Youtube stängde ner Tejbz – en av Sverige största youtubekanaler

Tobias ”Tejbz” Öjerfalk är en svensk gamer som driver en av Sveriges mest populära youtubekanaler. Eller gjorde. För just nu har Youtube stängt av honom och allt hans material.
– Hjärtat stannade en minut kändes det som, säger Tobias Öjerfalk.
Tobias är en av få riktiga Youtubestjärnor i Sverige. Hans kanal har över 67 miljoner klippvisningar och han lever heltid på reklamintäkterna från sin youtubekanal.
Men inatt, strax efter att han la upp sitt senaste klipp, stängde Google-ägda Youtube av honom och plockade bort hela hans kanal, med alla klipp.

Bilden som Tejbz allra helst själv vill att vi använder för att beskriva situationen. Foto: Tejbz (c)


”Tejbz” hade lagt ut ett klipp där han, med tillstånd från upphovsmakaren, hade använt musik.
– Det verkar som de tror att jag skammat för jag skrev ”buy their song” I descripten på senaste videon, säger Tejbz.
Saken är inte helt ovanlig för kanalägare på Youtube. Men oftast föregås nedstängning av att man har misskött sig tidigare, till exempel fått en ”strike”, för att man använt någon annans upphovsrättsskyddade material. Någon sådan varning har Tejbz aldrig fått.
Tejbz har nu kontaktat Youtubevänner i USA som hjälper honom med kontakter in på Youtube för att lösa situationen.
– Jag har tillbaka kanalen imorgon. Machinima är på caset. Eller ja det är mest troligt att den är tillbaka imorgon. De pratar med Youtube på telefon nu.
Hur kändes det när du loggade in och såg att allt var borta?
– Hjärtat stannade en minut, kändes det som, säger Tejbz.
Uppdaterat: Tejbz meddelar nu via chatt: ”Machinima har kontaktat youtube nu och kanalen håller sakta men säkert på att restoras”
Uppdaterat2: Tidigt i morse hade Youtube återställt hela Tejbz kanal. Tejbz tackar Machinima för hjälpen. Jag har sökt Google för en kommentar.
Uppdaterat3: Google svarar nu genom deras kommunikationschef i norden, Andreas Svenungsson. Han säger att Google inte uttalar sig specifikt om klipp eller kanaler.
– Varje minut laddas 48 timmars video upp på YouTube så det är inte praktiskt möjligt helt enkelt.
Han medger ändå att misstag sker.
– I enskilda fall tas en video eller kanal ned av misstag. När vi får reda på det sa kollar vi på materialet och agerar sa fort vi kan med att återställa klippet eller kanalen, säger Andreas Svenungsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Daniel says:

    Jag såg på hans twitter-kanal att kanalen var tillbaka igen.

  2. Lasse Lundeberg says:

    Läxan är väl att inte förlita sig på ”Molnet”. Är det bara för att det är gratis som folk använder det?

    • Annika Lidne says:

      YouTube är världens största videosajt och världens näst största sökmotor. Har man videomaterial så vill man självklart synas där flest människor har möjlighet att se det. Det är inte konstigare än så.

      • Lasse Lundeberg says:

        There is no free lunch. I Sverige har vi länge levt efter idén att det allmäna ska tillhandahålla tjänster. Dessa utförs efter beslut av valda politiker. Bibliotek t.ex.
        Idag verkar det som detta tänkande om den goda staten flyttas över till att amerikanska storföretag ska tillhandahålla tjänster. Dessa företag har ingalunda svenska folkets bästa för ögonen. I marknadsföring används gratiserbjudanden som lockbete. Man ska inte göra sig beroende av dessa lockbeten.

        • Men hur mycket val har vi?

          • Lasse Lundeberg says:

            Bra fråga. Kanske kan svaret vara att det är som med diet, motion, miljöförstöring och ekonomi.
            Det är lättast att äta snabbmat, inte röra sig, åka bil, flyga, inte sopsortera och låna pengar på bank. Det moderna samhället erbjuder många lätta lösningar. Med tiden inser man att dessa genvägar har diverse oönskade kostnader.
            Det är väl sak samma med ”Molnet”, vilket erbjuder enkla lösningar. Samtidigt som den enskilde förlorar makt.
            En praktisk lösning kunde vara en mjukvara som ger den egna datorn telefonens fördel; att man kan ringa vem som helst. Så fungerar redan en vanlig webbläsare, men Facebook, Youtube, e-tidningar,… försöker låsa in användarna i deras applikationer.
            Vi bör försöka behålla initiativet. Men det är lite som att hålla på och baka sitt eget bröd när det är så mycket enklare att köpa.
            Ifrån lagstiftare borde vi kräva antitrustlagar som delar makten mellan fler företag, typ webbhotell, e-post-service, hård och mjukvaruproducenter,… och stävjar monopol.
            Kom ihåg att såväl teknisk som idéutveckling stannar av när det börjar likna monopol. Internets fantastiska dynamik består så länge Facebook, Google, Youtube, Microsoft, och liknande inte får för stor del av marknaden.
            Vi bör påverka våra folkvalda och hoppas att många av oss är idealister som söker lösningar utanför de stora företagen. Jag har haft ljudfiler på ett webbhotell, hemsida på ett annat och miklat för att få det att funka ihop. En del kompisar kämpar med egna servrar. Länge leve dessa pysslare.

          • Problemet är ju att det är monopol som vi älskar. Vi älskar Blocket för att alla är där. Facebook för att alla är där. Youtube för att alla är där.
            Skulle det inte vara så skulle det inte heller få samma genomslag.

          • Lasse Lundeberg says:

            Det stämmer. Jag hittade denna din artikel pga Facebook. Har hittat till intressanta skribenters bloggar tack vare Journalistbubblan. Har dessutom återfunnit många gamla vänner via FB.
            Man kan använda FB, Youtube, Twitter m.fl. som annonsplatser, men man bör absolut skapa egen webbsida. Det finns webbhotell som erbjuder användarvänliga lösningar. Att det kostar är inget att klaga på. Man får frihet. Jag har dessutom reggat mig som ansvarig utgivare.

          • alex says:

            Jag förstår bara inte varför google inte har råd att ha support, de tjänar mer än microsoft…
            Ingen på svenska supportkontoret har någon makt över vad som händer på google och utan feta bolag kan man aldrig lösa sina problem som i det här fallet

    • Som Annika skriver, Youtube är inte bara en publiceringsplattform, det är ett ekosystem också. För att vara en del av de ekosystemet måste man vara på plats, inte på en egen sajt.

      • Lasse Lundeberg says:

        Facebook uttalade nyligen att de vill bli basen för detta ekosystem. Den som vill vara fri att själv bestämma vad man vill publicera, vilken information man vill söka, måste anstränga sig lite. Sådant är livet.
        Vad gäller att hitta info, så finns fler sökmotorer. Google har tyvärr nästan monopol, vilket är samma typ av problem.

        • Ja visst. Vill man av princip hålla sig utanför sociala ekosystem så går det såklart bra.
          Men din fråga var ju om det bara är för att det är gratis folk använder det. Inte om hur man bäst är ”fri”.

          • Lasse Lundeberg says:

            I varje inlägg kan man inte täcka in en hel fråga, därför angav jag ”gratis” och höll inte med tanken att det är en plattform med stor täckning. (Just nu, och på Youtubes villkor)
            Det är detta som ligger bakom min fråga: Internet är en fantastisk öppning för alla att delta. Nu sågar vi av grenen vi sitter på genom att låsa upp vår frihet till några få styrelserum i USA. Internet förvandlas till något som liknar betalteve, med begränsade möjligheter. Visst alla vill ha saker gratis och med genomslagskraft. Ett beteende som gör en sårbar för skrupelfria aktörer.
            Detta fall visar exakt denna problematik.
            Jag är nyfiken på om Emanuel ville visa på denna fara eller om han, enligt norm från 70-talets socialjournalistik, ville ”skämma ut” Youtube med andemeningen att svensken i fråga borde få tillbaka sin Youtubekanal.
            Det är två helt motsatta slutsatser man kan dra av denna historia.

          • Jag hade ingen annan agenda än att det var en nyhet som borde skrivas.

  3. Linus says:

    ”restoras”
    Lär inte fungera i Wordfeud. 😉

  4. […] Emanuel vaskade fram den här nyheten om en tveksam bussresa i Skåne. Han bevakade också Spotifys presskonferens och presenterar nyheterna här. Emanuel har också haft koll på Tejbz och berättar hur Youtube stängde ner hans Youtubekanal. […]

  5. […] för en egen svensk youtubekultur. Inte bara har vi fått flera youtubestjärnor som både lever och får genomslag med Youtube, utan klippen har också satt stor prägel på både samhällsdebatt […]

  6. […] Vi har tidigare skrivit om Tobias Öjerfalk här. […]

  7. Alfred says:

    That akward moment, when the writer after reading this comment to find out for homself that he would find something he allready knew he would find because I wrote it in this comment.
    Han/hon stavade Machinima fel, han/hon skrev Macinima.