Krönika: Ulf Nilson skadar Expressens varumärke

Jag har en väldigt kluven inställning till kvällstidningar, något jag knappast är ensam om. En sak som gör att jag älskar dem är att de tar ställning. Ställning som när Aftonbladet lanserade sin ”Vi gillar olika-kampanj” på valdagen förra året, eller när Expressen vägrar ge sig i kampen för Dawit Isaak.

En sak som jag särskilt uppskattar med Expressen är deras liberala hållning, även på redaktionell plats. Det ständiga tjatet om yttrandefrihet och demokrati. Deras uttalat antirasistiska grundideologi som genomsyrat tidningen ända sedan den grundades för att ”motverka nazistiska strömningar från Tyskland”. Kampen mot apartheid är ett annat exempel på detta ställningstagande, som gör att jag förlåter de flesta övertramp och skit som ibland publiceras.

Jag har dessutom uppskattat att Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, aktivt diskuterat och förklarat sina beslut i frågor rörande ovanstående frågor. Hur han deltar i debatter och står upp för yttrandefrihet och mot antidemokratiska värderingar.

Därför är det häpnadsväckande att han till Medievärlden vägrar kommentera Ulf Nilsons senaste kolumn där Nilson skriver minst sagt anmärkningsvärda påståenden om shiamuslimer.

Jag förstår Mattssons grundhållning, att inte ”recensera enskilda kolumnister”. Jag förstår inte, mot bakgrund av vad Expressen står för, och inte minst mot bakgrund av att det inte är första gången som Ulf Nilsson bajsar denna främlingsfientliga smörja över läsarna, varför Mattsson låter Nilson hållas, varför texten publicerades överhuvudtaget.

Om det hade varit en debattartikel, skriven av vem som helst som inte är en del av tidningen varumärke hade det eventuellt varit acceptabelt utifrån yttrandefrihetsprincipen. Men Ulf Nilson är Expressen. Ulf Nilson är liksom de flesta kolumnister ett viktigt ansikte utåt för tidningen, och många läsare sätter likhetstecken mellan Nilson och Expressen. Därför är det fullständigt oacceptabelt att han får fortsätta sprida denna dynga.

Jag begriper också att en kolumnist måste ha fria händer, att han måste få provocera, vara lite kontroversiell och absolut inte marknadsföra tidningens åsikter. Men att en person som är så intimt förknippad med den antirasistiska tidningen Expressens varumärke upprepade gånger skriver saker som går direkt emot tidningens grundläggande värderingar så som jag uppfattat dem, det är obegripligt. Jag vet inte hur diskussionen gick på redaktionen eller mellan Nilson och då tillförordnade ansvarige utgivare Per-Anders Broberg när han publicerade den uppmärksammade och kritiserade texten om att det finns för få pursvenskar. Men en gräns passerades, en gräns som inte borde ha passerats. En gång är ingen gång. Jag hoppas att Nilson åtminstone fick en varning, en liten utskällning, att han avtvingades ett löfte att hålla sig på mattan i fortsättningen.

Så även om Mattsson inte vill recensera Ulf Nilson offentligt hoppas jag att han den här gången står upp för sin tidning, tar sitt ansvar och sätter stopp för fortsatta pinsamheter från Nilson. Inte minst för att rädda sin egen trovärdighet. För jag antar att han den här gången inte kan skylla på sin ersättare. Vi behöver inte sprida fler fördomar om muslimer. Inte om någon annan grupp i samhället heller. Vi behöver motsatsen till det. Vi behöver mer kärlek. Mer demokrati.