JK utreder inte Expressens Nilson-krönika

Vi har tidigare berättat om hur Expressens Ulf Nilson i en krönika skrev att hela folkgruppen shiamuslimer vill att varje ”judisk man, kvinna eller barn måste mördas”. Efter krönikan tog Justitiekanslern emot två anmälningar om hets mot folkgrupp.
I dag kom beslutet att någon förundersökning inte inleds.
Läs hela anmälan här.
I beslutet från JK slår man fast att ”syftet med lagstiftningen om hets mot folkgrupp har inte varit att motverka kritik mot folkgrupper (…) vilket bland annat innebär att inte alla förnedrande eller nedsättande yttranden är att bedöma som hets mot folkgrupp (…) Även för sådana yttranden som av en bred allmänhet uppfattas som stötande eller direkt missvisande finns det ett vidsträckt utrymme.”
Vidare slår JK fast att yttrandefriheten är starkare när budskapet sprids i en publikation som Expressen – ett grundlagsskyddat medium. Och att yttrandefriheten är särskilt stark när det gäller politiska yttranden.
Därför ska någon förundersökning inte inledas.
Kritiken mot Ulf Nilsons krönika har kommit från flera håll. Bland annat har Ajours Sofia Mirjamsdotter riktat skarp kritik mot Expressen och dess ansvarig utgivare, Thomas Mattsson:
”Jag förstår Mattssons grundhållning, att inte ”recensera enskilda kolumnister”. Jag förstår inte, mot bakgrund av vad Expressen står för, och inte minst mot bakgrund av att det inte är första gången som Ulf Nilsson bajsar denna främlingsfientliga smörja över läsarna, varför Mattsson låter Nilson hållas, varför texten publicerades överhuvudtaget.”, skrev Sofia Mirjamsdotter.
En av JK-anmälarna, Tanvir Mansur, reagerar i dag kraftigt på JK:s besked.

Här kan du läsa hela JK:s beslut.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Uppdaterat: JK inleder inte någon förundersökning. […]

  2. […] (bland annat här på Ajour) för publicering av Ulf Nilsons krönikor. Detta med anledning av att JK beslutat att ej utreda publiceringen närmare. Anmärkningsvärt att Mattsson lägger större vikt vid om […]