Magnus Betnérs nätshow sålde ”fyrsiffrigt” första kvällen

Igår släppte komikern Magnus Betnér sin nyinspelade show exklusivt på nätet. För 49 kronor kunde vem som helst ladda ner hela showen. Trycket blev så högt att kapaciteten inte höll. Men trots det blev resultatet över förväntan.
- Det rör sig om ett fyrsiffrigt antal genomförda köp, säger produktionsansvarige Mats Betnér till Ajour.

Uppdaterat: Magnus Betnér har nu själv bloggat och berättar om att det efter fem dagar har genomförts 1900 köp.

Vi har tidigare skrivit om Magnus Betnérs satsning på att göra en ”Louis CK”, det vill säga runda mellanhänder som skiv- och tvbolag och släppa en show att ladda ner direkt på nätet.

- Det har varit så mycket snack om att kultur på DVD är för dyrt och i början av piratrörelsen var ett stort argument att för mycket av pengarna gick till stora bolag och för lite till artisten. Nu testar jag att ändra på det eftersom jag faktiskt tycker att kulturskapare ska kunna tjäna pengar på den kultur folk faktiskt vill ha, sa Magnus Betnér då.

Och han verkar vara på god väg att lyckas. Redan första kvällen gick webbhotellet på knä på grund av trycket och gjorde att produktionen snabbt fick styras om till ett nytt webbhotell. Enligt det första webbhotellet handlade det om tiotusentals nedladdningsförsök redan första kvällen. Det säger däremot ingenting om antalet avslutade köp varför det också är svårt att ge exakta siffror.

- Men det rör sig om ett fyrsiffrigt antal genomförda köp i alla fall, säger Mats Betnér.

Att servern brakade ihop kan såklart vara ett gott tecken. Men hur ser ni på det själva? Vad väntade ni er av premiärkvällen?
- Det är svårt, för att inte säga omöjligt att vara förberedd på alla tänkbara problem som kan uppstå i samband med lansering av en helt ny, obeprövad tjänst. På det stora hela har samtliga inblandade jobbat både hårt och bra för att lösa problemen på snabbast möjlig sätt. Magnus själv är som vanligt en viktig del i det här. Få andra artister tror jag hade lagt en hel kväll på att svara fans på frågor, på det sätt han har gjort ikväll [torsdag], säger Mats Betnér.

Hur har responsen från fans varit?
- Mycket positiv. Många glada tillrop, både kring satsningen som sådan men självklart också kring det färdiga resultatet; filmen. Det ser helt klart ut som att fansen delar vår uppfattning om att det här är den bästa ståuppshow som har producerats i Sverige. De har också visat stort tålamod och förståelse under de timmar tekniken strulade.

Starten gick bra, men vad är målet?
- För att gå runt krävs femsiffrigt antal nedladdningar. Målet är att klara det och så klart gärna att det så småningom blir ett plusresultat som kan investeras i förbättrad plattform, ny turné och ny film, säger Mats Betnér.