Hemlösa twittrar från kylslagna julnätter

Hemlösa män som twittrar. Det är Stadmissionen och Stockholms stadsbiblioteks nya initiativ. Fyra hemlösa har försetts med var sin mobiltelefon och twittrar från trappuppgångar, från kalla nätter när de tvingas iväg av vakter eller när boende ringer polisen för att de sover i deras trappuppgång.
Projketet började igår och syftar till att öka förståelsen och – gissar jag – sympatin för Stockholms hemlösa.
Projektet har fått ett blandat mottagande. Flera menar att det är bra, andra får blandade känslor – till vad syftar projektet?
I New york skapade ett liknande projekt en brännande debatt förra året. Men skapade också fina möten, som detta (tips via @ingridarmy).
Här kan du följa de fyra twittrarna:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Henric says:

  Sjukt bra grej!
  Ju närmre fattiga och rikare kommer varandra, desto mer människor blir de för varandra.

  • Bra sagt, jag gillar det här, det känns som att samhället annars vill gömma bort de som är hemlösa, jag gillar verkligen detta initiativ, det kan inte komma något ont av att synlig gjöra hur de hemlösa har det, frågan är bara vad man gör med det.

 2. Camilla says:

  Länken till Stockholms stadsbiblioteks nya initiativ verkar vara bruten?

 3. Matti Palm says:

  Imponerande bra kampanj! Vari består kritiken?
  /matti

 4. Amanda says:

  Vi hörs i Sthlm är en del av tema Hemmet – ett samverkansprojekt mellan Stockholms stadsbibliotek, Stockholms stadsmuseum och Stockholmskällan. Projeketet pågår under hösten 2011 och våren 2012. Bland annat samlar man in stockholmarnas berättelser om sina hem, och jobbar med program och litteratur på temat. Vi hörs i Sthlm är ett sätt att inkludera även dem som inte har ett hem i tema Hemmet.

 5. Ingridmy är felstavat (ni har petat in ett R för mycket)!

 6. IngridAmy menade jag såklart, pinsamt att själv stava fel när man påpekar stavfel.
  Annars tycker jag att det är ett fantastiskt initiativ, jag har själv omvärderat min syn på hemlösa på sistone och jag hoppas att många andra kan påverkas på samma sätt av detta.

 7. […] Innan jag fortsätter publicera bilder på vår julfest och all fin gratis mat jag fått den här veckan tar jag ett litet sidospår och berättar om ett projekt som Stadsmissionen och Stockholms Stadsbibliotek har styrt upp. […]

 8. […] intressant exempel av storytelling på Twitter är stadsmissionens twitterprojekt för hemlösa. Emanuel Karlsten beskrivet projektet “fyra hemlösa har försetts med var sin mobiltelefon och twittrar från trappuppgångar, från […]