Arkiv för
demokrati

5 december

Facebook ger alla användare fem dagar att rösta om nytt användaravtal


Det låter som ytterligare en spam-scam för att få dig att dela och göra konstiga klick. Men det är sant. Facebook står inför ett beslut att göra förändringar och har beslutat att lyssna på användarna.
Därför har de skapat en app där varje användare har en röst om vad de tycker om de nya förslagen till användaravtal. Och denna gång är det kanske viktigare än någonsin. Du röstar på om du någonsin ska få rösta igen. Läs vidare →

16 augusti

20 mars

Krönika: Det finns tre knappar i riksdagen

Kanske tillhör läckan om Saudivapen en av de sista whistleblower-affärerna vi kan komma att se i Sverige på länge. Efter ett införande av Datalagringsdirektivet — och inte minst Johan Pehrsson (FP) som flaggar via Sveriges Radio för förbud mot kryptering — är det i praktiken helt omöjligt att lyfta oegentligheter utförda av stat och myndighet utan att riskera att bli avslöjad och därmed riskera repressalier. Läs vidare →

16 november

Krönika: Ulf Nilson skadar Expressens varumärke

Jag har en väldigt kluven inställning till kvällstidningar, något jag knappast är ensam om. En sak som gör att jag älskar dem är att de tar ställning. Ställning som när Aftonbladet lanserade sin ”Vi gillar olika-kampanj” på valdagen förra året, eller när Expressen vägrar ge sig i kampen för Dawit Isaak.
En sak som jag särskilt uppskattar med Expressen är deras liberala hållning, även på redaktionell plats. Det ständiga tjatet om yttrandefrihet och demokrati. Deras uttalat antirasistiska grundideologi som genomsyrat tidningen ända sedan den grundades för att ”motverka nazistiska strömningar från Tyskland”. Kampen mot apartheid är ett annat exempel på detta ställningstagande, som gör att jag förlåter de flesta övertramp och skit som ibland publiceras.
Läs vidare →