Ulf Nilsons krönika JK-anmäld för hets mot folkgrupp

Expressen krönikör Ulf Nilson skrev i tisdags en krönika där han bland annat menar att hela folkgruppen shiamuslimer vill att varje ”judisk man, kvinna eller barn måste mördas”. Det har lett till åtminstone en anmälan till Justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp.
Och Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att det inte kan uteslutas att Nilsons uttalanden är brottsliga.

Sofia Mirjamsdotter kritiserade redan igår Ulf Nilsons krönika. Det är inte första gången Expressenkrönikören är ute i blåsväder. Senast i december förra året myntade Ulf Nilson ordet ”pursvenskar” och hur dessa höll på att avskaffa sig själva i Sverige till förmån för muslimer.

Men den här gången är Ulf Nilson mer specifik, vilket föranlett en anmälan om hets mot folkgrupp från medborgaren Tanvir Mansur. I anmälan skriver Tanvir Mansur att han främst invänder mot följande citat i Ulf Nilsons krönika:

”Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ‘otrogna’, det vill säga vi.”

”Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik…”

Anmälaren skriver vidare: ”Skribenten menar inte enbart att shiaislam är en ”sekt” inom islam som är ute efter en kamp mot ”oss” (vilket troligtvis avser icke-shiatroende svenskar), utan att shiamuslimer också förespråkar folkmord och vill se berg av brinnande lik.

I sammanhanget bör påpekas att skribenten är krönikör på den rikstäckande tidningen och att detta budskap basuneras ut till allmänheten utan några reservationer, avståndstaganden eller förklaringar från Expressen i publiceringen.

Den juridiska experten Mårten Schultz menar att det är svårt att sia om fallets utgång. Inte minst för att det finns få domar att dra slutsatser från.

- De som fälls för hets mot folkgrupp är vanligtvis klädda i nazikläder och heilar på stan, säger Mårten Schultz.

Trots det menar Mårten Schultz att Ulf Nilsons krönika har likheter med det fallet som fick Aftonbladet.se:s chefredaktör, Kalle Jungkvist, fälld.

I oktober 2000 publicerades två kommentarer från en läsare på Aftonbladet.se som hyllade Hitlers försök att utrota alla judar. Kalle Jungkvist medgav då att det var hets mot folkgrupp och att Aftonbladet förhandsmodererat kommentaren, vilket innebär att den passerat Aftonbladets ögon innan den publicerades. Kalle Jungkvist dömdes då till böter.

- Det är ett på många sätt liknande fall, det handlade om en begränsad folkgrupp, där någon hetsat i en publikation som har en ansvarig utgivare och där utgivaren inte velat ta ställning för det yttrande som gjorts i publikationen, säger Mårten Schultz.

Uppdaterat: Läs även Tanvir Mansurs egen bloggpost där han har skrivit mer om anmälan.

Uppdaterat: JK inleder inte någon förundersökning.