Hatsamtalet till Daniel Riazat – så låter en rasists förakt

Politikern Daniel Riazat sitter i kommunfullmäktige i Falun för vänsterpartiet och är van vid att få hot. Bara i år har han dödshotats och misshandlats med glasflaskor.
Han är från Iran, flydde till Sverige som nio år gammal. Väl här har han engagerat sig mot utanförskap, mot rasism. Vilket resulterat i våldsamma reaktioner och hat.
Igår publicerade Daniel Riazat en av alla dessa reaktioner. Det var ett telefonsamtal som kom till hans hem på kvällen strax innan midnatt. Telefonsamtalet kom i slutet på mars, hans familj var hemma, sov och kvinnan i luren väste ut sitt hat. ”äcklig invandrare”, ”hårig blatte”, ”Du är inte svensk, åk till ditt egna land”.
Daniel Riazat spelade in allt och la ut delar av samtalet på Soundcloud som redan har tusentals lyssningar.
Ajour når Daniel Riazat i en paus på kommunfullmäktige.
Vad fick dig att spela in samtalet?
– Det var naturligtvis en chockartad situation även om det hänt tidigare, men jag tog min Iphone, satte på högtalare och spelade in. Jag tänkte att jag ville visa folk att det här inte är nåt vi bara snackar om utan att främlingsfientlighet faktiskt finns och börjar sprida sig i samhället.
– Många säger nog att de här människorna är sjuka, men nej, de är faktiskt fullt friska som på olika anledningar blivit offer för ett samhälle som exkluderar folk. Det betyder inte att de har rätt att göra sådana här saker. Även om jag tycker synd om dem betyder inte det att de kan ringa och hota på det sättet de gör.
Han har inte polisanmält händelsen än. Först ska han träffa sin advokat för att utreda om det ens är någon idé. Han har redan gjort flera anmälningar som antingen ska upp i rätten, eller lagts ner av åklagare.
– Sedan det som hände i Ludvika har det kommit in ganska många brev och Facebookmeddelande. Högerextrema rörelser har skrivit ganska mycket om mig på olika sajter.
Är du rädd?
– Nej, inte just det här enskilda fallet, men man vet aldrig vem den här personen är, skulle jag se den här personen på gatan skulle jag inte veta vem det är. Det är obehagligt, men jag går inte runt och är rädd.
– Men det kan du skriva att sådana här hot kommer inte stoppa utan bara peppar mig och gör mig extra engagerad. Det ger mig och antirasiströrelser mer stöd. De som hotar skjuter egentligen bara sig själva i foten, säger Daniel Riazat.
Lyssna på telefonsamtalet här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. jon says:

  Låter som det vi svenskar får stå ut med varje dag i förorten. Ja, minus spottloskorna, knytnävarna, våldtäkterna, stenkastningen och liknande.

  • Andreas says:

   Till Jon: jag tror inte du lever i en förort. I stockholms förorter är det lugnare än i innerstaden statistiskt bevisat så även om du bor ute i landet kan du inte dra en sådan slutsats.

  • Vilka är ”vi svenskar”? Och det låter konstigt att de skulle ropa att du ska åka till ditt eget land om du nu har flera generationer födda i Sverige.

  • Johan says:

   Jag bor i ett invandrartätt område. Vilket fantasiuniversum befinner du dig i?

  • Rickard says:

   Bor i ett samhälle med 48,8% med utländsk bagrund (enligt wiki) och har aldrig behövt ”stå ut med” något av det du beskriver. Grannarna med utländsk bakgrund uppfattar jag rentav som de mer artiga i området. Brukar i och för sig se spottloskor i hissen ibland, men jag har sett med egna ögon att det är grannens (blonda) tonårsdotter som står för dom.

 2. Oskar says:

  jon: Är det därför landsbygden har flest SD-väljare..?

 3. Anders says:

  Emmanuel, den länk som du ger till ”det som hände i Ludvika” drar en slöja över Daniel Riazats agerande.
  När småbarnspappan Tommy Lundén blev ihjälsparkad av en klunga afrikaner i Ludvika någon vecka före jul, så arrangerade Riazat en demonstration under parollen ”Jalla Jalla Sverige åt alla”.
  http://dalarna.in/jalla-jalla-sverige-at-alla/

  • Slöja? I vilket syfte menar du att demonstrationen gjordes?

   • Anders says:

    Inser du inte, att det är okänsligt och arrogant att ordna en demonstration under parollen ”Jalla Jalla Sverige åt alla”, när en småbarnspappa blir ihjälsparkad av en klunga afrikaner i Ludvika någon vecka före jul?
    Tycker du, att det vore det en god idé, att demonstrera under samma okänsliga paroll i Göteborg, eftersom Carl-Eric Cedvander på håret har överlevt (med mycket svåra hjärnskador) en liknande attack?
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14615662.ab
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14615662.ab

    • Johan says:

     ”Sverige åt alla” är fruktansvärt okänsligt sagt ja. Jag undrar hur man har mage att komma med sådana uttalanden. Skönt förresten att du känner dig nödgad att försvar sådana vidrigheter som det som yttrades i ljudklippet. Du borde på riktigt skämmas.

     • Anders says:

      Johan, det där var en halmgubbe. Daniel Riazat har lagt ut ett ljudklipp med en (1) minuts lösryckt ordväxling. Det häftiga replikskiftet är beskuret såväl i början som i slutet.
      Vi har därför inte en susning om, vad som har sagts i samtalet (inkl. vad Daniel Riazat har sagt) innan kvinnan exploderade av ilska.
      Nyligen jämförde Daniel Riazat den svenska regeringen med nazismen (!), vilket fick KD att i ett pressmeddelande kräva hans avgång som skolstyrelsens ordförande.
      http://www.dalademokraten.se/Falun/Riazat-V-avvisar-KD-krav-pa-avgang/
      Det är naturligtvis oerhört beklagligt att folk kan häva ur sig otidigheter, när de blir urförbannade.

     • Johan says:

      Skitsnack. Det vi vet är vad sägs i klippet. Det är det vi går på. Du kan inte på något sätt påstå att Daniel verkar eller verkar ha varit agiterande på något sätt. Han är bra mycket lugnare än vad kvinnan på andra änden förtjänar. Att du inte kan sträcka dig längre än att säga att sådana vidrigheter är beklagliga är helt fruktansvärt. Har du ingen heder över huvudtaget?

     • Anders says:

      Johan, vi får höra en (1) urklippt minut (som Daniel Riazat själv har valt ut) av samtalet. Vi har därför inte en susning om, vad som har sagts i samtalet (inkl. vad Daniel Riazat har sagt) innan kvinnan exploderade av ilska.
      Det är, som sagt, djupt beklagligt att folk i affekt kan häva ur sig otidigheter, när de blir urförbannade.

     • Johan says:

      Nej, hon exploderar inte i vrede. Hon vet exakt vad hon säger. Det hade varit exakt lika äckligt i vilket fall som helst, och det finns ingen ursäkt för det hon häver ur sig. Det är bara löjligt när du försöker hitta på hypotetiska scenarier som skulle göra det äns en bråkdel mer ok.

    • Karin says:

     Att vilja misshandla någon till döds beror på ens personlighet, inte ens etniska ursprung –> att gruppen var afrikaner är orelevant –> det finns inget opassande att hålla en demonstration.

     • Anders says:

      Karin, att Tommy Lundén blev ihjälsparkad av en klunga afrikaner i Ludvika någon vecka före jul beror på, att svenska politiker – till skillnad från alla andra länders politiker – inte har någon målsättning att sålla bort migranter med en våldsaktiv personlighet.
      Svenska politiker drar alla migranter över en kam och är lika välkomnande mot våldsbrottslingar (inkl organiserad brottslighet, krigsförbrytare m.m.) som mot hederliga migranter.

 4. johan says:

  Fyfan vad jag skäms nu. det äcklar mig att hon äns kan hävda att företräda mig som svensk.

 5. Anders says:

  Svar till Johans inlägg daterat 14 april, 2012 kl. 16:15
  Johan, till skillnad från dig så gör jag inte anspråk på att kunna blicka in i denna okända dams hjärna. Jag kan därför inte uttala mig om, huruvida den rasande kvinnan i sitt ursinne ”vet exakt vad hon säger”.
  Alla hör ju, att den ursinniga damen befinner sig i stark affekt. (Och otidigheter är naturligtvis aldrig ”OK”.)

 6. Ns says:

  Hon har rätt i det hon säger. inb4 removed.

 7. Sjukt upprörande och tragiskt. Kan dock inte avstå från att också se det komiska i att denna kvinna som hackar på ord som jalla, inte själv talar korrekt svenska.
  Hon säger ”åk hem till ditt EGNA land” men det korrekta är ”åk hem till ditt EGET land.”
  http://sprakmy.wordpress.com/2007/08/17/egen-eller-egna/#comment-2191

 8. Roger says:

  Skulle inte förvåna mig om det är fake och detta samtal endast är tillför att skapa någon sorts ” debatt ” som endast skall leda till ännu mera mångkultur och invandring för att det är så synd om folk med annan etnisk tillhörighet!