Anonymous har hackat hundratals kinesiska servrar och hemsidor. I processen har de kommit över mailadresser och lösenord — läckor som skapat tillräckligt stora problem att den kinesiska regimen officiellt medgett att de utsatts. Fortsatt aktivitet har utlovats och Anonymous har trappat upp sina hot: de tänker försöka sänka ”the great firewall of China”, det intrikata teknologiska lapptäcke som kontrollerar kinesers digitala kommunikation, skriver ZDnet.
På twitter finns sedan ett par veckor AnonymousChina som är navet i den här aktionen och de har i sedvanlig Anonymous-tradition lagt upp ett manifest. Gruppen består mestadels av icke-kineser, och de är 10-12 stycken, rapporterar The China Post, men hundratals volontärer har hjälpt till med översättningar för att underlätta hacktivismen.
Läser man runt verkar inga egentligen tro att det kan gå att knäcka Kinas brandmur, men det är ett ganska enhälligt stöd för själva aktionen i västvärlden. Som ZDnet skriver, skulle de lyckas sänka muren i bara några minuter skulle det vara en framgång av ”episka proportioner”.
Sedan månadsskiftet mars-april har cirka 500 hemsidor attackerats i Kina och de flesta har utsatts för så kallad defacing. Det är ett sätt att visa de som besöker hemsidan, att myndigheten haft ett besök av hackare. På sidan finns länkar till information om hur invånare kan använda sig av olika tjänster för att ta sig förbi brandmuren.
En populär jämförelse är att metoden ”är som att få en vägg nedsprayad av graffitti”. I ett land som Kina, där information är hårt kontrollerad vanligtvis, är antagligen en sådan här sak något allvarligare än den för oss västlänningar vardagliga liknelsen.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cABCWqu6Tn8#!
Anonymous China är en reaktion på kinesiska regimens upptrappade kontroll av internet i mars, vars primära syfte verkar vara att förhindra nyheter om pågående oroligheter sippra ut. Bland annat är sökningar efter Bo Sogou, en son till en politiker som blivit avstängd från politbyrån efter att ha anklagats för att mörda en brittisk affärsman, förhindrade. Tusentals kineser har arresterats och minst 200 000 meddelanden online raderats, för att ”förhindra ryktesspridning”. 42 sidor har stängts ner och 3 000 hemsidesägare fick dessutom varningar från myndigheterna och de största sociala medie-plattformarna i Kina mer eller mindre stängdes ner i tre dagar.
___
Och så lite allmänt om Anonymouskulturen på sistone:
• I Times omröstning för topp hundra mest inflytelserika hamnade Anonymous på första plats. I år finns inga indikationer på att Times omröstning manipulerats, så som skedde 2009.
• En australiensk hackare som vajat Anonymous-banéret gjorde misstaget att fotografera ett budskap och en byst, med geolocation påslaget på telefonen.
• Anonymous hackade och orsakade ett par timmars nertid på Boeings hemsida. Anledningen: Boeing stöttar det kontroversiella lagförslaget Cispa.