Krönika: Det handlar inte om en hårig armhåla

Få kan ha undgått den just nu heta debatt som uppstått i samband med att en kvinna i publiken på melodifestivalen visade upp en orakad armhåla. Något säger mig dock att väldigt många inte alls förstått vad debatten handlar om. Jag blir bedrövad när jag ser kommentarer i stil med ”hur fan kan Aktuellt ta upp en hårig armhåla?” eller de jag fick på min egen Facebookvägg igår när jag postade en länk till ett utmärkt inlägg i debatten skrivet av Hanna Fridén.

Det är en sak när tonårskillar vräker ur sig skit mot Fridén och andra som engagerar sig i debatten, (även om det såklart inte är acceptabelt) men när två vuxna män, pappor till döttrar, reagerar så här blir jag beklämd.

Därför tänkte jag försöka rekapitulera och förklara vad diskussionen handlar om.
På Twitter har den en egen hashtag, #hairriot, och på Facebook ett event som heter Ta håret tillbaka!. Givet är det lätt att tro att det endast handlar om hår på kroppen, men det är mycket mer än så.

Det började alltså med att Lina Ehrin inte ont anande befann sig i Globen under melodifestivalfinalen i lördags. En tevekamera fångade henne när hon sträckte armen upp i luften så att hennes håriga armhåla syntes i bild. Något som upprörde en del människor, som genast började sprida bilden av henne på nätet och kommenterade den med den ena vidrigheten efter den andra.

Tyvärr inget ovanligt, den här formen av hån mot personer som inte passar in i normen, anses fula, äckliga, eller bara fel förekommer dagligen. Och det är dina och mina vänner som hånar. Det möjligen ovanliga den här gånger var att Hanna Fridén inte bara noterade, utan också reagerade. Något som fick till följd att fler reagerade, att #hairriot startade på Twitter och att Facebookeventet fick spridning. Massor av människor började lägga upp bilder på sina egna håriga armhålor, till stöd för Lina Ehrin och som markering att det är okej att ha håriga armhålor. Eller rakade, om man vill det. Och för att markera att det inte är okej att håna, mobba eller önska livet ur en människa bara för att den ser ut på ett eller annat sätt.

För det är precis vad den här debatten handlar om.
Varje människas rätt att se ut hur den vill. Oavsett om det handlar om att raka eller inte raka armhålorna, eller andra utseendegrejer.
Det handlar om att visa att ingen får mobba eller håna någon annan.

Nu verkar det som om Lina Ehrin tar det ganska coolt, och inte tar åt sig av elakheterna. Betyder det att vi inte behöver ge henne vårt stöd?
Nej. Därför att om vi låter den här sortens hån passera så sanktionerar vi mobbning. Jag har hittills aldrig träffat någon vuxen människa som tycker att mobbning är bra, eller okej. Ändå är det så många vuxna människor som uttrycker sig hånfullt och spydigt mot den här debatten, som syftar just till att motverka och reagera när någon mobbar. Jag får det inte att gå ihop.
Så många som ojar sig över internet, detta otäcka ställe där våra ungar blir förstörda, till exempel av mobbning. Men som i nästa stund ojar sig över dem som reagerar. Nej. Jag får det verkligen inte att gå ihop.

Kan vi, snälla, år 2012 i vårt upplysta samhälle vara överens om att det är okej att bryta mot normer, att det är upp till var och en att raka sig eller inte raka sig, att vara långhårig eller korthårig, smal eller tjock, modeintresserad eller inte? Kan vi vara överens om att det under inga omständigheter är okej att håna en annan människa på grund av dens utseende? Kan vi också vara överens om att närhelst vi ramlar över någon som går över gränsen så reagerar vi? Mobbare ska inte få stå oemotsagda. Det är ocoolt att håna andra på grund av utseende.

Till er som fortfarande tycker att detta är en löjlig sak att engagera sig i när människor slaktas i Syrien vill jag ge er Underbara Clara. Det ena behöver inte utesluta det andra och på något vis tror jag att det viktigaste och mest effektiva vi människor kan göra för att skapa en bättre värld är att gräva där vi står, agera i vår närmaste omgivning och göra vad vi kan för människor nära oss. Ingen kan ensam lösa världens konflikter, men alla kan vi göra livet ljusare för en medmänniska.

Uppdatering: Här är ett utmärkt exempel på orsaken till att den här texten känns viktig. Johan Hakelius kallar debatten för bisarr. Men jo Hakelius, det är väldigt bisarrt med människor som reagerar mot dödshot? Eller vad fan menar du?

Uppdatering II:
Och jo, det är vuxna män, fäder, helt vanliga människor som står bakom den här mobbningen.