Twitter-olympiaden

Atleter har skickats hem från spelen efter att ha publicerat kontroversiella kommentarer, en tonåring i Storbritannien har blivit anhållen för att ha varit oförskämd mot en brittisk simmare, och atleter har dessutom dragit igång en protestaktion. Allt detta på Twitter. Plattformarna online har skapat en ny dimension av de olympiska spelen, på gott och ont.
Största svallvågorna skapades i måndags, då en journalist blev avstängd från Twitter, för att han kritiserat det amerikanska tv-bolaget NBCs täckning av eventet. Efter stora protester blev blockeringen hävd, NBC drog tillbaka sin anmälan. Det var Twitter som hade tipsat NBC om tweeten som orsakade blockeringen från första början — journalisten hade lagt upp mailadressen till NBCs olympiske ansvarige, Gary Zenkel.
Spelen har även omgärdats av kritik för sin hårda reglering kring vilka varumärken som får synas. Ett antal amerikanska idrottare startade en protestaktion på Twitter, där bland annat sprintern Sanya Richards-Ross drog igång taggen #wedemandchange i protest mot att de inte kan nämna de som sponsrat dem, utan att nödvändigtvis vara sponsorer av själva spelen.
Det har självklart hänt under tidigare olympiader att tävlande har fått lämna spelen. Men detta år introduceras en ny anledning än det vi möjligen är vana vid — hur de betett sig på Twitter. Två atleter har blivit sparkade från spelen, för rasistiska kommentarer. Den schweiziske fotbollsspelaren Michel Morganella fick åka hem, efter att han twittrat om sydkoreaner (vilket han sedan bad om ursäkt för), som reaktion på ett antal oförskämda tweets.
Atleterna får inte bara glada tillrop via Twitter, det kan bli ganska hårda tongångar mellan varven. Bland annat grälade den brittiske simmaren Tom Daley med en användare som skrev att Daleys far skulle ha blivit besviken på hans insats i spelen — hans far dog för ett år sedan. 17-åringen som twittrade detta till Daley, blev anhållen av polisen.
Daley blev även föremål för en homofobs oförskämdheter, som också blev anhållen. Den senare säger sig dock blivit utsatt för ett skämt, då någon annan använt sig av hans inloggning på twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. manen says:

    frågade någon om sydkoreanerna faktiskt kände sig kränkta eller struntade schweizarna i det?