Årets 10 viktigaste memes – 2011

Året som gått har på många sätt präglats av internet. Revolutionerna vi sett i mellanöstern har sagts springa ur nätets möjligheter för gräsrötter att samla sig mot en orättvis överhet, och i väst har människor missnöjda med systemet använt bloggar och Twitter för att ständigt elda på kritiken. Dessutom har hackarna och hackandet tagit en allt större plats på löpsedlarna, och gjort att de flesta idag inser hur stor makt en datorkunnig person faktiskt besitter. Allt detta har återspeglats i de meme som uppstått under året, och den årsbästalista vi ser visar på en värld och ett internet som är i ständig rörelse och utveckling. Detta är årets 10 viktigaste memes.

10. Inglip

En gropaga


Ur captcha-tekniken, där du ombedes skriva in ett par helt slumpmässigt utvalda ord för att inför en hemsida bekräfta att du faktiskt är mänsklig och inte alls en robot, föddes han: Inglip, den nya generationens internetgud. Det började med att en captcharuta visade upp budskapet ”Inglip summoned” (ung. Inglip är kallad), och en Redditanvändare förstod att det var något stort på gång. Nu är de troende, som kallar sig själva gropagas, uppe i över 8000, och på nätet återkommer Inglip och hans budskap överallt. Inglip och hans gropagas har under det gångna året visat att det nya med internskämt på nätet inte är internskämten själva, utan den hängivna intensitet de utvecklas med.
9. Steve Buscemis ögon

Justin Busceiber


Det började med att en forumsanvändare på Something Aweful kombinerade en bild på Justin Bieber med Steve Buscemis ögon. Resultatet blev magiskt, och ledde till upptäckten att alla ansikten blir tusen gånger mer intressanta – och skrämmande – om de pryds med Buscemis ögon. En Tumblr-blogg startades upp där enbart bilder på tjejer med Buscemis ögon lades upp, och senast häromdagen såg jag någon tipsa om den på Twitter. Det är ett odödligt meme som överlevt sig själv, och således ett perfekt exempel på vad nätet handlat om år 2011.
8. Charlie Sheen

Bild från ABC


Charlie Sheen lades i slutet av 2010 in på en rehab-klinik, och många trodde att det var början på slutet för honom. Men det var bara skiftet mellan två olika karriärer de såg. För i och med att Sheen misslyckades med sin rehab, offentligt började snacka skit om TV-serien 2 1/2 Mens producent och därför senare fick kicken från produktionen fick internet upp ögonen för honom och hans oberäkneliga personlighet. En extremt konstig TV-intervju, en dunderstart på Twitter och en misslyckad ståuppturné senare stod det helt klart att Sheen hade lyckats med det som få förunnas: att bli en av höstens absolut största snackisar och därutöver ett tvättäkta meme. Ännu är det emellertid inte helt säkert om denna historia är rolig rakt igenom eller sorglig rakt igenom.
7. Scumbag Steve

Bilden säger allt: det här är den snubben som lånar din iPod och ger tillbaks den trasig. Det är snubben som säger att han ska betala tillbaks sin skuld till dig – nästa vecka. Det är snubben som röker upp allt ditt gräs, dricker upp all din öl och undrar om han kan få ta en macka utan att någonsin bjuda tillbaks. Det var i alla fall så som Reddit uppfattade honom när bilden i slutet av januari började spridas. Idag har Scumbag Steve, eller Blake Boston som han egentligen heter, blivit ett fenomen så till den grad att det räcker med att sätta hans mössa på något för att man omedelbart ska börja titta efter dess dåliga egenskaper.
6. De 99 procenten

Foto: Charcoal Photography på Flickr


Occupy Wall Street-protesterna, som tog sin början i september som en demonstration av det amerikanska folkets missnöje över de ojämna proportionerna mellan landets rikaste och fattigaste människorna, gavaktivisten Chris en idé: en blogg där protestanternas på ett intimt och avklätt sätt kunde berätta om sin situation. Chris startade sin blogg på Tumblr och lade upp någon bild per dag, och bara några veckor senare var besökarna tusentals och uppåt hundra bilder per dag strömmade in. För den allmänna svensken har 99 procent under detta år gått från att betyda läkarsprit till att betyda sociala missförhållanden. Även om inte historien om ockupationen av Wall Street och alla andra gator världen över som symboliserar rikedom är slut kan man säkert säga att 99 procent-bloggen spelat en viktig roll i den.
5. Planking

Foto: SMercury98 på Flickr


Ibland, när folk på internet vill känna sig riktigt speciella och roliga, föds en idé så korkad att den inte kan göra annat än att slå igenom och bli en smärre folkrörelse. Vem som först kom på att det skulle vara kul att ligga raklång på olika platser är svårt att säga, eftersom ett antal olika människor varit insiktslösa nog att vilja ta på sig ”äran” för det, men klart är att det var i år trenden sprängdes. Ordet ger över 30 miljoner resultat på Google, och det har till och med resulterat i submemes som ugglande och ”horsemanning”. Efter att en person dog till följd av riskfyllt plankande, och en annan arresterades för att ha plankat på en polisbil, dog trenden ut litegrann – men den har ändå präglat året i all sin enkelhet.
4. Chuck Testa

https://www.youtube.com/watch?v=LJP1DphOWPs” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

Succéduon Rhett and Link tjänar såväl sjusiffriga belopp på reklamintäkter som enorm uppmärksamhet i media med hjälp av deras youtubeklipp. De har ett av sidans största konton, oavsett om man räknar i prenumeranter eller visningar, och det var tack vare det gratisarbete de lägger ner på att göra medvetet dåliga reklamfilmer för små lokala företag som Chuck Testa också fick smaka på rampljuset en stund. Testa, som arbetar som konservator – uppstoppare – i Ojai Valley i Kalifornien, bjuder i filmen på det sämsta tänkbara skådespelet i den sämsta tänkbara reklamfilmen, och det har renderat honom snart tio miljoner visningar och ett oräkneligt antal parodier och spinoffs. Tillsammans med Rhett and Link har han också visat att om du gör skräp, fast med den exakt rätta fingertoppskänslan, kommer Internet älska dig.
3. Nyan cat

https://www.youtube.com/watch?v=QH2-TGUlwu4″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

I somras laddades en film upp på Youtube där det japanska memet ”Nyanyanyanyanyanyanya!”, en repetitiv sång illustrerat med hoppande animefigurer, hade kombinerats med en GIF-bild på en regnbågsbajsande katt iklädd en sorts rostmacka som flög igenom rymden. Det blev början på en revolution. Nu finns Nyan Cat, som hon kommit att kallas, i princip överallt och kan symbolisera den stora katthysteri som länge rått men på sistone kulminerat på nätet. Det kan också ses som det extremaste såväl som tydligaste exemplet på hur nätets nonsenshumor kan se ut på länge.
2. Anonymous

Anon


Anonymous refereras ofta felaktigt till som en vaksam hackarorganisation som sitter och håller kontakt om när och var de nästa gång ska slå till. Det stämmer inte. Det är snarare ett smeknamn för en anonym person på internet i allmänhet och på nätanslagstavlan 4chan i synnerhet. Vilka som är delaktiga i Anonymous olika tillslag är helt olika, beroende på vilka som är vakna, vid datorn och sugna på att hacka lite. Så det var med andra ord ett anonymous som i januari slog till mot Tunisiens regeringshemsida, och ett helt annat som härom månaden tog ner över 40 barnporrsidor. Man kan emellertid säga att trots vilka det är som genom året faktiskt deltagit i de anonyma näträderna, har Anonymous kommit att forma mycket av året – och dessutom visat världen den första stora, systematiskt återkommande följderna av vad ett någorlunda sammansvetsat internet kan göra. Något som renderar dem en plats på listan, trots att de egentligen inte alls är ett meme enligt konstens alla regler.
1. Rebecca Black

https://www.youtube.com/watch?v=kfVsfOSbJY0″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

Bakgrundshistorien här behöver inte återberättas. Du känner redan till den. Årets i särklass största näthändelse har skakat om musikindustrin såväl som bilden av kändisskap, och dessutom ryckt tag i ett yrvaket näringsliv och vrålat ”vi är miljontals, vi har pengar och vi gillar SKRÄP!”. För trots att mycket av den initiala uppmärksamheten kring Rebecca Blacks nasala veckoslutshyllning handlade om hur många som störde sig på låten har den kommit att bli en viktig ingrediens i nätkultursoppan, och lär leva kvar i vårt kollektiva minne länge. Att den parodierats och diskuterats till leda behöver knappast nämnas. Men Rebecca Black är något mer än så. Hon är en av världens första och största internationella nätkändisar som når utanför subkulturen, ut på förstasidorna och nästan hela vägen in i folkhemmen. Den första – men med all sannolikhet inte den sista.
Denna lista är delvis baserad på min tidigare artikel, Topp tio bästa halloweenutklädningarna 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Snälla förklara says:

  Vad är en meme?

  • Jack Werner says:

   Absolut! En meme är en idé, bild, tanke, slogan eller koncept som sprids, och utvecklas, från person till person. Ursprungligen användes begreppet för att beskriva hur t.ex. religioner och talesätt spreds över världen, men allt eftersom under 00-talet kom begreppet att få stå för nätkultur, och saker som sprids på nätet. Ett exempel är lolcats, som började som enkelt tema på nätanslagstavlan 4chan: varje lördag lade man upp kattbilder under temat ”caturday”. Konceptet att pryda en bild på en katt med en gullig, lite barnsligt felstavad text spreds dock utanför 4chans väggar, och blev ett internationellt meme.
   Den enklaste förklaringen är kanske att kalla det för ett internationellt jättelikt internskämt, där alla som känner till det är välkomna att skruva det vidare.

   • Rickard says:

    Väldigt svårt ord! Även lite speciellt att använda i dagligt tal.

   • Martin Bagge says:

    Kanske ska vi börja med att nyttja det svenska ordet mem istället för ett märkligt låneord.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Mem

    • Jack Werner says:

     Även om jag inte håller med om att låneordet ”meme” är så värst märkligt tycker jag du har en poäng. Skälet till att jag envisas med ”meme” är delvis ren lathet, att det är det jag vuxit upp med, och delvis igenkännande. Om svenskar generellt inte vet vad memes är blir det ju ännu hopplösare att försöka börja med mem. Men du har som sagt en poäng, och snart lär jag behöva gå över till det svenska ordet.

 2. GA says:

  Du är jätteduktig på att läsa amerikanska länklistor, men för en svensk publik engagerade svenska memes betydligt fler svenska surfare än dessa punkter du listar. Tänker exempelvis på 40 000 miljarder och liknande händelser…

  • Jack Werner says:

   Jag har tänkt på 40 000 miljarder, men kommit fram till att den passar bättre på en annan lista som vi snart ska presentera. Vilka fler svenska memes på den nivån är det du tänker på? Jag håller ju såklart med om att svenska snackisar engagerar svenskar mer, men jag har helt enkelt inte kunnat hitta så mycket mer som jag ärligt hade kunnat lägga in på en sån här lista.

 3. fredrik says:

  Så någonting som rör Charlie Sheen ligger trea på listan över de viktigaste tankarna som tänkts i världen 2011? Hmm… Och ett litet memo till nätevangelister: Folk har alltid gjort revolution. Faktiskt även innan Twitter fanns.

  • Jack Werner says:

   Ja, enligt denna lista gör det det. Är det inte deprimerande så säg.
   Och ja, de har de verkligen. Länka gärna till den som sagt dig annorlunda, så får jag dra dit och lämna ett sanningens ord i kommentarsfältet.

 4. Char Pratt says:

  Hey thats my Photograph =D

 5. […] Jack Werner listar årets 10 största memes på À jour, en av årets mest omtalade bloggar. Sådär härligt bildande för oss vanliga dödliga som en topplista ska vara. […]

 6. […] mem är ingen ovanlighet, utan som vi kunnat se i tidigare upplagor av Nätsnackisarna samt i min rapportering om djuruppstopparen och nätälsklingen Chuck Testa är djur tillsammans med barn det säkraste […]

 7. […] Fredrik Backman i stor intervju: ”Jag är fortfarande beredd att börja köra truck igen” Årets 10 viktigaste memes – 2011 Flashback samlar ihop 70 000 till Musikhjälpen Flashback förbereder sig för årlig love-bombing […]