Tonsättaren till SDkvinnors nya reklamfilm: "Jag blir jätteledsen"

I dag offentliggjordes den i förhand omdiskuterade reklamfilmen för Sverigedemokraternas kvinnoförbund.
Det är en film som, med hjälp av en dikt, skådespel och musik ska problematisera hedersvåld och jämställdhet.
Men musiken i reklamfilmen, en känd psalm, är lånad utan tillstånd från upphovsmännen.
– Jag blir jätteledsen för att förknippas med det här sammanhanget, säger tonsättaren Börge Ring.
Reklamfilmen har redan på förhand varit kontroversiell. I en annons på Filmcafe.se har producenterna Jakob Bergman och Chang Frick sökt ”kvinnor med Mellanösternursprung”. Åtminstone två av skådespelarna som nappade förstod först i efterhand att det var en reklamfilm för Sverigedemokraterna och hoppade av. Enligt SD-kvinnors pressansvariga, Therese Borg, lyckades producenterna klippa bort personerna från den slutgiltiga versionen. Alla som är med i klippet i dag ska nu vara införstådda med vilken reklamfilm de ställt upp i.
– Ja, det hoppas jag ju, jag har bara pratat med produktionsbolaget och det ska inte vara problem, antar jag, säger Therese Borg.
Då är det värre för tonsättaren till reklamfilmens musik, Börge Ring. Tillsammans med den nu avlidne Olov Hartman skrev han 1970 psalmen För att du inte tog det gudomliga. Psalmen är välkänd i kyrkliga sammanhang och bland annat Carola har gjort en cover på låten.
När Ajour ringer upp Börge Ring reagerar han starkt.
– Nej, nej, nej, nej. Det var det värstaste. Det är ju förfärligt!
– Det är närmast chockerande.
Du visste inte om det?
– Jag hade ingen aning. Vad gör man åt det? Ska man anmäla?
När Ajour spelar upp reklamfilmen för honom blir han också bestört över att de använder Olov Hartmans text.
– Det är ju naturligtvis hemskt. Sången handlar ju faktiskt om det mest centrala i kristen tro. Det har jag ju svårt att tro att de står för. Sen får man ju inte göra så överhuvudtaget, använda det i en filmproduktion.
Varför tror du att de har valt att använda en så tydligt kyrklig låt?
– Jag har ingen aning, de hade dragit upp volymen när det kom till”Herre”, det kanske är, nej, jag vet inte om de ska försöka appelera till en kyrklig publik då?
Therese Borg på SDkvinnor säger att hon inte reflekterat över att låten är kyrklig.
– Vi ville ha en film och överlät till produktionsbolaget att komma med idéer och göra ett utkast som vi sedan lyssnade på. Då fanns låten med och vi tyckte att den passade in.
– Ärligt talat visste jag inte ens själv vad det var för låt. Jag tror inte någon av oss vet vad det var vi lyssnade på.
Hur ser du på att tonsättaren är så upprörd över att hans låt används i politiska syften och att han inte fått reda på något i förväg?
– Jag hoppas producenterna har kollat det. Det ligger på deras ansvar. Är det så skulle jag föredra att han tar kontakt, då måste vi reda ut det och så får vi gå tillbaka till de som producerat filmen och se vad vi kan göra.
Men Börge Ring tänker inte vända sig till Sverigedemokraterna. Han ska nu söka juridiskt stöd hos STIM.
– När man använder musik till video måste man ha tillstånd.
– Jag blir jätteldesen att förknippas med det sammanhanget. Nu ska jag kontakta STIM och se vad jag kan göra. Jag vet att de erbjuder juridisk hjälp just kring sådana här saker, säger Börge Ring.
Här är SDkvinnornas reklamfilm med psalmen För att du inte tog det gudomliga
http://www.youtube.com/watch?v=L8kT2qvY-pc
Uppdaterat: Ajour har flera gånger sökt producenten Chang Frick för en kommentar, men telefonen är avstängd för inkommande samtal. När den kristna tidningen Dagen återberättar Ajours intervju i en artikel väljer Chang Frick att bemöta kritiken i kommentarsfältet:

”Tanken med att använda en psalm är att jag personligen tror att kristna värderingar behöver lyftas fram i tider som dessa, speciellt när vi pratar / debatterar om allvarliga saker. Rent juridiskt har jag fått beskedet från sakkunnig att det är tillåtet att använda psalmen så som vi gör. Jag är övertygad om att kristendomen behövs där utanförskap råder. Jag tror kristendom och svenska kyrkor / samfund kan spela en stor roll vad gäller utanförskap och hedersproblematik. Det är alltså med bakgrund av detta som vi bland annat valde att använda en psalm, även om vi nu inte gör anspråk på att företräda någon specifik åskådning / religion.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. En fullkomligt snedvriden och främlingsfientlig film. Känns som vi lever på 30-talet igen.

 2. Hoppas han får rätt – kan ju inte vara ok att uttnytja annans musik för sin racistiska propaganda.
  Och fan vilken dålig video .

 3. Lukasz Lindell says:

  Den var inte bara helt obegriplig, utan också väldigt dåligt producerad.

 4. […] Ajour, Dagen dela med dig:Skriv utFacebookTwitterE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 5. […] att verkligen visa er att denna kampanj saknar all seriositet från SD:s håll så ta och läs denna artikel på Ajour. Precis som väntat har man stulit både text och musik från ovetande […]

 6. Jul Tomten says:

  Ja det måste vara en hemsk känsla att förknippas med anti-förtryck … för det är väl budskapet som är det viktiga?

  • O. says:

   Antiförtryck? Förutom upphovsrättsintrånget skriker hela argumentationen ”guilt by association”. 30-talet ringde – de vill ha tillbaka sin xenofobi.

 7. H Larsson says:

  Smått komiskt att Therese Borg hänvisar till ”produktionsbolaget” när åtminstone en av dem som står listade som producent på filmens YouTube-sida är aktiv kommunpolitiker för SD i Kristianstad.
  http://www.kristianstad.se/sv/Politik-och-paverkan/Sok-politiker/2006-20101/Partier/Sverigedemokraterna/Chang-Frick/

 8. hoppas att börje Ring anmäler detta,så fruktansvärt osmakligt,det blir ännu värre med den fina sången i bakgrunden,redan innan jag läste det här så hade jag reagerat på sången o tänkt att det kan ju inte vara lagligt

 9. Lars says:

  Ja du Börge, det är ju för djävligt att förknippas med kamp mot kvinnovåld.
  Jag lider med dig.
  Dessutom hade ingen vetat det var du om du inte börjat lipa i media.

 10. Rainers Panna says:

  Många landsförrädare här. Hur står ni ut mer er själva? Om invandrare , Islam, skräpmat och otrygghet är någonting ni eftersträvar föreslår jag att ni emigrerar. Sverige kommer att stå ståtligt och skina – ty ni landsförrädare bör ligga och kvida.

  • Johan says:

   Fast det är ju vi landsförädare som är i majoritet. Vill Du ha etniskt rent så får du nog bilda koloni i Argentina, här kommer du nog inte lyckas med det 🙂

 11. Monica says:

  För det första uselt producerad film och varför just en psalm som den i bakgrunden? Fattar inte sammanhanget alls.

  • manen says:

   är väl för att få sd:s gräsrötter igång nu två år innan val, annars lär de stackarna bli apatiska när de inser att jimmies gäng har kapat trossarna till fotfolket och nu satsar på att plocka in fett med cash och gnälla på de andra partierna.

 12. Niklas says:

  Kämpa på SD! Skit som hedersförtryck skall väck från detta landet.

  • Helena says:

   Ska då alla kvinnor som utsätts för hedersförtryck automatiskt få stanna i Sverige eller vad är det SD har för budskap? Hur ska hedersförtrycket stoppas – det ges ju inga konstruktiva förslag alls!

 13. Hoppas han anmäler filmen!

 14. sjsd says:

  En bra film, budskapet kom fram. Hedersförtrycket är fruktansvärt. Synd bara att många här hellre lägger fokus på annat. Men det är väl lättast så

 15. -”Rent juridiskt har jag fått beskedet från sakkunnig att det är tillåtet att använda psalmen så som vi gör.”
  Detta stämmer, så vitt jag vet, inte alls.
  Man måste alltid ha tillstånd att använda en låt på detta sätt, oavsett vem som framför den.
  Enda undantaget är så kallad ”fri” musik, musik som är komponerad av, och text författad av, person/er som varit döda minst 70 år.

 16. Om vi skulle försöka ta den här videon på allvar och försöka förstå, blir det ungefär så här då?
  1. Män med mellanösternutseende slår kvinnor med mellanösternutseende.
  2. PK, genus, hen och kvotering är tecken på samhällets förfall / leder till 1.
  3. Om vi slänger ut alla med mellanösternutseende upphör beteende 1.
  Okej, jag har försökt. Det går inte att hitta någon rimlig logik i detta. Trams och hat är vad det är.
  Det värsta: SD-kvinnor skiter faktiskt i den utsatta kvinnan i början. Faktum är att de vill kasta ut henne också. Det gör mig trött.

  • Reklamfilmen är klar, kort, trovärdig och språkligt ren. Den vill problematisera hedersvåldet som kulturellt beteende. Filmen talar både till känslorna och förnuftet och gör det ganska bra.
   Filmen uppmanar och vill inspirerar oss att ”Tänka om” men och undviker att skriva folk på näsan. Filmen ger inga svar – inte ens en förklaring. Men du kanske har en lösning på gång?
   Sverigedemokraterna är inte lösningen utan en del av problemet. Partiets enda utväg är religiös (vilket är som att komma ur askan i elden). De tror på en ”kristen värdegrund” som i praktiken är en kulturell struktur som bygger på hedersvåld: Adam och Eva straffas de för sin olydnad – ett tydligt exempel på hedersvåld i bibeln.
   I denna stora berättelse om kristendomens Gud, straffas alla som går sina egna vägar med döden. I någon mening är vi alla offer för det kristna religiösa hedersvåldet. ”En lydig kvinna är en lycklig kvinna”, säger bibeln. Samma sak säger dessa som utövar hedersvåld.
   Men en dag har vi har lämnat de traditionella och religiösa våldskulturerna bakom oss. Och då är problemet ur världen. Men inte förr.

 17. Mr_K_Twig says:

  ”Vad gäller frågan om spridande av upphovsrättskyddat material står Sverigedemokraterna upp för såväl äganderätten som upphovsrätten.” (från sverigedemokraterna.se)

 18. Stå på dig Börge. Du har rätt att ha dina åsikter. Vill du inte minska hedersrelaterat våld så får du ha en åsikten även som den åsikten ses som kontroveriell av majoritetssamhället.

 19. Carina Svendsen says:

  Och nu har ni gjort precis det som är hela syftet med filmen, ni har uppmärksammat den, sen förfasas ni över hur hemsk den är, och förklarar hur mycket bättre ni själva är.
  Jag får inte riktigt ihop det, man ska uppmärksamma det som är bra, för att det ska ”spridas”, sen ska man göra samma sak med det som är dåligt?? Vad blir då skillnaden? Är det inte bara ett sätt att utan att faktiskt behöva producera, skapa, skriva något själv, förklara hur bra man är? En sorts gilla-knapp.
  Sen är det ju fascinerande att kommentarerna efter den här storyn är fler än vad Ajour normalt har på 3 veckor, det är helt enkelt inte trovärdigt, har larmet gått i bubblan? ”Ni måste gå in och sänka dom här kommentarerna så alla förstår hur förfärade vi är, och att _vi_ är bättre än så”

  • Carina Svendsen says:

   Jag menade att det var fler ”tummen upp” och ”tummen ner” än vad det är på veckor.
   Moralpaniken sprider sig, vi närmar oss USA med stormsteg, dom diskuterar p-piller, vi tvångs-sterilisering, det har ju tveklöst tagit oss tillbaka 40-45 år, är det då så svårt att se att vi rör oss bakåt, så alla som bävar när man gör jämförelser med förkrigstiden kanske ska fundera en gång extra.

 20. Blev lika förfärad som alla andra av att läsa nyheten om SD-kvinnornas ”stöld.” Jag ansluter mig till skaran som håller tummar och tår för att Börje Ring ska kunna sätta stopp för användandet av psalmen i deras reklamfilm.
  I övrigt vill jag bara säga att det var kul att se dig, Emanuel, i SVT:s morgonsoffa häromsistens i samband med debatten om Julian Assange och Wikileaks. Starkt jobbat! Det var en frisk fläkt.

 21. Krister Karlsson says:

  I ena stunden ska hedervåld bekämpas, i nästa stunden är bekämpandet ett tecken på främlingsfientlighet. Hur ska vi på ett seriöst sätt kunna diskutera och bekämpa främlingsfientligheten om det är förbjudet att tala om vilka grupper som utövar denna avskyvärda tradition.

 22. […] blir chockad när ajour.se ringer upp […]

 23. […] film blev tillgänglig har det handlat om skådespelare som känner sig förda bakom ljuset och musiken i […]

 24. Göte Andersson says:

  Under de 2 år 1959 -1961 som jag var elev vid Sigtuna stiftelsens folkhögskola höll Olof Hartman ofta morgonbönen.
  Jag betvivlar starkt att han skulle ha emotsatt sig att
  psalmen användes
  Du kära gamla kyrka var skall det sluta. Först förbjöd Ni att
  numera psalm 0 ”Fädernas Kyrka”.fick framföras nu är det
  en i det närmaste okänd psalm som framförs i fel sammanhang
  Håller lutherankyrkan att vara på väg mot sin undergång