Arkiv för
islam

5 juni

KRÖNIKA: Polisens okunskap blir tydlig i kampanjen mot hedersvåld

screenshot 2013-06-05 kl. 14.55.03Polisen intensifierar fajten mot hedersvåld. Det är bra. Mindre bra är det att svenska myndigheter blottar sin totala okunskap inom området – igen. Slarvigt genomförda kampanjer kring hedersvåld kan få väldigt allvarliga konsekvenser.
Det är främst två initiativ jag syftar på. Dels är det den informationsvideo som polisen i samband med Länsstyrelsen i Östergötland tagit fram, dels är den affisch som i dagarna kan ses runtom i landet, alltifrån Stockholms tunnelbana till högstadieskolor. Tanken är att videon skulle bidra till ökad kunskap inom hedersvåldsproblematiken. För oss som faktiskt är insatta i hedersproblematiken kan dock materialet inte uppfattas som annat än ett präktigt magplask. Intentionen är god, man vill så gärna, men det blir återigen helt fel. Läs vidare →

19 maj

17 maj

Uppdrag granskning

I flera dagar har jag och många muslimer i Sverige med mig gått omkring med en klump i magen. Det handlar naturligtvis om gårdagens avsnitt av Uppdrag granskning. Med en dold kamera visar Uppdrag granskning hur flera imamer yttrar sig på sätt som strider mot svensk lag. Man avråder kvinnor från att polisanmäla män som slår dem, ger en version när man vet att kameran är på och en annan när man inte vet om att den finns där. Läs vidare →

16 november

Krönika: Ulf Nilson skadar Expressens varumärke

Jag har en väldigt kluven inställning till kvällstidningar, något jag knappast är ensam om. En sak som gör att jag älskar dem är att de tar ställning. Ställning som när Aftonbladet lanserade sin ”Vi gillar olika-kampanj” på valdagen förra året, eller när Expressen vägrar ge sig i kampen för Dawit Isaak.
En sak som jag särskilt uppskattar med Expressen är deras liberala hållning, även på redaktionell plats. Det ständiga tjatet om yttrandefrihet och demokrati. Deras uttalat antirasistiska grundideologi som genomsyrat tidningen ända sedan den grundades för att ”motverka nazistiska strömningar från Tyskland”. Kampen mot apartheid är ett annat exempel på detta ställningstagande, som gör att jag förlåter de flesta övertramp och skit som ibland publiceras.
Läs vidare →

24 oktober

Memekollen: rasismsatir och barnteckningar

Det senaste macrobildmemet (eller egentligen inte så ”senast” alls, enligt den här forumtråden föddes det så tidigt som i februari, men det är först nu det verkar ha fått ett genombrott) är Ordinary Muslim Man Meme. Det är vad det låter som: bilder på vad gemene muslim skulle kunna tänkas säga, där meningen ovan ger bilden av att han är extremist men den undre sedan avslöjar hans helt normala inställning till sex, kvinnor och livsstil. Det är ett meme som känns uppfriskande – att kunna skoja om våra tillkortakommanden i form av fördomar är ett viktigt steg på vägen till förståelse.
 
 
Childrens Own Studio är en hemmabaserad affärsverksamhet där man gör leksaker baserade på barns teckningar. Man kan skicka in en egen barnteckning och på så sätt ge sitt barn en unik leksak, eller bara nöja sig med att titta igenom deras oerhört söta blogg. Hur som helst är idén fantastisk, och leksakerna de gör får mig att överväga att skaffa barn bara för att omedelbart sätta en penna i handen på dem.