STIM: "Sverigedemokraterna har gjort dubbelfel"

Sverigedemokraterna använder sig av en känd psalm i sin senaste reklamfilm – utan tillstånd. Det berättade Ajour om i går och saken fick stor spridning i svenska medier.
Producenten Chang Frick, som gjort filmen för Sverigedemokraterna, menar i en kommentar att han ”rent juridiskt har […] fått beskedet från sakkunnig att det är tillåtet att använda psalmen så som vi gör”.
Samma sak uppgav han till Börge Ring under gårdagen.
– Killen från SD ringde mig flera gånger igår och ville förklara sig och jag bad honom bara att ta bort sången, men han hävdade vid ett senare samtal att de hade juridisk rätt att ta med den, skriver Börge Ring i ett mejl.
Det påståendet skrattar STIM åt.
– Man blir väldigt nyfiken på vem Sverigedemokraterna har konsulterat då, säger Mattias Franzén, på STIMs kommunikationsavdelning.
Han menar att Sverigedemokraterna i det här fallet har gjort ett dubbelfel.
– Det ena felet är att de har använt musiken utan tillstånd. Det andra är att de utan tillstånd har använt hans musik i ett politiskt sammanhang.
– Det är så klantigt skött från de här Sverigedemokraterna att man baxnar.
STIM har ännu inte fått kontakt med Börge Ring och kommer därför inte att påbörja någon process innan de har fått uppdraget från upphovsmannen. Men Mattias Franzén menar att Börge Ring har goda möjligheter.
– Som det ser ut nu, med de kunskaper jag har och det jag har fått höra från våra jurister, så verkar det som att det här är någonting som vi verkar kunna gå vidare med.
Här läser du Börge Rings reaktioner på att Sverigdemokraterna använder hans psalm i en reklamfilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Carina Svendsen says:

  Det här är väl en rätt intressant fråga i dessa SOPA-tider, hur långtgående rättigheter ska upphovsrättsinnehavaren ha?
  Jag trodde att dom flesta på internet tyckte att upphovsrättsinnehavaren inte skulle få hindra användning. Med SOPA skulle man alltså kunna stänga ner en sajt som lägger ut en sån här film.
  Tänk om dom som har sin musik på Spotify inte vill förknippas med Ajour och deras ”spellistor” eftersom dom är ateister.

  • Johan says:

   Älskade vännen. Det är väl skillnad på att använda musik i en reklamfilm för WT och att göra en spellista med musik man gillar?

   • Carina Svendsen says:

    Nej det är det inte, och Emanuel Karlsten pratar ju ofta om att ”förstå nätet”, men här är det uppenbart han som inte förstår, vare sig nätet eller människor.
    Om jag klickar på en rekommenderad låt/spellista och den börjar spelas när jag läser på Ajour, så får det precis samma effekt som när en låt spelas i en film, det blir då ett ”soundtrack” till Ajour.
    Sen blir ju allt sånt här kontraproduktivt utan dess like. Vem f-n visste vem som har skrivit den psalmen innan? Det är lika korkat som när Lacoste går ut och vill stoppa A.B.B. från att ha på sig deras tröjor.
    WT är ju bara ditt namn på något du är inkapabel att förstå, och sätta ord på. Det är dina åsikter. Ens om alla var överens om vad WT är, skulle inte alla ha samma åsikter om det som du.
    WT är ju bara en lika korkad och lika ignorant generalisering som ”neger” eller ”blatte”, en oförmåga att se människor.

    • Tina Johansson says:

     Oj, hoppsan. Jag har lyssnat till/sjunit psalmen många gånger. En av de finaste. Tog därför mycket illa vid mig av respektlösheten gentemot ”låtskrivare” Börje Ring. Din märkliga attityd gentemot användande av någons musik i propagandasyfte… jag borde kanske rycka på axlarna… men jag tar illa vid mig. Igen.