Ulf Nilsons krönika JK-anmäld för hets mot folkgrupp

Expressen krönikör Ulf Nilson skrev i tisdags en krönika där han bland annat menar att hela folkgruppen shiamuslimer vill att varje ”judisk man, kvinna eller barn måste mördas”. Det har lett till åtminstone en anmälan till Justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp.
Och Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att det inte kan uteslutas att Nilsons uttalanden är brottsliga.

Sofia Mirjamsdotter kritiserade redan igår Ulf Nilsons krönika. Det är inte första gången Expressenkrönikören är ute i blåsväder. Senast i december förra året myntade Ulf Nilson ordet ”pursvenskar” och hur dessa höll på att avskaffa sig själva i Sverige till förmån för muslimer.
Men den här gången är Ulf Nilson mer specifik, vilket föranlett en anmälan om hets mot folkgrupp från medborgaren Tanvir Mansur. I anmälan skriver Tanvir Mansur att han främst invänder mot följande citat i Ulf Nilsons krönika:
”Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ’otrogna’, det vill säga vi.”
”Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik…”
Anmälaren skriver vidare: ”Skribenten menar inte enbart att shiaislam är en ”sekt” inom islam som är ute efter en kamp mot ”oss” (vilket troligtvis avser icke-shiatroende svenskar), utan att shiamuslimer också förespråkar folkmord och vill se berg av brinnande lik.
I sammanhanget bör påpekas att skribenten är krönikör på den rikstäckande tidningen och att detta budskap basuneras ut till allmänheten utan några reservationer, avståndstaganden eller förklaringar från Expressen i publiceringen.
Den juridiska experten Mårten Schultz menar att det är svårt att sia om fallets utgång. Inte minst för att det finns få domar att dra slutsatser från.
– De som fälls för hets mot folkgrupp är vanligtvis klädda i nazikläder och heilar på stan, säger Mårten Schultz.
Trots det menar Mårten Schultz att Ulf Nilsons krönika har likheter med det fallet som fick Aftonbladet.se:s chefredaktör, Kalle Jungkvist, fälld.
I oktober 2000 publicerades två kommentarer från en läsare på Aftonbladet.se som hyllade Hitlers försök att utrota alla judar. Kalle Jungkvist medgav då att det var hets mot folkgrupp och att Aftonbladet förhandsmodererat kommentaren, vilket innebär att den passerat Aftonbladets ögon innan den publicerades. Kalle Jungkvist dömdes då till böter.
– Det är ett på många sätt liknande fall, det handlade om en begränsad folkgrupp, där någon hetsat i en publikation som har en ansvarig utgivare och där utgivaren inte velat ta ställning för det yttrande som gjorts i publikationen, säger Mårten Schultz.
Uppdaterat: Läs även Tanvir Mansurs egen bloggpost där han har skrivit mer om anmälan.
Uppdaterat: JK inleder inte någon förundersökning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Jan Ekblom says:

  Hela folkgruppen är naturligtvis överdrivet. Och det finns även sunnimuslimer bland islamistiska fundamentalister. För det är det det är frågan om, islamistiska fundamentalister. Har man t.ex läst Hamas doktrin gentemot judar o Israel kan man bli ” mörkrädd” minst sagt liksom på att höra fundamentalistiska ledare som presidenten i Iran ! Men alla araber håller naturligtvis icke med dessa fanatiska ledare, bara ett fåtal men det är illa nog, tycker jag !

 2. Lennart Orlander says:

  Hej Emanuel
  Lite kritik. Kanske i petigaste laget men rätt ska väl vara rätt ändå.
  Du skriver om Nilssons krönika ”där han bland annat menar att hela folkgruppen shiamuslimer” .
  Det gör han ju faktiskt inte, han skriver om en trosinriktning ”Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ”otrogna”, det vill säga vi.”
  Sen kan man ju ha olika synpunkter på om det är en sekt eller inte.
  Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är helt riktigt att anmäla hans krönika eftersom han angriper en grupp enligt Tryckfrihetsförordningens definition:
  ”hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning;”
  Jag vet ju också att staten Iran förespråkar en utplåning av staten Israel. Däremot är jag osäker på om Iran förespråkar folkmord. Dessutom försökte jag ta reda på om det bara gäller Iran eller om det gäller shia-muslimer som helhet men misslyckades. Kanske du vet?
  Fortsätt att hålla uppsikt över vad som händer. Ajour gör ett bra jobb!
  Lennart Orlander

  • Hänger inte med, men du citerar fel stycke. Det jag syftar på är detta: ”Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så.”
   Det var detta jag hänvisade till.
   Hursomhelst – tack för engagemang! Rättar gärna om jag missförstått.

   • Lennart Orlander says:

    Det var nog jag som var otydlig. Du skriver i första paragrafen ”Expressen krönikör Ulf Nilson skrev i tisdags en krönika där han bland annat menar att hela folkgruppen shiamuslimer…”.
    Som jag uppfattade hans krönika så menar han sekten/trosinrikningen shiamuslimer men du säger folkgruppen vilket jag inte tycker är riktigt. Shiamuslimer är ingen folkgrupp så vitt jag vet utan en trosinriktning och de båda ledarna i Iran Ulf Nilsson nämner tillhör den trosinriktningen.
    Mina två frågor på slutet
    1) Förutom att staten Iran vill utplåna staten Israel, vill dom också döda alla judiska medborgare i staten Israel?
    2) Förutom staten Iran, vill shiamuslimer utanför Iran samma sak? Såvitt jag har förstått så är det inte fallet förutom Hizbollah som vill utplåna staten Israel men inte judarna.
    Lennart Orlander

    • Jag har nog uppfattat ordet folkgrupp utifrån den paragraf du citerar, där man också tar upp folk av gemensam trosuppfattning som att den tillhör en folkgrupp. Därför kallar jag dem ”folkgrupp”. Är det felaktigt?
     Angående dina frågor vet jag tyvärr inte svaren.

 3. […] UPPDATERING 1: Ajour.se om anmälningen och intressanta kommentarer från professor i civilrätt, Mårten Schultz […]

 4. Ulf Nilsson ägnar sig åt guilt-by-association på hög nivå här. Han lyckas, i samma stycke, svepa alla Shia-muslimer i hela världen in i sympatiserande med den iranska regimen, samt svepa in alla judar i hela världen under den Israeliska nationen. Jag besökte Iran i vintras och stötte under mina två veckor där inte på en enda person som sympatiserade med regimen. Jag stötte däremot på en stor mängd Shia-muslimer.
  Religion och politik hör på många plan ihop, det är naturligt att ens religiösa övertygelse på något sätt påverkar ens politiska åsikter. Men de är inte samma sak. Därför är det högst olämpligt att använda en religiös grupp (Shia-muslimer) när man egentligen talar om en politisk grupp (den iranska regimen och dess sympatisörer). Det finns ett överlapp mellan de två grupperna, absolut, men de är inte samma sak.
  Vill Ulf Nilsson provocera så hårt att han finner det nödvändigt att använda sådana här extremt svepande ordalag, eller är han helt enkelt inte kapabel till mer analys än så här?
  Är det brottsligt? Kanske.
  Är det oproffsigt, klantigt och rent av osmart? Absolut.

 5. […] Nilson för hets mot folkgrupp. Något som juridikprofessorn Mårten Schultz kommenterar här på Ajour. Peter Lööv Roos har skrivit en mycket läsvärd kommentar till Ulf Nilsons […]