Magnus Betnér släpper ny humorshow – bara för nedladdning

Han snackade om det i vintras och i måndags blev det av. Komikern Magnus Betnér gör en Louis CK och spelar in sin senaste humorshow för att släppa den exklusivt på sin egen sajt. Enbart för nedladdning och för det facila priset av 49 kronor.
Ajour skrev i december om hur den amerikanska komikern Louis CK testade sig fram med nya affärsmodeller för att finansiera en humorshow. Istället för att gå den vanliga vägen, med DVD-skivor och att sälja till TV-bolag, spelade han in och klippte ihop showen själv, la ut den för nedladdning på sin sajt för 35 kronor. På några månader gick han plus på projektet och har över tid kunnat tjäna ganska bra med pengar. Trots att den kunde laddas ner på Pirate bay eller andra fildelningssajter valde tillräckligt många fans att betala och ladda ner direkt hos Louis CK.
En av dem som inspirerades av projektet var svenske ståuppkomikern Magnus Betnér. I januari sonderade han bland sina fans och igår bloggade han om att: Nu var det dags.
Ajour kontaktade Magnus Betnér för att veta mer.
Varför vill du testa det här? Varför är det viktigt för dig?
– Det har varit så mycket snack om att kultur på DVD är för dyrt och i början av piratrörelsen var ett stort argument att för mycket av pengarna gick till stora bolag och för lite till artisten. Nu testar jag att ändra på det eftersom jag faktiskt tycker att kulturskapare ska kunna tjäna pengar på den kultur folk faktiskt vill ha.
Jag vet inte hur transparent du vill vara, men Louis CK berättade ganska öppet om vad han tjänar och du gjorde flera räkneexempel i din blogg, så: Hur mycket räknar du att tjäna på det här? Och därmed: hur mycket räknar du med att förlora?
– Det kostar mig ungefär 500 000 och jag hade fått ungefär lika mycket till om jag sålt den till tv, så för att gå noll behöver jag dryga 20 000 nedladdningar a 49 spänn inklusive moms. Det ska nog gå. Jag hoppas självklart att det blir fler än så, så jag får en stor klump pengar att stoppa in i liknande projekt både för mig och för andra. Men går det back så får jag väl göra en ny turné snart.
På vilket sätt kommer showen vara nedladdningsbar och hur betalar man?
– Den kommer ligga som en fil utan kopieringsskydd och förmodligen både som Mp4 och en iso-bild man själv kan bränna på en DVD. Både i HD och i vanlig tv-kvalitet. Däremot kommer vi inte ha någon streaming. Betala kommer man kunna göra via kreditkort och internetbank.
Vad har reaktionerna varit? Både hos fans och de distributionsbolag/förlag du tidigare arbetat med.
– Fansen verkar se fram emot det lika mycket som jag. Återstår att se om de faktiskt vill betala också eller om folk plockar den gratis från torrentsidorna. Femman hade hemskt gärna velat sända showen så de blev väl lite ledsna när jag drog mig ur, men jag känner att ska jag testa det här så ska jag testa det fullt ut. Premiären blir på www.magnusbetner.com och bara där.
Showen beräknas släppas för nedladdning i mitten av april.
Uppdaterat 11/4: Imorgon släpps showen. Här är trailern inför släppet:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] På ett sätt känns det som att jag inte har hunnit göra något, på ett annat har jag sett Magnus Betnérs show (som var skitbra, haffa!), tränat, irriterat mig på snubbar som ”bara ska visa” en […]

 2. Anne Kekki says:

  Helt underbart, att artister vågar prova, nya grepp.

 3. snufkinn415 says:

  Klockrent! Kommer att göra som jag gjorde med Louis CKs show: betala och sedan ladda ned via torrent istället. Spara på Betnérs bandbredd!

 4. Sakrecoer says:

  Nya grepp? Det anda som ar fantastiskt ar att pressen ANTLIGEN talar om det. Jag distribuerar min musik sjalv sen 2004….

  • alex says:

   Det är verkligen inte ”nya grepp” men det är ändå lite unikt för svenska stand-upscenen att gör sånt och jag förstår inte varför.
   Stand-upkomiker har allt att vinna på att släppa allt för nerladdning på sina sidor eller även andras sidor för att få den bästa spridningen även om det är små avgifter för bandbredd som dras ifrån varje försäljning.

 5. Oskar says:

  Kommer köpa den bara för att han gör de, annars börjar Betner material bli lite tunt