar kläder och startar webshopar är knappast en nyhet, men den kanske slarvigaste lanseringen hittills står Desiree Nilsson för. I ett samarbete med NK har hon gjort en T-shirt vars motiv låter meddela att bäraren har för mycket att göra för att läsa bloggar. Tråkigt nog är texten på engelska, och istället för den väntade formuleringen – ”I have too much to do” – har Dessie stavat too med ett o. Attityden plagget förmedlar är således betydligt mer dyslektiskt än kaxigt. Dessie själv tar misstaget med en klackspark, och visar i en bloggpost fingret till de som tycker det är ett problem att hon inte kan stava.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Fredrik says:

  Jag var först ganska kritisk till Reddits donationshets jag med, vilket resulterade i att en av mina poster landade på förstasidan. Däremot, ”in hindsight”, har det resulterat i mycket bra.
  Just nu har man lyckats samla ihop strax över $156 000 till Läkare Utan Gränser. Och det här donationer från EN del av Reddit, som bara är ETT forum på Internet. Ganska kraftfullt.
  De mest framstående donationerna har kommit från Minecrafts skapare Markus ”Notch” Persson som bidrog med $8 615,36 (närmare 60 000 svenska kronor). Den donationen gjorde att det totalt insamlade beloppet gick över delmålet $100 000. (http://www.reddit.com/r/atheism/comments/mzro3/i_already_donated_861536upvote_count_per_upvote/)
  En annan jättedonation kom från användaren zestyping, som skapade en tråd som sa att han skulle donera $1 för varje upvote (upp till $1 000) och därefter $10 för varje donation som kom in de närmsta 24 timmarna. Zestyping höll vad han lovat och skeppade efter ett dygn över hela $10 050 till insamlingen, och det andra delmålet, $150 000, var nått. (http://www.reddit.com/r/atheism/comments/n0yl5/proof_yall_made_1005_donations_in_24_hours_so_i/)

 2. Alec says:

  Finns fler bilder från TIME Magazine än det där, ganska (väldigt) intressant: http://i.imgur.com/W2Y5u.jpg

  • Jack Werner says:

   Ja, jag tror väl det var det jag länkade till under texten ”ett systematiskt tillvägagångssätt”? None the less: otroligt symboliskt, på nåt sätt.

   • Alec says:

    Aj missade det. o7
    Både TIME Magazines val av innehåll samt Zach Wahls tal är riktigt intressanta. Samt så är det intressant att se de stora summorna som /r/atheism verkar kunna punga ut. Skoj o se att xNotch lägger till en fin bit också!

 3. Asså Dessie-grejen är ju bara för kul! Haha!

 4. […] läst honom skriva om internets undre värld, ordvränga fyndigt och skriva initierat om de mest bisarra nätfenomen. Och nu har resten av världen också upptäckt Ajours Jack Werner. För i måndags fick Jack ta […]