Arkiv för
rasism

29 januari

Därför behöver massökningen av Sverigedemokrater stoppas

Ajour har tidigare berättat om hur de som visar kärlek för flyktingar bemöts av hat. Men också styrkan i att vara många som visar att tolerans och öppenhet ändå vinner. Därför återpublicerar vi, med tillåtelse, den här krönikan från Lars Alkner på Värnamo nyheter. Efter att den publicerades utsattes Värnamo nyheters sajt av en ddos-attack och har sedan legat nere. Men den behöver spridas. För att visa att den som med hat försöker tysta aldrig vinner. /Ajourredaktionen

foto: Värnamo nyheter (C)


Hur länge ska denna massökning av Sverigedemokrater få pågå? Det är dags att vi vanliga människor säger ifrån! Ska verkligen våra skattepengar läggas på Sverigedemokrater när tiderna är så svåra? Läs vidare →

28 januari

ICA Ladan Kaxås får stöd från jämtlänningar – och Stefan Löfven

Salem, Brenda, My, Fredric, Petra, Maria, Ingrid m.fl. välkomnar nya invånare till Sverige
Det här inlägget skulle egentligen handla om hat. Om hur ICA Ladan Kaxås och ICA-handlaren Bo Oskarsson har blivit hotad på nätet för att han försökte välkomna människor som flytt från krigets Syrien. Om hur så många initiativ för förbättrad integration ständigt bemöts av hat, hot och rasism. Men under förra veckan upptäckte jag en ny tendens, att hatet i sig började bemötas av stöd till den utsatte. Att allt fler engagerar sig för att ge varandra stöd i kampen mot rasism.
Läs vidare →

4 januari

Varför är det provocerande att påstå att rasismen minskar?

I den avslutande delen av dokumentären ”Palme” visades några bilder på brinnande Ku Klux Klan-kors från Sverige i mitten av 1980-talet. På twitter skrev jag att bilderna på de brinnande korsen blev en symbol för att rasismen faktikst minskat i Sverige de senaste 20 åren. Flera av mina följare på twitter reagerade kritiskt på formuleringen, några i irriterad eller närmast uppbragt ton. Rasismen hade absolut inte minskat i Sverige  – hur kunde jag bara påstå något sådant! Läs vidare →

16 december

Allt som är fel med Kalles jul-debatten i en bild

Debatten om att Disney valt att klippa bort rasistiska nidbilder har varit intensiv de senaste dagarna. Själv tycker jag inte att det är så konstigt om man till exempel läser på lite om den svarta Disney-dockans bakgrund. Dockan är en ”Pickaninny”, en nidbild av svarta som dumma, slöa individer som var känslomässigt och fysiskt immuna – vilket innebar att de bara blev glada av ett kok stryk. Inte vill vi fortsätta att berätta en sådan bild om svarta? Och inte rasade när Fazer tog bort den svarta flickan på lakritskolan?
I övrigt har Wistikent skrivit bra, liksom Carnebro.
Men problemet med den svenska debatten sammanfattas kanske allra bäst av bilden från Facebookgruppen ”Vi som vill ha den riktiga Kalle Anka”.
Bilden nedan har, i skrivande stund, fått 115 000 likes. För att vi inte orkar tänka längre än så.

(via @blisk)

9 augusti

Twitter-olympiaden

Atleter har skickats hem från spelen efter att ha publicerat kontroversiella kommentarer, en tonåring i Storbritannien har blivit anhållen för att ha varit oförskämd mot en brittisk simmare, och atleter har dessutom dragit igång en protestaktion. Allt detta på Twitter. Plattformarna online har skapat en ny dimension av de olympiska spelen, på gott och ont.
Största svallvågorna skapades i måndags, då en journalist blev avstängd från Twitter, för att han kritiserat det amerikanska tv-bolaget NBCs täckning av eventet. Efter stora protester blev blockeringen hävd, NBC drog tillbaka sin anmälan. Det var Twitter som hade tipsat NBC om tweeten som orsakade blockeringen från första början — journalisten hade lagt upp mailadressen till NBCs olympiske ansvarige, Gary Zenkel. Läs vidare →

12 april

16 november

Krönika: Ulf Nilson skadar Expressens varumärke

Jag har en väldigt kluven inställning till kvällstidningar, något jag knappast är ensam om. En sak som gör att jag älskar dem är att de tar ställning. Ställning som när Aftonbladet lanserade sin ”Vi gillar olika-kampanj” på valdagen förra året, eller när Expressen vägrar ge sig i kampen för Dawit Isaak.
En sak som jag särskilt uppskattar med Expressen är deras liberala hållning, även på redaktionell plats. Det ständiga tjatet om yttrandefrihet och demokrati. Deras uttalat antirasistiska grundideologi som genomsyrat tidningen ända sedan den grundades för att ”motverka nazistiska strömningar från Tyskland”. Kampen mot apartheid är ett annat exempel på detta ställningstagande, som gör att jag förlåter de flesta övertramp och skit som ibland publiceras.
Läs vidare →