Det här inlägget skulle egentligen handla om hat. Om hur ICA Ladan Kaxås och ICA-handlaren Bo Oskarsson har blivit hotad på nätet för att han försökte välkomna människor som flytt från krigets Syrien. Om hur så många initiativ för förbättrad integration ständigt bemöts av hat, hot och rasism. Men under förra veckan upptäckte jag en ny tendens, att hatet i sig började bemötas av stöd till den utsatte. Att allt fler engagerar sig för att ge varandra stöd i kampen mot rasism.
Jag, Linnea Swedenmark, ska skicka ett kort till ICA-handlaren i Kaxås, som blivit hotad av rasister efter att han välkomnade de nya invånarna från Syrien. I kortet ska jag helt enkelt tacka för att han välkomnar de nya invånarna till bygden.
Så skriver Linnea Swedenmark, som själv är från Östersund, om sitt initiativ till att skicka ett kort till ICA-handlaren Bo Oskarsson i Kaxås. Det började med att hon ville skicka ett enkelt kort till Oskarsson från henne och hennes närmaste vänner, men i nuläget har initiativet växt till över 12 500 signaturer.
ICA Ladan Kaxås Facebook-sida har fyllts med både hatfulla, men också kärleksfulla, kommentarer om Oskarssons välkomnande. Det har även följts av stor medieuppmärksamhet, men även regelrätta hot mot Oskarsson.
– Någon har skrivit att jag borde hängas upp i en lyktstolpe, sade Bo Oskarsson till Aftonbladet.
Men något hände. Hatet överröstades av människor som tyckte om initiativet, att välkomnandet var rätt. På Facebook startades eventet ”#Välkommen till Sverige” som ledde till hundratals bilder på Twitter, Facebook och Instagram på vanliga människor som ville välkomna nya invånare till Sverige.
Björn Lindgren, också från Östersund och som till vardags är språkrör för Grön Ungdom, ville ge stöd till initiativet och hjälpte Oskarsson att översätta välkomstskylten till arabiska.
– Bo gjorde en väldigt enkel men fin gest genom sin välkomsthälsning, säger Björn Lindgren till Ajour. Jag tyckte det var synd om inte syrierna själva skulle förstå den, så då tog jag och översatte den helt enkelt.
– Först var han lite avvaktande till vem jag var och vad jag ville, vad jag förstår fick han rätt många samtal i måndags, säger Björn Lindgren. När jag förklarade att jag bara ville hjälpa till blev han glad och sade att han funderat själv på att använda Google Translate för att översätta skylten till arabiska, men att han inte gjort det av rädsla för att det skulle bli felöversatt.
Lindgren tycker att just den här sortens initiativ behöver få stöd.
– Vi som tycker att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik och vill hjälpa våra medmänniskor på flykt är många fler än hatarna, men vi måste stötta varandra och säga vad vi tycker. Gör vi inte det vinner rasismen.
Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att välkomna flyktingar till Sverige, tycker Lindgren.
– Dels för att stå upp mot rasismen, dels för att jag är övertygad om att det gör flyktingarnas ofta svåra situation lättare om de får ett vänligt mottagande här. Den som vill hjälpa till kan göra liknande små vardagshandlingar, engagera sig i till exempel Röda Korsets grupper som arbetar med att hjälpa nyanlända flyktingar och sen vill jag såklart att fler ska engagera sig politiskt för att hela samhällets mottagande ska bli bättre.
Och plötsligt dyker en bild upp på Gustav Fridolin med en välkomstskylt – på både svenska och arabiska.
Samtidigt började Linnea Swedenmark, som vikarierar som politisk sekreterare för S i Sundbyberg, att skriva på kortet som hon skulle skicka till Bo Oskarsson.
– Jag hörde att Bo blev hotad när han satte upp den där välkomstskylten, säger Linnea Swedenmark till Ajour. Det reagerade jag på, eftersom det han hade gjort var något bra, trevligt och bara välkomnande. Då bestämde jag mig för att jag skulle skicka ett peppande kort till honom, från mig själv. Men jag frågade på Facebook och Twitter om någon annan ville vara med. Sen kom det fler och fler signaturer, och nu har vi över 12 500 signaturer!
Under fredagsmorgonen informerade Swedenmark sina Twitter-followers:
https://twitter.com/NeaSwedenmark/status/294713540328185856
Och några timmar senare fick hon ett meddelande med en foto på en nöjd S-ledare som signerar kortet. Nu tog det verkligen fart!
– Jag hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Min tanke var att det skulle vara en hälsning från högst femtio personer, men jag hoppas att han blir överraskad av att det är så många som skrivit under. Från början ville jag skriva kortet för att Bo inte skulle nedslås av några enskilda rasister som hotar honom. Nu när det är så många som vill vara med, visar det att det är många som inte vill att rasisterna ska få sista ordet. Men min grundtanke var att göra honom glad, och att visa att jag i alla fall tycker det han gjorde var bra.
Linnea Swedenmark är själv från Östersund, och berättar om hur viktigt det är med att inkludera de som flyttar in i samhället.
– Det borde vara en självklarhet att hälsa nya invånare välkomna. Jag har släktingar i Kaxås och Offerdal, det är ju ett litet samhälle, och då blir det naturligt att hälsa nya invånare välkomna. Det är konstigt att människor kan bli upprörda över det, att några blir provocerade.
Hon menar att hoten inte kommer från ortens egna invånare, utan att hon ser främst stöd till Oskarsson från jämtlänningar.
– På den här listan av signaturer är det väldigt många från Offerdal och från Jämtland som skriver att de är stolta över det Bo har gjort. Det känns inte som att det är någon från Kaxås som har hotat Bo, jag har fått uppfattningen att hela orten har ställt sig bakom honom, och att det är andra – utifrån – som har hotat honom.
– Jag tycker det är viktigt att våga markera när folk är rasistiska vid fikabord och i skolan, och säga att ”jag tycker inte så där”. Det krävs mod för att göra det. Att säga ifrån.
Linnea Swedenmark ser välkomnandet som en viktig del av ett naturligt integrationsarbete, och vill därför visa Bo Oskarsson sitt stöd.
– Både för att det ska vara en självklarhet att välkomna nya invånare, och för att visa att de här rasisterna inte är i majoritet. De allra flesta tycker att man ska vara öppen, välkomnande och normalt artig.
Hon avslutar vårt samtal med ett konstruktivt anslag.
– Det man behöver göra är att försöka hitta en mötesplats där de som bor i Änge och Kaxås som får träffa de nya familjer som kommer. Det är ju barnfamiljer, men man kan ändå hitta ett forum där människor kan träffas och skapa nya kontakter. Sverige ska vara ett land där alla som kommer hit ska känna sig välkomna, och det har vi alla ett ansvar för.
Människor som välkomnar. Människor som stödjer varandra. Katarina Mazetti beskriver vad som hände efter hennes omdiskuterade debattartikel i ICA-kuriren som ledde till många hatfulla kommenterar, mejl och hot.
Till min egen mejladress kom cirka tio hatmejl – men hundra sympatimejl. Folk ringde och tackade och skickade blommor.
Människor som stödjer varandra. Människor som välkomnar. Med stödet kommer också modet att fortsätta.
I hela den här diskussionen har många röster hörts. Men en fråga som återstår är: Var hörs de syriska flyktingarnas röster? Vad tycker de själva om välkomnandet? Det återstår att se om någon tar reda på det.