Arkiv för
anonymous

18 februari

22 augusti

PrimaVi.se hackade av Anonymous #OpFreeAssange

Just nu pågår kampanjen #OpFreeAssange, orkestrerad av Anonymous. Bland annat har hemsidan för den brittiska regeringen drabbats av s.k. ddos-attacker, som har för avsikt att göra sidan otillgänglig för allmänheten. Det handlar om att Anonymous vill att Julian Assange ska få gå fri, och gör — som vissa säger i rörelsen — att även sidor på .se-domäner kan drabbas. Vilka som helst till och med, även om fokus sägs handla om regerings- och myndighetsdrivna hemsidor.

Läs vidare →

2 augusti

Så vad har Anonymous haft för sig, på sistone?

I Danmark hackades den fackliga organisationen 3F, som genomfört en blockad mot en restaurangägare i Vejle. Användaren Elan0r1 sade sig göra det i Anonymous namn, samtidigt som han tog på sig ett individuellt ansvar för aktionen. Flera andra organisationer som stöttat 3F i blockaden, bland andra danska LO och ungdomsorganisationen för det danska socialdemokratiska partiet, attackerades också.
Igår publicerades dock en video signerad Anonymous som tog avstånd från aktionen mot 3F. De kritiserar det då medlemmar under flera dagar inte kunde använda sig av hemsidan för att registrera sig för arbetslöshetsersättning. ”Vi kan inte låta en grupp danska losers förstöra vårt rykte och allt som vår organisation spenderat åratal för att bygga upp.”
Att liknande motstående budskap av den här typen inte händer oftare, är lite av ett under, då Anonymous inte är en organisation så mycket som en kultur, och definitivt inte hierarkiskt styrt. Vem som helst kan kalla sig Anonymous, när och hur de vill. Läs vidare →

13 april

Anonymous China vill riva den kinesiska brandmuren

Anonymous har hackat hundratals kinesiska servrar och hemsidor. I processen har de kommit över mailadresser och lösenord — läckor som skapat tillräckligt stora problem att den kinesiska regimen officiellt medgett att de utsatts. Fortsatt aktivitet har utlovats och Anonymous har trappat upp sina hot: de tänker försöka sänka ”the great firewall of China”, det intrikata teknologiska lapptäcke som kontrollerar kinesers digitala kommunikation, skriver ZDnet.

Läs vidare →

28 mars

Anonymouskulturen

Anonymous är en oorganiserad grupp människor, hackare och nätaktivister som utan egentlig central styrning försöker påverka politik och vardag genom att genomföra olika nätaktioner. Det finns ingen ledare eller specifik agenda, det räcker med att tillräckligt många tycker samma sak och hänger på. Gruppen, som egentligen inte är en grupp, har lika många olika strategier och engagemang som de har aktivister i princip. Läs vidare →

20 februari

27 december

Årets 10 viktigaste memes – 2011

Året som gått har på många sätt präglats av internet. Revolutionerna vi sett i mellanöstern har sagts springa ur nätets möjligheter för gräsrötter att samla sig mot en orättvis överhet, och i väst har människor missnöjda med systemet använt bloggar och Twitter för att ständigt elda på kritiken. Dessutom har hackarna och hackandet tagit en allt större plats på löpsedlarna, och gjort att de flesta idag inser hur stor makt en datorkunnig person faktiskt besitter. Allt detta har återspeglats i de meme som uppstått under året, och den årsbästalista vi ser visar på en värld och ett internet som är i ständig rörelse och utveckling. Detta är årets 10 viktigaste memes.
Läs vidare →

13 november

Anonymous-falang försökte hetsa till Aftonbladet-attack

(Uppdaterad: Anonymous erkänner sig lurade, läs längst ner) På eftermiddagen i dag har hackernätverket Anonymous, som vi skrivit om flera gånger tidigare, skrivit att Aftonbladet hänger ut deras medlemmar i en artikel.
Anonymous är ett nätverk utan tydlig struktur, som nätforskaren @Dekaminski tidigare beskrivit. Här handlar det om den svenska falangen, eller åtminstone deras Twitterkonto, som försöker hetsa sitt nätverk till att rasa mot Aftonbladet.

Läs vidare →

10 november

Wikileaks och separationsångesten eller De trognas chattrum

Väggmålning av Julian Assange. Foto: Abode of Chaos på Flickr


På Wikileaks hemsida finns det en chatt. Den är som så mycket annat i denna tekniknostalgiska organisation baserad på decenniegammal pålitlig nätverksteknik, och i samband med att jag kopplar upp mig garanteras jag full anonymitet i chatten. ”No one, not even IRC operator, can see your real IP address. It’s simply gone and replaced by our internal network fake addresses and represented as ’chat.wikileaks.org’.”. Jag registreras som Guest1925 och öppnar drastiskt för att känna lite på stämningen i chattrummet.

[16:07] <Guest1925> Is Wikileaks dying?
[16:07] <HomoCarnul> no
[16:07] <Guest1925> Well, what if?
[16:08] <HomoCarnul> no if

Aha. ”No if”. Wikileaks, som sedan i måndags tillfälligt lagt ner sin kärnverksamhet eftersom det är svårt att bekosta såväl en rättsprocess mot organisationens talesman som hundratals servrar världen över när i princip alla kort- och nätbetalningsföretag världen över bojkottar en, är odödligt. Precis som Julian Assange själv, som nu i fjorton månader med näbbar och klor kämpat mot att bli utlämnad till förhör i Sverige angående de anklagelser om sexuellt ofredande som riktats mot honom, vägrar användaren HomoCarnul tro att detta på något sätt skulle vara en avgörande tid för Assange och hans organisation. Och med hela historien tagen i beaktning har jag svårt att beskylla honom för det.
Läs vidare →

9 november

Tre länkar från gårdagen

Skärmbild: Cafe.se


#Sveriges första bloggfrieri? Cafés bloggare Fredrik Backman upplät sin blogg till en läsare som vill fria till sin pojkvän, som är en stadig läsare av Backmans blogg. Vackert!
# Adobe slutar med Flash för mobiler. Apples grundare, Steve Jobs, måste le i sin himmel. Och våra Iphones pustar ut.
# Anonymous (som vi skrev om häromdagen) har hackat sajt och läckt namnen på 16000 högerextremistiska finnar, tillsammans med alla deras andra data