Veckans måsteläsning


Lite senare än vanligt kommer här ett litet sammandrag av förra veckans måsteläsning, jag börjar med en text som kocken och entreprenören Rikard Nilsson skrivit på Facebook, angående krogmomsen. Den fick ganska stor spridning i mitt nätverk och det är klart intressant att höra hur någon i branschen ser på det.
Så mer allmänna grejer ur mitt flöde:
Nyhetsåret i bilder. De talar för sig själva. Bilderna, alltså.

”Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung”. Sverigedemokraten Annika Rydhs uttalande till Smålandsposten, har hunnit bli känt och spritt och diskuterat från alla håll och kanter. Här kan du läsa artikeln som citatet (med flera andra hårresande uttalanden) kommer ifrån.
Det har konstaterats att Anders Behring Breivik är och var psykiskt sjuk när han begick de fruktansvärda handlingarna i Oslo och på Utöya den 22 juli och tog 77 människors liv. Frågan är om och hur det förändrar synen på hans brott, och motivet. Daniel Swedin säger det bra, tycker jag.
Har invandringen gått för långt? Den frågan ställde Aktuellt i en debatt i torsdags. Många har upprörts, Axel Andén har ställt frågan om hur redaktionen tänkte.
Sverige sätter stopp för sanktioner mot Syrien. Bland annat med argumentet att det är mobiltelefoner och deras kameror är oppositionens viktigaste vapen.
Veckans mest uppseendeväckande frieri stod Fadde Darwich för, när han via Expressens löpsedlar frågade Linda om hon ville gifta sig med honom.
Carl Bildt anses vara en av de mest svårintervjuade personerna i det här landet. Här en mycket bra sammanställning av hans bästa knep. Hur man förhalar en intervju på bästa sätt.
Nanok Bie har koll på läget, något man ej kan anklaga Telia för att ha.
Årets svensk är Christopher Kullenberg. Jag rekommenderar absolut läsning av hela Fokusartikeln.
Nedan citat från den här artikeln av Andreas Cervenka. Läs den! Intressant å temat ekonomi är också denna text i Economist, om Sverige och Euron.

”När framtida generationer försöker rekonstruera det tidiga 2000-talets finanskrasch kommer de att göra två förbluffande upptäckter. Den ena är att västvärldens makthavare valde att bygga hela det finansiella systemet på en ganska lätt genomskådad lögn. Den andra att det tog flera decennier innan den avslöjades.”

Debatt:
Smällar man får ta i patriarkatet. Jens Liljestrand har skrivit kanske den bästa texten i hela SCUM-debatten.
Sofia Arkelstens text om lagstiftning om partibidragen har orsakat het debatt.
Peter Forsman som jobbar på .SE har skrivit på Brännpunkt om ministrarnas naiva syn på bluffakturor. Jag tror att många kan känna igen sig i det han skriver.
Många röster höjs nu för yttrandefriheten. Förra veckan tipsade jag om Amnestys bloggstafett i ämnet, denna vecka skriver flera mediechefer på DN Debatt, och ett bloggupprop har initierats med särskild tanke på två fängslade bloggare i Egypten.
Övrigt:
Dagens bibelord på Twitter. Med reservation för att bibelorden inte alls behöver vara särskilt uppbyggande, tröstande, kloka eller ens begripliga med tanke på att hela Bibeln ska twittras. Ser fram emot släkttavlorna. Eller kanske inte. Här kan du följa tweetthebible86.
Det här gör mig mest ledsen och uppgiven. Vad som gör mig glad är att väldigt många har reagerat och diskuterat detta med skönhet och inte minst åldrande.
Så vill jag också slå ett slag för den här julklappssajten. Vad sägs om en toalett till skolflickor i Indien, eller kondomer till unga i Centralamerika?

Något helt annat är Hanna Fahl som testar att leva utan internet i en vecka. Och slås av en del insikter om hur ofta vi använder internet dagligen utan att tänka på det;

”– Nu använde du internet.
Billy Rimgard pekar på kortläsaren på kaféet där jag just betalat för en kaffe. Han har rätt. Jag har förmodligen använt internet dussintals gånger redan under veckan, utan att tänka på det.”

Jag skulle lätt tro att den här pizzan slår världsrekord i äcklighet. Men så är jag rätt traditionell när det gäller pizza, jag erkänner det.
Det är så tragiskt att detta ens ska behöva sägas. Men jag är gärna med och tjatar tills oskicket är utrotat. Reagera alltid när barn (och vuxna för den delen) använder ord som bög, hora eller cp som skällsord.
Lite väl internt kanske:
Tobias Brandel har skrivit en av de märkligaste och mer spretiga texter jag läst på senare tid. Jag är intervjuad, men utan att få några som helst frågor om Ajour eller #prataomdet som båda nämns i texten. Jag förstår inte riktigt vad Brandel försöker berätta, eller vad han vill säga. Och förvånas över att uttalandet om att ”ingen vågat kritisera Ajour” får stå oemotsagt, eftersom inget kunde var mer fel. Vet att Brit Stakston menar att personer i en mindre krets inte vågat kritisera, men jag vet faktiskt inte vilken krets hon menar då. I bloggen Truthandfiction finns ett inlägg som beskriver Twitter lite som en skolgård. Jag känner inte helt igen mig i beskrivningen av mig och andra personer i texten, men förstår ändå precis vad som menas. Det är knappast upp till mig att bestämma hur andra ska se på mig.
Slutligen en sammanfattning av veckan här på Ajour:
Emanuel vaskade fram den här nyheten om en tveksam bussresa i Skåne. Han bevakade också Spotifys presskonferens och presenterar nyheterna här. Emanuel har också haft koll på Tejbz och berättar hur Youtube stängde ner hans Youtubekanal.
Johan pratade med Annika Rydh och följde upp hennes uttalanden om färg och ras. Bland annat berättar hon om sina sympatier med Nationaldemokraterna.
Jag tog ett snack med Urban Pettersson som är vd för WeMind som vann upphandlingen om vård av traumatiserade flyktingar i Stockholm. Jag gjorde det utifrån den upprördhet som rådde över att ett ”riskkapitalbolag” vunnit upphandlingen.
Jack berättade om DN som gick på ett nätskämt om tatuerade bajskorvar. Han surfade också runt och hittade ett gäng fina adventskalendrar på nätet. Och så snokade han fram ett klipp där man ser någon tända på bocken i Gävle.
Damon berättar om twittraren som lyckades pricka in Sveriges grupp i EM-lottningen.
Brian Einarsen gjorde premiär på Ajour med ett urval av veckans Spotifysläpp.
Vad har jag missat? Fyll gärna på med länkar i kommentarsfältet! Du är såklart också välkommen med tips under veckan på måsteläsning till nästa veckas sammanfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Maria says:

  Hej! Bra sammanfattning. Bland politiska journalister har det ju surrats en del om Juholts avsaknade integrationspolitik. Arena gjorde en kritisk granskning. Den finns här: http://www.tidskriftenarena.se/2011/11/23/juholt-in-%E2%80%93-invandrarna-ut/
  Och bland kulturjournalister har det twittrats massa om Ruben Östlunds film Play. Många inlägg, men få bloggar. Jag ska blogga så snart jag hinner.
  Ha det fint.
  /Maria

 2. Jag talar i egen sak, och förmodligen är det inte tanken att enskilda blogginlägg ska lyftas fram (även om sakfrågan t o m nått högst upp på Fagersta Postens förstasida), men jag tycker att Beroendeombudets text om Fagersta kommuns vägran att dels lämna ut allmän handling och dels vägra svara på frågor om en kritiserad missbrukarvård förtjänar lite läsning. Åtminstone av journalister som tycker att tryckfrihetsförordningen är värd att upprätthålla… 🙂
  Här är iaf länken: http://beroendeombudet.se/2011/12/01/fagersta-och-medborgarnas-insyn/

 3. Fredrick says:

  Johan Ingerö har skrivande en intressant artikel i dagens SvD som alla borde läsa, i synnerhet Sofia M.
  Han tar upp frågan om genusvetenskapen i Norge och Sverige, och de ideologiska skygglapparna som omger denna.
  Är det rimligt att en forskningsområde styrs av en liten hängiven grupp av feminister och vänsterradikala?