Youtube rensar bland kanalerna – Universal tappar en miljard visningar

Ajour har tidigare skrivit om hur enkelt det är att köpa ”views” till ditt youtubeklipp. För några dollar kan du få tusentals klipp – utan att någon egentligen tittat på dem. Googleägda Youtube jobbar hela tiden på att komma åt spam-views och under helgen gjorde de en ordentlig julstädning. Flera youtubeanvändare rapporterar om hur klipp har försvunnit och några av världens största youtubekanaler har förlorat miljontals views, enligt Dailydot.
Men hur många handlar fejkade views? Google har ännu inte kommenterat rensningen, men klart är att till exempel skivbolaget Universal har tappat en miljard visningar! Dessutom har merparten av klippen från Universals konto försvunnit, just nu har kanalen bara sex klipp tillgängliga. Även SonyBMG tappar drygt 800 miljoner visningar och flera av världens största artister, Britney Spears, Michael Jackson, tappar runt 500 miljoner youtubevisningar.

Universal bekräftar för Dailydot att de förlorat visningarna, men menar själva att det kontot ändå är inaktivt.
Updpaterat: Enligt Billboard beror inte hela bortfallet på fejkade views, utan på omstruktureringar i kanalen.
Bortfallet av Youtubevisningar behöver inte heller vara ett bevis på att Universal själv köpt youtubevisningar eftersom det är öppet för vem som helst att göra.
Gangnam style, som nyligen passerade en miljard visningar på Youtube, finns inte med på listan över kanaler som förlorat visningar.
Google har ännu inte kommenterat händelsen. Mer hos Dailydot. Se statistik hos Socialblade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *