Ajour listar varje år de största händelserna i olika sociala medier. Så också i år. Först ut är bloggposterna. En subjektiv lista sammansatt av Ajour-redaktionen om de största händelserna i den svenska bloggosfären. Vilka har satt störst avtryck, varit mest betydande eller sammanfattar 2012 på bästa sätt?
2011 vann jägaren som startade avslöjandet av Terje Hellesös fejkade djur-foton. I år är kampen hårdare.
Här är vår lista:
10, Martin och Johan-bloggen – Utan kärlek är vi maskiner
Martin Schibbye och Johan Persson var verkligen inget bloggfenomen. Men när de båda journalisterna kom hem från fängelset i Etiopien sökte hela Sverige deras uppmärksamhet. Det var då Martin öppnade sin gamla blogg och långsamt började beskriva den overkliga verklighet de återvände till. Deras post ”Utan kärlek är vi maskiner” är oundvikligen en av årets största och finaste. Om ett Sverige sett ur svenskars ögon, med ett Etiopiskt fängelseperspektiv.
9, Fotbollsbloggen – Modet saknas inte men problemet är inget problem
Aftonbladets sportreporter Robert Laul hör sällan till landets största bloggare. Men den här posten, där han ger sig in i politik och mot främlingsfientliga krafter, är bland årets bästa. En uppgörelse med en återkommande, skramlande mening: ”Vi måste våga prata om problemet med invandrarna”
8, Gina Dirawi – Lite kvällsläsning [post raderad]
Det är knappast för dess innehåll som förra Youtubestjärnan, numera SVT-profilen Gina Dirawi tar plats på listan. Utan för att visa på sprängkraften en aningslös bloggpost kan få. Gina Dirawi fick, enligt egen utsago, en bok av en random kille som sa ”läs”. Det gjorde Gina Dirawi och efter några sidor tyckte hon att den var så bra att hon rekommenderade den. Boken var skriven av förintelsetvivlaren Lasse Wilhelmson och efterspelet fortsätter än idag med debatt om vad öppenheten i en blogg betyder, vad kan man kräva av en SVT-anställd? Gina Dirawi raderade snabbt bloggposten och pudlade i alla befintliga medier.
7, Blondinbella – Bahamas
Isabella Löwengrip åkte på semester till Bahamas och tog en bikinibild. Tusentals mil norröver rasade en mobb i kommentarsfältet som menade att Blondinbella var tjock. Expressen hakade på och drog upp bilden på deras löp i västsverige, Kissie skrev en viktpost som skapade ett blogggiganternas krig i miniformat. Och Blondinbella var inte dummare än att se hur hon vända debatten. Under hösten kastade hon kläderna på ett oretuscherat omslag av sitt eget magasin Egoboost. Motiveringen? ”Vi vill visa på mångfalden av kroppar”
6, Hanna Widerstedt – RIP Louis Vulgorette
Hon lurade hela Sverige, eller bara sig själv? Meningarna går isär, men klart är att Hanna Widerstedt gjorde en av årets mest uppmärksammade vändningar. Under tio månader gjorde hon allt för att provocera allt och alla. Hanna Widerstedt hade ”fobi för fattiga”, hatade turkar och älskade känslokallt sex. Hon kastade sig huvudstupa in i varje debatt, fettsög sig live och blev en av deltagarna i Big brother. Sedan kom hon i en bloggpost ut som ett ”konstprojekt”. Tycka vad man vill om det och henne – men hon fick uppmärksamhet väl värd en sjätteplats bland årets största bloggposter.
5, Hanna Fridén – Fångas i tv med orakade armhålor – då förtjänas du att mobbas och trakasseras på internet [post raderad]
En tjej i publiken på Melodifestivalen syntes under någon sekund i tv med orakad armhåla. Det fick en del av internet att starta en mobb mot tjejen. Saken hade säkert gått förbi som en suck om näthat för de flesta. Om inte bloggaren Hanna Fridén valde att både gå till försvar för tjejen – och slå tillbaka. Genom att leta upp och ställa mobbarna mot väggen skapade hon en debatt som ekade i hela Sverige. Tjejen med orakad armhåla tog saken ganska lugnt, men debatten om hat på nätet kom att bli konkret på ett helt nytt sätt. Läs Ajours sammanfattning här.
4, Katrin Zytomierska – SATS borde skämmas
Provokatören Katrin Zytomierska var med på Ajours blogglista även förra året för sitt bisarra utspel om en barnflicka. Men i år satte hon tydligen sin sista potatis. En bloggpost om att en tjej på en reklam för SATS var så överviktig att träningsanläggningen borde skämmas blev inte bara droppen för allmänheten, utan också för bloggportalens annonsörer. Till slut tog Finest det ovanliga beslutet att inte bara radera bloggposten utan också hela bloggen och därmed ge Zytomierska sparken. Och den utsatta tjejen? Hon skrev ett öppet brev på Resumé.
3, Kristian Gidlund – Till mitt barn i drömmarna
I september i år fick trummisen och journalisten Kristian Gidlund ett hemskt besked. Cancern som han tidigare övervunnit var tillbaka. Denna gång obotlig. Han började återigen blogga på bloggen ”I kroppen min”. Lidelsefullt och vackert skrev han om döden, och om drömmar som aldrig kommer gå i uppfyllelse. Snart fick han hela landet att vända sina blickar mot bloggen – och sina nära och kära. Vi läste, grät och kramade varandra lite hårdare. Nu kommer Kristian Gidlunds blogg bli bok.
2, Zerpo – Skäms tamejfan Åkersbergaförälder
Bara några dagar in på 2012 kom bloggposten som kom att bli en av årets absoluta snackisar: Innebandypojken. Ni minns? Pappan som påstods lämna sin son utanför innebandyhallen i minusgrader – för att sonen spelat för dåligt. Allt började med en bloggpost från Zerpo, men sedan startade ett drev som piskades på av sociala medier och vilseleddes av traditionella medier. En stor del av 2012 första månad kom att handla om föräldraskap, sportkultur – men kanske allra mest källkritik. Allt på grund av en bloggpost som missförstod saken.
1, Genusfotografen – Vad sägs om att ta lite bilder med slangen
I somras, när resten av media låg i sommartorka, slog en enkel bloggpost ner som en bomb. Med några enkla grepp visade Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson hur en fotograf fullkomligt objektifierade en kvinnlig kock i ett resemagasin. Den kvinnliga kocken poserade i klänning i köket, med vattenslangar sprutandes mot munnen. Det var slagkraftigt och så illustrativt att knappt någon kunde annat än att böja sig, inse hur lätt kvinnan objektifieras när hon porträtteras i manligt dominerade yrken. Magasinet backade, men Tomas Gunnarsson skapade inte bara debatt, han stämdes också av fotografen som fotat bilderna. Till sist tvingades Gunnarsson ta ner bilderna från bloggen – trots att han bara fotat av tidningen där bilderna publicerats. När allmänheten fick reda på stämningen samlade de snabbt ihop pengarna – och mer därtill – som stöd för Tomas Gunnarsson.
Efter bloggposten har Genusfotografen blivit ett begrepp och medvetenheten kring hur kvinnan objektifieras kraftigt ökat.
För det är Genusfotografen bloggpost väl värd en förstaplats.