"Den nationalistiska idén är viktig för mig"

Igår uppmärksammade Smålandsposten att Annika Rydh som har en av SD:s platser i kommunfullmäktige i Älmhult tycker det är ”ok att kalla en neger för en neger”. Idag har det blåst ordentligt kring Rydh men hon har också försvarats av partiets pressekreterare Martin Kinnunen samtidigt som den tidigare SD-styrelseledamoten Camilla Rågfors Newsmill menar att partiet tjänar på debatten om uttrycket.
Där kunde det varit klart. Där kunde vi ha gått vidare. Så blev inte fallet.
Idag dök det nämligen upp en skärmdump från Rydhs Facebook-vägg där en person postat en bild med humor med tydlig rasistisk ton.


Frågan man ställer sig är  – vad menar egentligen Rydh med sina kommentarer?
Jag ringde upp henne för att höra lite om hur hon tänkte.
Kan du redogöra för din kommentar ”men sprid det inte för mycket för då kommer murvlarna”?
– Den har hamnat på fel ställe. Den där bilden har jag raderat från min profil.
Men jag ser ju att kommentaren ligger under bilden.
– Den har hamnat på fel inlägg. Det var ett inlägg som hade att göra med att man inte får säga neger längre som jag kommenterade eftersom det blivit så mycket liv kring min åsikt i frågan. Det måste ha blivit något fel.
Vad betyder *S*? (med anledning av att det var hennes första kommentar till bilden)
– Det betyder skratt. Som engelskans lol.
Tittar man vidare på hennes profil ser man att hon tidigar i år ”gillat” Nationaldemokraternas Facebook-sida vilket får i alla fall mig att höja på ögonbrynen.

Nationaldemokraterna är ett parti som bildats av en utbrytning ur Sverigedemokraterna och anses vara ett högerextremt och nationalistiskt parti. Med andra ord – de står för väldigt mycket som Sverigedemokraterna inte vill förknippas med.
Vad var din tanke med att ”gilla” Nationaldemokraterna på Facebook?
När jag gick ur Socialdemokraterna undersökte jag väldigt många partiers program innan jag blev aktiv medlem i Sverigedemokraterna. I Nationaldemokraterna finns den nationalistiska idén som jag tycker är väldigt viktig och som Sverigedemokraterna saknar, ännu mer nu när partiet ska bli socialkonservativt.
Du har inte funderat på om Nationaldemokraterna skulle passa dig bättre än Sverigedemokraterna?
– Nej, jag tycker de är alldeles för skräniga och har en aggressiv hållning som jag inte delar. Jag vill inte att man förargar eller förolämpar folk bara för att de inte delar ens politiska uppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

  Är det bara jag som tycker att det man ser längst ner på den sista bilden är lite underhållande i sammanhanget? ”…någon har helt oväntat visat sitt intresse för dig”

 2. Markus Larsson says:

  Hon är ju inte speciellt smart, jag menar, det där med att likea en olämplig sida brukar man ju skylla på att man bara vill ”ha koll” eller ”kunna debattera”. 🙂

 3. 2000aldrig says:

  Öst ur Sverigedemokraternas visdomskälla
  http://bit.ly/uFsJdv

 4. Exxoff says:

  Ämnet är dock intressant; när blir ett ord nedvärderande och för vem är det kränkande?
  Om man byter ut ”neger” mot t.ex. ”jude” var hamnar man då? Vad jag vet är judarna stolta över att vara judar och blir därmed inte förnärmade om man kallar dem judar. Hänger man däremot på prefix eller suffix, t.ex. judej*vel, blir ju naturligtvis betydelsen en annan men det kan vi lämna därhän.
  OBS! Nu tänkte jag generalisera grovt och bunta ihop människor hej vilt. Det är ingen idé att gnälla på detaljer i följande text.
  Ponera att ett gäng pojkar på en gård i Tel Aviv leker tafatt och den som ”är” kallas ”juden”. Det skulle förmodligen inte uppfattas som kränkande, det händer förmodligen inte. Han skulle däremot mycket väl kunna kallas ”araben” eller ”muslimen” i syfte att nedvärdera.
  Vad jag vill säga är att ord som uppfattas kränkande av någon kan mycket väl uppfattas som uppskattande av någon annan och det är alltid den kränkta som har tolkningsföreträde.
  Nu är väl knappas ”neger” ett ord som tas emot väl av någon men vi har ju andra ord i samma härad. ”Arab” t.ex. är ju ett ord som till mångt och mycket beskriver samma sak som ”neger” fast för en annan etnicitet. Araberna själva verkar väl vara helt OK med att kallas just araber som ett samlingsnamn. De har ju Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och de talar, förutom lokala språk, arabiska i i stort sett hela det arabiska området.
  Så då är frågan: När kommer ”arab” eller ”jude” bli skällsord?

  • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

   ”Araberna själva verkar väl vara helt OK med att kallas just araber som ett samlingsnamn.”
   Det är väl det här som är det centrala i sammanhanget.

   • Exxoff says:

    Jo, men är det OK i Sverige att kalla männsikor ”arab”? ”Det står ett gäng araber där borta.”
    Jag tror att man skulle dra till sig lite underliga blickar om man sade så i ett publikt sammanhang. Vi har ju tendenser att bli lite småkränkta å andras vägnar s.a.s.

    • karl says:

     Det beror väl lite på hur och i vilket sammanhang man säger saker också. ”Det står ett gäng vita där borta” eller ”Det står ett gäng kristna där borta” skulle väl i många sammanhang också få lite konstiga blickar. Vad tillför det att lägga till ”arab”, ”vit”, ”svart” etc om man bara ska berätta att det står människor där borta.

    • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

     Min åsikt är att det finns tillfällen när det är helt okej att använda ”araber” eller ”judar”, som ”Många araber i land X anser att Y, medan många judar anser att W” eftersom araberna/judarna själva tycker att det är okej. (Jag har i alla fall aldrig träffat på något motstånd, verkligt eller inbillat, mot termerna i sådana sammanhang.)
     Däremot finns det inget sammanhang där det är okej att använda ”neger” eftersom (återigen efter vad jag själv förstått; jag kan ju ha fått allt om bakfoten) många med afrikanskt ursprung anser det vara en stötande beteckning, på motsvarande sätt som ”muhammedaner” för muslimer, ”orientaler” för personer från östasien eller ”lappar” för samer.

     • Exxoff says:

      Jag är helt med dig, Anders, men frågan är om t.ex. ”muslimer” kommer att bli ett ”fult” ord ju mer det används av t.ex. främlingsfientliga element i samhället? Kommer ord som idag är s.a.s. rumsrena bli fula med tiden?

     • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

      Att ord skiftar i värde över tiden får vi nog leva med.

 5. Nu tycker jag inte att man ska dra för stora växlar på vem man följer vare sig på facebook eller twitter eller RSS. Det är upp till var och en att följa precis vem man vill. Det är först när personen agerar, retweetar, gillar eller sprider vidare det kan/bör/ska granskas.
  Organisationsfriheten vi har i Sverige innebär att alla får vara med i vilken organisation man vill och inte behöver uppge vilket parti man tillhör eller röstar på. Jag kan följa alla möjliga partier/ grupper /organisationer bara för att jag anser att det tillför något i mitt flöde.
  Men nationaldemokraterna följer jag inte, för då kommer Johan Hedberg… 🙂

 6. Fredrick says:

  Jag undrar när media, inklusive Ajour, skall uppmärksamma den vänster-extrema rörelsen och kopplingar till redaktioner och enskilda
  journalister.
  Dold agenda….transparent och objektiv journalistik.. inte i närheten.

 7. […] Johan pratade med Annika Rydh och följde upp hennes uttalanden om färg och ras. Bland annat berättar hon om sina sympatier med Nationaldemokraterna. […]