Topp tio bästa memeinspirerade halloweenutklädningarna 2011

Nätet har förändrat den amerikanska maskeradhögtiden halloween i grunden. Från att tjejer enbart hade sexy nurse och sexy parkeringsvakt att välja mellan kan de nu välja vraka bland mängd virala referensdressar. Från att killar kunde vara vad de ville och inte alls behövde beakta sexigheten kan de nu vara ännu lite mer vad de vill utan att behöva beakta sexigheten. I åtminstone tre år har denna tradition nu fått utvecklas, och den numera avsomnade bloggen Urlesque gjorde såväl 2009 som 2010 ett utmärkt jobb i att sammanfatta de årens bästa klädkombinationer. I år har uppladdning pågått för fullt i och med både tumblrbloggar och en helt ny Know Your Meme-mall för bra memekostymer. Men vilka kostymidéer är då de bästa tipsen inför helgens högtid? Ajour hjälper er i näthumorsdjungeln och listar årets tio bästa memeinspirerade halloweenutklädningarna – blinkningar till alla årets största näthändelser utlovas!

10. En gropaga

En gropaga


Vad du behöver:
En röd cape och ett ansiktsuttryck som är respektfyllt på gränsen till skräckslaget.
Bakgrundshistorien:
Ur captcha-tekniken, där du ombedes skriva in ett par helt slumpmässigt utvalda ord för att inför en hemsida bekräfta att du faktiskt är mänsklig och inte alls en robot, föddes han: Inglip, den nya generationens internetgud. Det började med att en captcharuta visade upp budskapet ”inglip summoned”, och en läsare förstod att det var något stort på gång. Nu är de troende – som alltså kallar sig själva gropagas – uppe i över 8000, och på nätet återkommer Inglip och hans budskap överallt. Så vad väntar du på? Bekänn dig du också till Inglip, och iklä dig den traditionella röda kappan för att sedan ge dig ut och missionera för de stackars ofrälse som lär snubbla runt i natten.
 
9. Prinsessan Beatrices hatt

Foto: appaloosa på Flickr


Vad du behöver:
En hysteriskt fånig hatt och en beige, ganska proper, klänning.
Bakgrundshistorien:
När brittiska Prins William bestämde sig för att röra till i samtliga europeiska pensionärers sommarkalender genom att gifta sig med sin undersköna ”Jenny from the block”, Catherine Middleton, utlöste han inte bara den största rojalistiska yran och republikanska gruffigheten sedan vår egen Viktoria gick och gängade sig – han tog också det första spadtaget för den underligaste memegrop den här sidan keyboard cat. Wills yngre kusin, prinsessan Beatrice, bestämde sig nämligen för att komma till bröllopet iklädd… förvirring. Hennes Philip Treacy-designade hatt gjorde omedelbar succé på nätet, och har sedan dess synts i såväl Vita Huset som i Pokémon – och kanske på din halloweenfest?
8. Charlie Sheen

Bild från ABC. GIF-skapare okänd.


Vad du behöver:
En skjorta, en lite strulig svart peruk, under den en vinnarskalle samt en liten påse mjöl som du pratar om hela tiden.
Bakgrundshistorien:
Charlie Sheen lades i slutet av 2010 in på en rehab-klinik, och många trodde att det var början på slutet för honom. Men det var bara skiftet mellan två olika karriärer de såg. För i och med att Sheen misslyckades med sin rehab, offentligt började snacka skit om TV-serien 2 1/2 Mens producent och följdaktligen fick kicken från produktionen fick internet upp ögonen för honom och hans oberäkneliga personlighet. En extremt konstig TV-intervju, en dunderstart på Twitter och en misslyckad ståuppturné senare stod det helt klart att Sheen hade lyckats med det som få förunnas: att bli ett meme. Och i helgen kan du bli honom.
7. Scumbag Steve

Scumbag Steve. Foto: skivomslag från Ma Gangsta


Vad du behöver:
En Boston Red Sox-keps, en brun Timberlandjacka, en brun T-shirt och en halskedja.
Bakgrundshistorien:
Bilden säger allt: det här är den snubben som lånar din iPod och ger tillbaks den trasig. Det är snubben som säger att han ska betala tillbaks sin skuld till dig – nästa vecka. Det är snubben som röker upp allt ditt gräs, dricker upp all din öl och undrar om han kan få ta en macka utan att någonsin bjuda tillbaks. Det var i allafall så som Reddit uppfattade honom när bilden i slutet av januari började spridas. Idag är Scumbag Steve (eller Blake som han egentligen heter) ett fenomen. Så vill du slippa ta med dig öl på festen i helgen – spring till närmsta Abercrombie & Fitch-affär!
 
6. En 99%-protestant

Foto: Charcoal Photography på Flickr


Vad du behöver:
En ledsen uppsyn som till hälften döljs av en papperslapp där din miserabla situation beskrivs.
Bakgrundshistorien:
Occupy Wall Street-protesterna, som tog sin början i september som en demonstration av det amerikanska folkets missnöje över de ojämna proportionerna mellan landets rikaste och fattigaste människorna, gav aktivisten Chris en idé: en blogg där protestanternas på ett intimt och avklätt sätt kunde berätta om sin situation. Chris startade sin blogg på Tumblr och lade upp någon bild per dag, och bara några veckor senare var besökarna tusentals och uppåt hundra bilder per dag strömmade in. Även om inte historien om ockupationen av Wall Street och alla andra gator världen över som symboliserar rikedom är slut kan man säkert säga att 99 procent-bloggen spelat en viktig roll i den. Och i helgen kan du också förändra: gå på en fest i sällskap med folket, inte pamparna!
5. En plankare

Foto: SMercury98 på Flickr


 Vad du behöver:
Beredskap inför att ligga hela kvällen (inte på det roliga sättet då).
Bakgrundshistorien:
Ibland, när folk på internet vill känna sig riktigt speciella och roliga, föds en idé så korkad att den inte kan annat än att slå igenom och bli en smärre folkrörelse. Vem som först kom på att det skulle vara kul att ligga raklång på olika platser är svårt att säga, eftersom ett antal olika människor varit insiktslösa nog att vilja ta på sig ”äran” för det, men klart är att det var i år trenden sprängdes. Nå, jag ska inte sura, men om ni vill läsa mer om hur mycket sämre jag tycker detta meme är än, tja, t.ex. Chuck Testa (som vi snart ska beröra) kan ni göra det här. Ingen kan ju emotsäga att det blivit en stor grej, och till och med resulterat i submemes som ugglande och ”horsemanning”. Så om du vill framstå som lämmeln som glatt följer sina vänner nerför humorstupet – fan, passa på att ligga runt ordentligt i helgen (återigen – inte på det roliga sättet. Det vore ju, gud förbjude, närapå en vettig sysselsättning).
 
4. Chuck Testa
https://www.youtube.com/watch?v=LJP1DphOWPs?rel=0″ frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Vad du behöver:
Ett par dimmade glasögon, en militärkeps med en dödskalle på, en grön T-shirt, ett väldigt bra pokerface samt ett och annat uppstoppat djur.
Bakgrundshistorien:
Succéduon Rhett and Link tjänar såväl sjusiffriga belopp på reklamintäkter som enorm uppmärksamhet i media med hjälp av deras youtubeklipp. De har ett av sidans största konton, oavsett om man räknar i prenumeranter eller visningar, och det var tack vare det gratisarbete de lägger ner på att göra medvetet dåliga reklamfilmer för små lokala företag som Chuck Testa också fick smaka på rampljuset en stund. Testa, som arbetar som konservator – uppstoppare – i Ojai Valley i Kalifornien, bjuder här på det sämsta tänkbara skådespelet i den sämsta tänkbara reklamfilmen och det har renderat honom snart sju miljoner visningar. En extra kan det bli, om du klär dig ut till honom (eller kanske hans djur) i helgen.
3. Nyan cat
https://www.youtube.com/watch?v=yyUERWO7PY0?rel=0″ frameborder=”0″ width=”420″ height=”315″>
Vad du behöver:
Något som är minst lika jävla genomarbetat som kostymen ovan, signerad Craftster-användaren shdwstrm. Annars kan det lika gärna få vara.
Bakgrundshistorien:
Jag har oerhört svårt att tro att någon av er missat det, men i somras laddades en film upp på Youtube där det japanska memet ”Nyanyanyanyanyanyanya!”, en repetativ sång illustrerat med hoppande animefigurer, hade kombinerats med en GIF-bild på en regnbågsbajsande katt iklädd en sorts rostmacka som flög igenom rymden. Det blev början på en revolution. Nu finns Nyan Cat, som hon kommit att kallas, i princip överallt och kan symbolisera den stora katthysteri som länge rått men på sistone kulminerat på nätet. Vad gäller Nyan Cat som utklädnad är det visserligen förenat med en viss arbetstid att sy ihop hela kalaset – men jag kan utlova en garan-jävla-terad succé.
2. En anonym hackare

Anon


Vad du behöver:
En kostym och en Guy Fawkes-mask.
Bakgrundshistorien:
Anonymous refereras ofta felaktigt till som en vaksam hackarorganisation som sitter och håller kontakt om när och var de nästa gång ska slå till. Det stämmer inte. Det är snarare ett smeknamn för en anonym person på internet i allmänhet och på nätanslagstavlan 4chan i synnerhet. Vilka som är delaktiga i anonymous olika tillslag är helt olika, beroende på vilka som är vakna, vid datorn och sugna på att hacka lite. Så det var med andra ord ett anonymous som i januari slog till mot Tunisiens regeringshemsida, och ett helt annat som häromveckan tog ner över 40 barnporrsidor. Historien bakom hur den engelska 1500-talsattentatsmannen Guy Fawkes ansikte kom att pryda dessa anonyma hacktivister berättas föredömligt av Fredrik Strage, men i korthet handlar det om en rebellisk symbol som för att citera Strage ”skänker anonymitet samtidigt som den flinar åt storebror”. Vill du flina åt storebror i helgen är du bara ett stopp på Buttericks därifrån.
1. Rebecca Black
https://www.youtube.com/watch?v=kfVsfOSbJY0?rel=0″ frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Vad du behöver:
En lila topp, en gul ryggsäck, en bil och ett beslut kring vilket säte du ska sitta i.
Bakgrundshistorien:
Den behöver inte återberättas. Du känner redan till den. Årets i särklass största näthändelse har skakat om musikindustrin, bilden av kändisskap och dessutom ryckt tag i en yrvaken gammelmediasfär och vrålat ”vi är miljontals, vi har pengar och vi gillar SKRÄP!”. För trots att mycket av den initiala uppmärksamheten kring Rebecca Blacks nasala veckoslutshyllning handlade om hur många som störde sig på låten har den kommit att bli en viktig ingrediens i nätkultursoppan, och lär leva kvar i vårt kollektiva minne länge. Det är alltid fredag när du lyssnar på Rebecca Black, förutom när det är lördag och halloween. Så ha en fantastisk helg, rapportera i kommentarsfältet hur du valde att klä ut dig, så börjar jag redan ladda upp inför nästa års halloweenkostymsinlägg. Och du: ha det så kul, kul, kul, kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Julia says:

  Faktum är att min syster är utklädd till Nyan Cat ikväll. Det var en del jobb med dräkten som jag förstått men utklädnaden är ju en garanterad hit!

 2. Joseph says:

  Underbart! Synd att man inte har någon halloweensfest att gå på… än.

 3. Richard says:

  Man skulle också kunna gå som Folkrepubliken Kina och fråga folk ”Our money or your lifestyle”

 4. […] berätta för er som sitter och hoppar i väntan på min egen topplista över årets memes att den jag gjorde inför Halloween, för någon månad sedan, fortfarande håller väldigt […]

 5. […] PS. Denna lista är delvis baserad på min tidigare artikel, Topp tio bästa halloweenutklädningarna 2011. […]

 6. Homer Fusaro says:

  Hello,