Sverigedemokraterna drar tillbaka reklamfilm med psalm

Sverigedemokraternas kvinnoförbund backar. Efter att Ajour avslöjade att de olovligen använt en psalm komponerad av Börge Ring har de nu tvingats att ta ner reklamfilmen från nätet och göra om filmen, skriver SKAP i ett pressmeddelande.
Det var i förra veckan som SD-kvinnorna släppte sin kampanjfilm med bakgrundsmusik från psalmen ”För att du inte tog det gudomliga”  tonsatt av Börge Ring. När Ajour pratade med Börge Ring visade det sig att han knappast var tillfrågad.
– Jag blir jätteledsen för att förknippas med det här sammanhanget, sa då Börge Ring till Ajour.
STIM förklarade att Sverigedemokraterna gjorde ett dubbelfel.
– Det ena felet är att de har använt musiken utan tillstånd. Det andra är att de utan tillstånd har använt hans musik i ett politiskt sammanhang, förklarade Mattias Franzén på STIMs kommunikationsavdelning.
Och nu har även Sverigedemokraterna backat. I ett pressmeddelande förklarar intresseorganisationen SKAP att Sverigedemokraterna skickat en skriftlig ursäkt till Börge Ring.
”I ett brev till Börge Ring meddelar SD-Kvinnor att man tagit bort de filmklipp där psalmen förekommer från sin webbplats och andra kanaler på internet. Dessutom ber man Ring om ursäkt och hänvisar till att man vid tillfället för lansering inte känt till upphovsrättslagens bestämmelser.”
Läs Börge Rings reaktioner när han fick reda på att hans psalm använts av Sverigedemokraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Richard says:

  Förklarar man ett lagbrott med att man inte var medveten om hur lagen var utformad? Intelligens på hög nivå.
  Ser helst inte den attityden i riksdagen, oavsett politiska åsikter.

  • Carina Svendsen says:

   Too late..den används redan, nästan dagligen vill jag påstå, och det är även vanligt förekommande i rättssalarna.
   Det bör kanske säga oss något om att vi har skapat ett samhälle som är direkt människo-ovänligt.

 2. Micke says:

  Medvetetet eller ej, men nog är det ett smart sätt att dra uppmärksamhet!?

 3. Patrik, Ängelholm says:

  Märkligt att Ring får en ursäkt. Alla förstår att han reagerat enbart för att det var just SD och inte sagt ett ljud om något annat riksdagsparti använt psalmen.
  STIM-företrädaren påstår fel eftersom psalmen används politiskt. Var har han stöd för det? Eller är det privat tyckande?
  Men visst, har det blivit fel här, så bör SD byta produktionsbolag. Ansvaret ligger väl på dem.
  Nåväl… Men var är Piratpartiet nu då? Borde de inte för sin egen saks skull springa till SDs försvar här? Det brukar de ju göra när någon anklagas för att olovligen spridit alster inim film och musik. Varav denna blyghet?

  • johan says:

   Så mycket fel här. För det första så har man som upphovsman rätt att inte få sitt alster insprängt i politiks propaganda som man inte stöder. Det borde te sig som en självklar rätt eller hur?
   För det andra så tror jag inte äns PP propagerar för ett totalt avreglering av upphovsrätten. Det är en viss skillnad mellan att kritisera multinationella företags utnyttjande av både kulturkonsumenter och producenter och att stå upp för en politisk organisations rätt att godtyckligt använda sig av en enskild upphovsrättsmans alster.

   • Patrik, Ängelholm says:

    Det var ju precis det jag sökte belägg för, d.v.s var särskilt regelstöd finns ang. användning av musik i politiska sammanhang. Du gör heller ingen ansats att visa var. Det luktar personlig uppfattning vilket är illa, eftersom STIM-medarbetaren uttrycker sig i ett sammanhang av sin professionalitet.
    I det här fallet har den ene av de 2 upphovsmännen avlidit. Vem tycker du (för det handlar ju om tyckande och inget du ger stöd för i lagar och regler) skulle man tillfråga ifall båda avlidit?
    ”För det andra så tror jag inte äns PP propagerar för ett totalt avreglering av upphovsrätten”
    Det är ju Piratpartiets hela grej. Läs deras partiprogram.
    Men som jag skrev, jag utesluter inte att det gjorts fel vid valet av psalmen. Hade detta varit för 5-10 år sedan, så hade aktiva SD’are själva snickrat sått bakom hela upplägget. Idag anlitar SD liksom andra partier produktionsbolag i sådana här sammanhang. Ansvaret för ev. fel, som t.ex. missad kontroll gentemot upphovsrätten, borde rimligen ligga där.