Nätets 10 bästa julkalendrar

Really, Preben? "December"?


Man sitter där i köket, med en halvövertygande kopp kallnad glögg, och tittar vantroget ut genom fönstret. December? Med det här vädret kan man på sin höjd tänka sig att det är en extra mörk septemberdag, men banne mig inte mer. Å andra sidan: varför klaga? Dels förbrukade vi förmodligen svenska folket samlade gnällkvot under snökaoset förra året, och dels förvirrar vi nog bara en eventuell vädergud genom att vara missnöjda med även detta väder. ”Sitter han och bloggar surt nu igen”, tänker han (som vi för enkelhetens skull kan kalla Preben), ”när jag faktiskt lyssnat på honom och skippade snön den här gången?! Nästa år vecklar jag ut en jävla Eyjafjallajökull mitt under Sofo så får vi se vad har att säga om töntväder då”. Det är lugnt Preben, du gjorde ditt bästa men som vi såg i vintras är din fingertoppskänsla bara inte den bra nog. Nå, för att trots det där fjösiga som pågår utanför fönstret försöka drämma till med lite julstämning listar Ajour nu nätets 10 bästa julkalendrar, med allt från appar till klappar.

10. Forskning och Framstegs gissningskalender
Populärvetenskapliga magasinet Forskning och Framsteg ger i denna kluriga tävlingskalender en ledtråd per dag, och alla pekar de mot ett särskilt ord. Den första att komma på ordet och skicka in det vinner en lyxweekend för två. Dagens ledtråd är 349. Det skulle kunna anspela på antalet ledamöter i riksdagen, men också på året efter Kristus då kinesiska kejsaren Shi Zun dog och dessutom på priset på ett månadsmedlemskap i Karbyhallens gym. Svårt att hitta en röd tråd där, så det är bäst att avvakta närmare ledtrådar – och nästa kommer imorrn!
9. Magic Solvers appkalender
Om du har en iPhone och faktiskt känner att du har utrymme för fler appar i den så vill jag först och främst informera dig om att du troligen har ADHD. Sedan kan jag tipsa om apputvecklaren Magic Solvers appkalender, där en applikation per dag tipsas om och länkas till. 25 tips utlovas allt som allt, och av de borde väl åtminstone två-tre vara tillräckligt beroendeframkallande för att dina sista kvarvarande vänner ska säga upp bekantskapen med dig.
8. Julens kemikalender

Notera den våta kapitalistdrömmen i mitten av bilden, fabriken "AB Juldoft"


Personer från Tekniska Museet i Stockholm, och en rad andra mer eller mindre naturvetenskapliga institutioner, står bakom denna pedagogiska tips och trix-kalender. Utformningen andas tidigt 2000-tal, och målgruppen är yngre barn, varför mina kära medelålders Ajour-kollegor säkert kommer tipsa mig om den förr eller senare. ”Du kommer älska den, Jack! Första luckan är om hur levande ljus fungerar, och så står det i beskrivningen att man ’får många tips på roliga undersökningar och experiment som du kan göra tillsammans med någon eller på egen hand’! Det kan vara kul att lära sig vet du.”. ”Kääften Emanuel, jag vill spela TV-spel och inte lära mig NÅT, du fattar ju ingenting!”. Dörrsmäll.
7. TV4:s favoritjulkalender

"Ta och kör med en kärvänligt barsk blick för att kontrastera mot de där flaffiga röda banden"


Vissa saker är jag bra på att skämta om (och med ”bra” menar jag skämt som mina yngre syskon, 8-12 år gamla, inte börjat himla inte med ögonen åt än). Dit hör inte svensk media. Så eftersom Jonas Adner skulle beskriva den här posten roligare än jag kan ger jag upp, och beskriver den bara som den är. Några TV4-hallåor tipsar varje dag om guldkorn ur TV4 Plays arkiv. Vanligtvis kostar dessa klipp pengar att titta på, men eftersom Bonnier-ledningen uppenbarligen fått besök av tre andar som visade dem hur ledsna människorna hemma i stugorna enbart hade VHS-inspelningar av Utbildningsradion att titta på i juletid är de nu gratis. Dagens tips är Idolfinalen 2010 och jag menar, är inte det julstämning i ett nötskal?
6. Lotten Bergmans hemlighetsmakarkalender
Språkvetaren Lotten Bergman har sedan 2005 styrt upp en julkalender på sin blogg för alla som gillar poetiska gåtor (läs: meningar som är så festligt tillklurade att bara Gabriel García Márquez-älskande kvinnor i 40-årsåldern beväpnade med vinboxar förstår dem fullt ut). Den går ut på att Bergman varje dag lägger upp ett inlägg skrivet i en viss skribents stil, eller som innehåller ledtrådar kring samma skribent. Tror du du vet vem det är ska du meddela det i kommentarsfältet – men på samma festligt tillklurade sätt, så bara Bergman själv förstår vem man menar och inte de andra kommentarsfältshärjarna. Kort och gott: brukar du reagera på Avpixlats beskrivning av den PK-kulturmarxistmaffia som enligt dem styr Sverige med ”Ja, den är ju jag med i” är det här julkalendern för dig.
5. Lunds Tekniska Högskolas experimentkalender

"Vi hade INTE sex!"


Labbrockar och skånska traditioner må styra tankarna mot tvångssterilisering av ovälkomna balter snarare än julemys, men här är det faktiskt precis det vi bjuds på. Våra ciceroner är de två behärskat entusiastiska studenterna Lena och Patrik, som utför ett dagligt experiment, inspelat och upplagt på Youtube för vårt behag. Det hela är riktat till ungefär samma målgrupp som punkt 8, ”Julens kemikalender”, fast en äldre variant som ställer hårdare krav på experimentens svårighetsgrad men älskar själva Internet Explorer-utformningen. Den första filmen i kalendern är 6:38 minuter lång, handlar om något som heter ”cold smoke” och kan sammanfattas med att Patrik efter att det fräser till lite säger ”det ser ganska roligt ut”.
4. 24ways kodkalender
24 Ways to Impress your Friends är en kalender för människor som definierar ”vänner” som ”folk som intresserat betraktar din kod” (och då menar jag inte inbrottstjuvar på span). I den första luckan hittar vi ett 8000 tecken långt blogginlägg om, öh, att skapa ”Custom Font Stacks” med hjälp av ”Unicode-Range”. Jag känner mig som jag gör när jag tittar på spanska såpoperor: fattar ingenting men är sjukt spänd på vad som ska hända härnäst.
3. Teknikmagasinets rimkalender

Vad tror ni om mina chanser att vinna?


Många företags julkalendrar försöker maximera sina kunders deltagande genom att fylla sina luckor med tävlingar på samma intelligensnivå som en genomsnittlig banan. Så inte Teknikmagasinet, som med sin nördiga tävlingar följt mig genom livet lika nära och trofast som onanin. Denna jul presenterar de en produkt per dag, och vinnaren är den som slår till med det mest kreativa rimmet. Med Teknikmagasinets kundkrets – mig – i bakhuvudet vet jag inte om jag ska vara avundsjuk eller lättad för att jag inte ingår i juryn som utser vinnarrimmen.
2. Danmov Productions stopmotionkalender i Lego

https://www.youtube.com/watch?v=P9hOMlaRfVk” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>”Alla dessa klipp som kom och gick, inte visste jag att det var livet”

Vi medlemmar i ”Liv – vad är det?”, intresseorganisationen för datorspelsbaserade stop motion-filmers genomslag i samhället, känner igen Danmov Productions från näthiten Lego Minecraft. Nu är den 15-årige tysken bakom Youtubekanalen tillbaka, denna gång med en serie filmer baserad på julkalendern som Lego gett ut. Han klipper ihop en film baserad på varje luckas modell, och dagens film är en rafflande historia om en hånflinande blandmissbrukare som är ute för att julvandalisera.
1. Oioioi.se
Världens torraste skämtkalender går att spåra tillbaks till 2004, och under varenda jul sedan dess har den överraskat oss med skämt så enastående dåliga att ordet ”humor” egentligen inte bör inblandas. Vad som började med skämt baserade på kändisars namn – som t.ex. tredje december 2004 då en man luras på en burk öl, bara för att upptäcka att den är ”Tom Cruise” – har gått till bokstavliga tolkningar av uttryck – som den 16:e december 2007 då en annan man säger ”upp med händerna, det här är ett rån” och håller upp, ja, gissa vad – och idag har den första bilden i årets serie lagts upp. Och jag blev inte besviken. En man som varit och besökt en simhall berättar nämligen att han under besöket…

Är det inte vackert? God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Oioioi.se är en riktig höjdare! Måste bara be om att få lägga till Tidningen Fokus Kunskapsluckor på http://apps.facebook.com/fokus-kunskapsluckor/. Fyndigt, smart och allmänbildande.

 2. Pelle says:

  Humorbyns julkalender. Don’t miss! 🙂

 3. Pelle says:

  http://julkalender.humorbyn.se är adressen såklart..

 4. Mona says:

  Tack för en bra sammanställning. Hittade både en egen favorit och en till kidsen. Ja det är ojojoj och lego jag pratar om.

 5. Z som i Zafir says:

  Ni har missat den som klassar ut allt och alla (först ut var någon som gjorde om en vägskylt för skarp kurva till en svensk tiger – på riktigt!):
  http://www.gatukonst.se/2011/11/28/stockholms-gatukonstnarer-bjuder-pa-arets-kladdventskalender/

 6. Magnus says:

  Inte att missa. gatukonst.se kör en Kladdventskalender. Innehåller konst, brott och får folk att gå ut och röra på sig. Utöver det så lär det bli spännande att se om det kommer hålla hela vägen fram till jul.

 7. Joseph says:

  oioioi är sannerligen ett återkommande nöje! Känns lite designtorget-hipster-fiffigt, men vad fan.

 8. Jag kan jag kan! ”Jack” är i själva verket Orlando Bloom. Eller nån annan som inte har fattat poängen med Lottens julkalender. Man måste läsa kommentarerna ju!

 9. Stopp och belägg, Werner! Bergman (på punkt nummer 6 här ovan) är inte språkvetare, trots att hon tror sig veta allt om språk. Hon är basketspelare.
  (Övergår nu till att lägga bort titlarna med dig och slutar att tala om mig själv i tredje person.)
  En sak, bara. Det är INTE bara jag som ska begripa det som står skrivet i kommentarerna. Det är precis tvärt om: i kommentatorsbåset samsas alla som har svaret och alla som inte har svaret och så kommer de framåt på ett jävligt roligt sätt helt utan min hjälp.
  (Roligt? Jo, förra året när jag skrev som Einstein var en av läsarna övertygad om att det handlade om ”Blåsippan ute i backarna står”.)
  De där ”Gabriel García Márquez-älskande kvinnorna i 40-årsåldern, beväpnade med vinboxar” hade förresten väldigt svårt att lista ut att detta var Jan Majlard:
  http://www.lotten.se/2006/12/julkalendern-7-december-2006.html
  (Vänner av ordning kan nu förstås hävda att det är mitt fel när folk gissar fel. Och de har ju rätt.)

  • Jack Werner says:

   Många som reagerat på just punkt 6 där, och Werner tror att Werner väljer att svara samlat till just dig Lotten.Förlåt, vi är ju du med varandra!
   Som du säkert märkte var det inte utan en raljant ton jag beskrev alla punkter i listan, även den som berör dig. Snarare än ett faktiskt horn i sidan handlar detta om ett patetiskt försök att vara rolig från min sida. Det hoppas jag du/ni har överseende med.
   Vad gäller utformningen av din julkalender är jag ledsen om jag missförstått – men visst är det så att du presenterar en gåta och den löses i kommentarerna, men utan att nödvändigtvis avslöja den för andra kombattanter? Det rent konkreta målet för kalendern är ju någon form av vinnare, right?

   • Luna says:

    I den rödvinsdoftande vänsterandan som råder i båset så är det förstås så att alla fyrtioåriga kvinnor är vinnare. Lotten lottar ut en rysligt fin t-shirt varje dag, och alla som vill hoppa ner i hatten (ett plommonstop, närmare bestämt) får göra det även om de inte kan rätt svar. Man bara ogissar och så får man vara med. Lite som dagislucia, mao.

 10. Örjan says:

  Älskar och följer Lotten. Men idag tror jag inte på någon poet. Snarare en barnboksförfattare. Om jag uppfattat andras bloggkommentar rätt. Barnböcker förekommer varje år. (Lotten är 5-barnsmamma).
  Efter midnatt ges svaret.
  Än drygt 3 tim kvar till midnatt.
  Gå in och kolla,
  Kommentera!

 11. […] Utöver detta tipsar tidningen Ajour om Nätets tio bästa kalendrar – de gör de här: http://ajour.se/natets-10-basta-julkalendrar/. Är man pedagog inom främst de naturvetenskapliga ämnena finns här väldigt mycket bra att […]

 12. Örjan says:

  Lotten: korrigering och vag protest
  Ibland svar som bara du initialt förstår.
  Förra året. Typ.
  ”Jag vet! Satt på toaletten och kom kom på svaret. Avvaktar med att berätta.vidare.”
  Toalett= WC och svaret var en nobelpristagaren i literatur.(initialer)
  Skojigast och mest allmännbildande är att läsa facit. Sedan kolla hur olika båsmedlemmar syftar på svaret, utan att berätta det rakt ut.

 13. Béatrice Karjalainen says:

  Jack du måste ju besöka oss i kommentatorsbåset. Idag är jag helt lost eller kanske inte i Lottens kalender. Nu närmar vi oss midnatt och då börjar de som är bombsäkra hjälpa oss som nog inte knäckt det. Roliga timmen. Google får varm och Wikipedia ökar nog sin besökarskara med en stor mängd underliga träffar under december.
  Min favorit i fjol var nog Kellogg. Roligast är det givetvis när man knäckt gåtan på egen hand. Men ibland kan det bli en riktig Blåsippa och då tokgarvar man åt det.

 14. Spana in min LEGO Star Wars-julkalender på andreasivarsson.wordpress.com 🙂

 15. […] pimplar rödvin och gillar svåra poeter och Phillip Glass? That’s only to be expected, says Jack – jag läser ju Lottens julkalender! Dela med dig!E-postSkriv […]