Arkiv för
årslista

6 januari

Årets största svenska tweets 2012

2012 var året då Twitter bestämde att vi ”tweetar”, inte ”twittrar”. Det var också året då Twitter växte sig starkare än någonsin, enligt Intellecta femdubblades antalet aktiva twittrare upp till 171 000. Det innebär fortfarande att det är en ganska liten ankdamm. Men en ankdamm med makt.
Här är Ajourredaktionens lista över de tweets som blev störst eller fick störst avtryck 2012. Läs vidare →

3 januari

Årets största svenska youtubeklipp 2012

I mellandagarna publicerade Ajour Årets bloggposter, nu är det dags för videoklipp. Eller ”youtubeklipp” som vi valt att kalla dem för att markera att det handlar om klipp som laddats upp av andra än traditionella medier.
2012 har varit ett viktigt år för de sociala videoklippen. 2010 visade Gina Dirawi hur vloggande kunde göras på svenskt vis. Och i år fick det sitt stora svenska genomslag med flera nya youtubestjärnor som följd. Många fler växer sig nu starka och 2013 ser ut att bli året då svensken aktivt flyttar över sitt TV-tittande till nätet. Men innan vi tittar framåt, låt oss sammanfatta 2012.
Här är vår lista på de klipp som berört och påverkat Sverige mest. 2012:s största klipp: Läs vidare →

27 december

Årets största bloggposter 2012

Ajour listar varje år de största händelserna i olika sociala medier. Så också i år. Först ut är bloggposterna. En subjektiv lista sammansatt av Ajour-redaktionen om de största händelserna i den svenska bloggosfären. Vilka har satt störst avtryck, varit mest betydande eller sammanfattar 2012 på bästa sätt?
2011 vann jägaren som startade avslöjandet av Terje Hellesös fejkade djur-foton. I år är kampen hårdare.
Här är vår lista: Läs vidare →

13 december

30 december

Årets största bloggposter – 2011

Bloggar har blivit en så naturlig del av media och vår vardag att vi nästan glömt dess betydelse. Men fortfarande är bloggen ett av de mest betydande sociala medierna. Här regerar unga tjejer och för kändisar är varje bloggpost ett pressmeddellande eller direktkontakt med sin publik – utan att ta omvägen via media. Men det är också platsen för helt okända eller småkända att båda skapa kultur och etablera nya insikter. Här är årets största bloggposter 2011, enligt Ajour: Läs vidare →

29 december

Topp 100 mest spelade låtar i Spotify – 2011


Trackslistor och Itunes-topplistor i alla ära – men det som beskriver Sveriges lyssnande bäst 2011 är antagligen Spotify. Inte minst med bakgrund av .se:s rapport om att mer än var tredje svensk använder Spotify. När så Spotify i dag släppte sin topp100-lista över de mest spelade låtarna ger det en bra inblick i vad vi lyssnar på.Kort sagt kan man säga: Sverige älskar Veronica Maggio och Danie Adams-Ray. Och att Robyn inte är så dominerande i Sverige som vi tror?
Här är de 100 mest lyssnade låtarna, i rangordning (med spotifylänkar – lyssna som spellista här): Läs vidare →

Årets bästa tweets – 2011

2011 har inneburit ett år av mognad för Twitter. Inte bara har dess användarbas ökat, dess mediala genomslag blivit större utan det har också blivit en allt vanliga förmedlare av nyheter för många. Men årets bästa tweets handlar inte så mycket om nyheter, utan om kulturen på Twitter. De största händelserna, de mest beskrivande eller träffande uppdateringarna. Här är 2011 års bästa tweets, enligt Ajour:
Läs vidare →

28 december

Årets största Youtubeklipp – 2011

Det har varit ett fantastiskt Youtube-år. Man skulle kanske till och med kunna kalla det för ett genombrottsår för en egen svensk youtubekultur. Inte bara har vi fått flera youtubestjärnor som både lever och får genomslag med Youtube, utan klippen har också satt stor prägel på både samhällsdebatt och nätkultur. Aldrig har det varit enklare att få ihop en mäktig topp tio-lista. Aldrig har det varit svårare att sålla ut. Här är de svenska youtubeklipp som vi på Ajour tycker fick störst genomslag nationellt och internationellt 2011. Vi börjar i omvänd ordning: Läs vidare →

27 december

Årets 10 viktigaste memes – 2011

Året som gått har på många sätt präglats av internet. Revolutionerna vi sett i mellanöstern har sagts springa ur nätets möjligheter för gräsrötter att samla sig mot en orättvis överhet, och i väst har människor missnöjda med systemet använt bloggar och Twitter för att ständigt elda på kritiken. Dessutom har hackarna och hackandet tagit en allt större plats på löpsedlarna, och gjort att de flesta idag inser hur stor makt en datorkunnig person faktiskt besitter. Allt detta har återspeglats i de meme som uppstått under året, och den årsbästalista vi ser visar på en värld och ett internet som är i ständig rörelse och utveckling. Detta är årets 10 viktigaste memes.
Läs vidare →