”Den nationalistiska idén är viktig för mig”

Igår uppmärksammade Smålandsposten att Annika Rydh som har en av SD:s platser i kommunfullmäktige i Älmhult tycker det är ”ok att kalla en neger för en neger”. Idag har det blåst ordentligt kring Rydh men hon har också försvarats av partiets pressekreterare Martin Kinnunen samtidigt som den tidigare SD-styrelseledamoten Camilla Rågfors Newsmill menar att partiet tjänar på debatten om uttrycket.

Där kunde det varit klart. Där kunde vi ha gått vidare. Så blev inte fallet.

Idag dök det nämligen upp en skärmdump från Rydhs Facebook-vägg där en person postat en bild med humor med tydlig rasistisk ton.

Frågan man ställer sig är  - vad menar egentligen Rydh med sina kommentarer?

Jag ringde upp henne för att höra lite om hur hon tänkte.

Kan du redogöra för din kommentar ”men sprid det inte för mycket för då kommer murvlarna”?
- Den har hamnat på fel ställe. Den där bilden har jag raderat från min profil.

Men jag ser ju att kommentaren ligger under bilden.
- Den har hamnat på fel inlägg. Det var ett inlägg som hade att göra med att man inte får säga neger längre som jag kommenterade eftersom det blivit så mycket liv kring min åsikt i frågan. Det måste ha blivit något fel.

Vad betyder *S*? (med anledning av att det var hennes första kommentar till bilden)
- Det betyder skratt. Som engelskans lol.

Tittar man vidare på hennes profil ser man att hon tidigar i år ”gillat” Nationaldemokraternas Facebook-sida vilket får i alla fall mig att höja på ögonbrynen.

Nationaldemokraterna är ett parti som bildats av en utbrytning ur Sverigedemokraterna och anses vara ett högerextremt och nationalistiskt parti. Med andra ord – de står för väldigt mycket som Sverigedemokraterna inte vill förknippas med.

Vad var din tanke med att ”gilla” Nationaldemokraterna på Facebook?
-
När jag gick ur Socialdemokraterna undersökte jag väldigt många partiers program innan jag blev aktiv medlem i Sverigedemokraterna. I Nationaldemokraterna finns den nationalistiska idén som jag tycker är väldigt viktig och som Sverigedemokraterna saknar, ännu mer nu när partiet ska bli socialkonservativt.

Du har inte funderat på om Nationaldemokraterna skulle passa dig bättre än Sverigedemokraterna?
- Nej, jag tycker de är alldeles för skräniga och har en aggressiv hållning som jag inte delar. Jag vill inte att man förargar eller förolämpar folk bara för att de inte delar ens politiska uppfattning.