Hatsamtalet till Daniel Riazat – så låter en rasists förakt

Politikern Daniel Riazat sitter i kommunfullmäktige i Falun för vänsterpartiet och är van vid att få hot. Bara i år har han dödshotats och misshandlats med glasflaskor.

Han är från Iran, flydde till Sverige som nio år gammal. Väl här har han engagerat sig mot utanförskap, mot rasism. Vilket resulterat i våldsamma reaktioner och hat.

Igår publicerade Daniel Riazat en av alla dessa reaktioner. Det var ett telefonsamtal som kom till hans hem på kvällen strax innan midnatt. Telefonsamtalet kom i slutet på mars, hans familj var hemma, sov och kvinnan i luren väste ut sitt hat. ”äcklig invandrare”, ”hårig blatte”, ”Du är inte svensk, åk till ditt egna land”.

Daniel Riazat spelade in allt och la ut delar av samtalet på Soundcloud som redan har tusentals lyssningar.

Ajour når Daniel Riazat i en paus på kommunfullmäktige.

Vad fick dig att spela in samtalet?
- Det var naturligtvis en chockartad situation även om det hänt tidigare, men jag tog min Iphone, satte på högtalare och spelade in. Jag tänkte att jag ville visa folk att det här inte är nåt vi bara snackar om utan att främlingsfientlighet faktiskt finns och börjar sprida sig i samhället.

- Många säger nog att de här människorna är sjuka, men nej, de är faktiskt fullt friska som på olika anledningar blivit offer för ett samhälle som exkluderar folk. Det betyder inte att de har rätt att göra sådana här saker. Även om jag tycker synd om dem betyder inte det att de kan ringa och hota på det sättet de gör.

Han har inte polisanmält händelsen än. Först ska han träffa sin advokat för att utreda om det ens är någon idé. Han har redan gjort flera anmälningar som antingen ska upp i rätten, eller lagts ner av åklagare.

- Sedan det som hände i Ludvika har det kommit in ganska många brev och Facebookmeddelande. Högerextrema rörelser har skrivit ganska mycket om mig på olika sajter.

Är du rädd?
- Nej, inte just det här enskilda fallet, men man vet aldrig vem den här personen är, skulle jag se den här personen på gatan skulle jag inte veta vem det är. Det är obehagligt, men jag går inte runt och är rädd.

- Men det kan du skriva att sådana här hot kommer inte stoppa utan bara peppar mig och gör mig extra engagerad. Det ger mig och antirasiströrelser mer stöd. De som hotar skjuter egentligen bara sig själva i foten, säger Daniel Riazat.

Lyssna på telefonsamtalet här: