Årets största svenska youtubeklipp 2012

I mellandagarna publicerade Ajour Årets bloggposter, nu är det dags för videoklipp. Eller ”youtubeklipp” som vi valt att kalla dem för att markera att det handlar om klipp som laddats upp av andra än traditionella medier.
2012 har varit ett viktigt år för de sociala videoklippen. 2010 visade Gina Dirawi hur vloggande kunde göras på svenskt vis. Och i år fick det sitt stora svenska genomslag med flera nya youtubestjärnor som följd. Många fler växer sig nu starka och 2013 ser ut att bli året då svensken aktivt flyttar över sitt TV-tittande till nätet. Men innan vi tittar framåt, låt oss sammanfatta 2012.
Här är vår lista på de klipp som berört och påverkat Sverige mest. 2012:s största klipp:
10, Teddybjörnarna över Vitryssland
Reklambyrån Studio total trodde de hade gjort en välgärning när de bröt vitryskt luftrum och öste tusen protesterande nallebjörnar över Minsk. Men i Sverige var medier skeptiska. De hade blivit lurade av reklambyråns påhitt och ville inte gå på en mina igen. Sedan släpptes youtubeklippet som ledde saken i bevis. Och världens medier började rapportera. Vitryssland stod med byxorna nere och försökte rädda anseendet genom att avskeda två av sina högst uppsatta generaler. Aktionen ledde även till en diplomatisk kris mellan Vitryssland och Sverige.
http://youtu.be/btmb6CER6_s
9, Teckentolken
Under livesändningen från Melodifestivalen teckentolkade Tommy Fransson inte bara vad som sades från scenen, utan också i låtarna. Men det gjordes med en inlevelse som saknade motstycke. Redan under själva livesändningen började det tisslas på nätforum om teckentolkaren och skärmdumpar från framträdandet spreds snabbt. Till sist hamnade framträdandena på Youtube och Tommy Fransson bjöds in för att göra egna uppträdanden på Nyhetsmorgon. Favoriten för de flesta blev hans tolkning av Dead by aprils bidrag:

8, Svensk sommar
Rikard Linde grillade till sin frus födelsedag.
 När regnet vräkte ner vägrade han ge sig. När det blåste upp till storm stod han kvar. För han är en envis svensk som inte ville göra sin fru besviken. Och på en halvminuts videoklipp fångade familjen Linde hela den svenska själen – och sommaren.

7, ”Jag har fobi för fattiga människor”
Provokatören Hanna Widerstedt är ett av 2012:s största nätfenomen. Bloggerskan använde alla plattformar hon hittade för att provocera Sverige och slutligen komma ut som ett konstprojekt. Men allt började med några youtubeklipp. Där hon påstod sig hata turkar, önskade känslokallt sex och hade fobi för fattiga. Hennes videos (och därmed statistik) raderades, men här är en kopia av klippet som nu ligger på ett nytt konto:

6, Nyfödd ger pappa fingret
Dottern var bara en kvart gammal när hennes pappa Tomas Agartz presenterade sig. Svaret: Ett långfinger. Tomas lyckades fånga allt på film, postade på youtube. Miljontals såg klippet och några månader efter att Ajour intervjuade familjen dök filmen även upp i en reklamfilm för Telge energi.

5, Gotländska supertraktorn
Rikard Nilssons extremtrimmade traktor är årets svenska Youtube-raket. På bara tre dagar nådde klippet en miljon visningar. Idag har den gotländska bondens youtubeklipp över nio miljoner visningar:

4, Kontrollanten i Västtrafik
En kvinna som stämplar sin biljett för sent på en spårvagn fångades och hölls under stora protester fast av kontrollanter. Sussi Johnson fångade allt med sin mobiltelefon, publicerade det och plötsligt fick debatten om biljettkontrollanters övervåld i Göteborg ett konkret exempel. Det blev en våldsam reaktion. Kontrollanter togs ur tjänst och i debatten som följde tog vd:n först avstånd från våldet, för att sedan komma fram till att de inte gjorde något fel.

3, ”Lisa har ju faktiskt lingonveckan!!”
I ett pojkrum i Umeå föddes årets största Youtubestjärna, William Spetz. Ajour har flera gånger skrivit om 16-åringen som gjort raketkarriär och under våren 2012 fick William Spetz en halv miljon visningar på varje klipp han publicerade. Givetvis plockade SVT upp honom och gav honom en egen SVT-show som 2013 följs upp med ytterligare en säsong. Det här klippet har snart två miljoner visningar. För att förstå hur stort det är: Ett bra avsnitt av TV4:s succéprogram Solsidan har 250 000 visningar.

2, Prinsessan Madeleines förlovning
Egentligen kan alla reaktioner, alla stormar, allt snack om det här klippet sammanfattas med ett ord: ”Tihi”. Sällan har ett ord så snabbt blivit bevingat och fått en så nästan reflexmässig viral reaktion. Alla ville göra parodier på prinsessan Madeleines förlovningsvideo, alla ville skoja om det avslutande krystade skrattet, felsägningen kring datumet och de stela poserna. Det är ett historiskt klipp och väl värt silverplatsen bland årets största klipp.

1, Painful cake
När Makode Linde fick frågan om att göra en konst-tårta visste han direkt vad han skulle göra. En tårta av en picaninny (samma som togs bort ur Kalles jul) där innanmätet skulle vara blodrött och tårtskivandet gestalta en könsstympning. Mer planerat än så var det egentligen inte. Men historia skrev sig själv när kulturministern skrattande kom in i rummet, skar upp en bit av kakan och matade Makode Linde med den. Allt framför linsen på utställningsansvarige Pontus Rauds kamera. När det sedan nådde Youtube spreds det som en löpeld över hela världen med grova missförstånd åt alla håll. Sällan har ett konstverk skapat så mycket känslor och så het debatt. Det är onekligen 2012:s största youtubeklipp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *