Arkiv för
tumblr

27 december

Årets 10 viktigaste memes – 2011

Året som gått har på många sätt präglats av internet. Revolutionerna vi sett i mellanöstern har sagts springa ur nätets möjligheter för gräsrötter att samla sig mot en orättvis överhet, och i väst har människor missnöjda med systemet använt bloggar och Twitter för att ständigt elda på kritiken. Dessutom har hackarna och hackandet tagit en allt större plats på löpsedlarna, och gjort att de flesta idag inser hur stor makt en datorkunnig person faktiskt besitter. Allt detta har återspeglats i de meme som uppstått under året, och den årsbästalista vi ser visar på en värld och ett internet som är i ständig rörelse och utveckling. Detta är årets 10 viktigaste memes.
Läs vidare →

26 december

Veckans nätsnackisar

God fortsättning, gott folk! De skarpögda bland er har noterat att Ajour till viss del gått i ide över jul, och vi är ledsna om någon känner sig övergiven. Detta till trots har vår jul varit fin, och under de kommande dagarna kan ni förvänta er båd’ en och två listor över höjdpunkterna från året som gått. Allt nog: här kommer julveckans största och mest dominerande nätsnackisar, för er som inte orkar sitta framför datorn hela dagarna men ändå vill kunna känna er sexigt nördiga!
Läs vidare →

14 november

4chan hackat på ettårsdagen av Tumblr-kriget


Under den större delen av dagen och gårdagen har 4chan, ett av världens största forum och mest välbesökta hemsidor i överhuvudtaget, varit otillgängligt. Detta på grund av upprepade DDOS-attacker mot sidan, en hackingteknik som går ut på att en hemsidas servrar överbelastas genom massiv direkttrafik. Ansvariga för attacken ska hackergruppen LulzSec vara, detta enligt ett textdokument upplagt på Pastebin, bärandes deras signatur. Eftersom LulzSecs hemsida för tillfället ligger nere, och de inte uppdaterat sin Twitter sedan juni, går detta emellertid inte att bekräfta. Denna oklarhet gör att man har spekulerat kring möjligheten att attacken i själva verket kom ifrån användare av bloggformatet Tumblr, något som är troligt eftersom vi idag firar ettårsdagen av det stora DDOS-kriget sidorna emellan. Dessutom hade 4chan-användare planerat in en attack mot Tumblr imorgon, vilket spär på misstankarna mot bloggsidans haxxorpublik.

21 oktober

Memekollen: Konstiga Disneyfigurer och en överklasskrabba

Dagens nättrender slår åt minst sagt olika håll. Dels har några klassiska och älskade filmfigurer fått sina ansikten horribelt vanställda, dels har ett snobbigt skaldjur fått uttolka en av samtidens större proteströrelser i västvärlden.
Vi börjar med den nya och geniala tumblr-bloggen Disney Face Swap. Den tar ansiktena från Disneykaraktärer och byter ut dem med varandra. As simple as that. Ibland sträcker man sig till att ersätta alla figurerande personers ansikten med en, eller byter ut figurer som kommer från andra sammanhang än Disneyfilmer, men i övrigt är konceptet enkelt och klockrent. Följ för ett dagligt skratt!
 
 
Occupy Wall Street-rörelsensom nyligen spred sig till Norge – har nu fått en maskot att likna sina huvudmotståndare vid. Buzzfeed sammanfattar de bästa bilderna som gjorts på temat ”snobbkrabban dissar 99%-protestanterna”. Idén, som föddes i en Reddittråd, är ett humoristiskt sätt att se på den världsordning man vill rubba eller åtminstone skaka om lite, och går helt i linje med kampanjens i övrigt höga nätnärvaro.