Arkiv för
Martin Schibbye

27 december

Årets största bloggposter 2012

Ajour listar varje år de största händelserna i olika sociala medier. Så också i år. Först ut är bloggposterna. En subjektiv lista sammansatt av Ajour-redaktionen om de största händelserna i den svenska bloggosfären. Vilka har satt störst avtryck, varit mest betydande eller sammanfattar 2012 på bästa sätt?
2011 vann jägaren som startade avslöjandet av Terje Hellesös fejkade djur-foton. I år är kampen hårdare.
Här är vår lista: Läs vidare →

30 januari

Fängslade svenska journalister uppmärksammas av prisvinnande journalist

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har fått oväntat stöd. Eller i alla fall ovanligt inflytelserikt stöd. New york Times-journalisten Nicholas Kristof, som bland annat vunnit Pulitzer-priset två gånger (och har över 1,2 miljoner twitterföljare), skrev i helgen en krönika om de båda fängslade svenskarna.
Under rubriken ”What’s he got to hide” berättar Kristof om hur han jagat Etiopiens premiärminister om svar på varför han fängslat så många journalister. Krönikan börjar med att beskriva tillvaron för Schibbye och Persson: Läs vidare →

17 oktober

I dag kan svenskarnas rättegång i Etiopien starta – så följer du den

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons står åtalade för terroristbrott i Etiopien efter att de olagligt tagit sig in landet. De var där i uppdrag av magasinet Filter för att granska Carl Bildts koppling till Lundin petroleum och i dag kan de ställas inför rätta. Uppdaterat: Det skjuts fram till imorgon, tisdag.

Flera anhöriga är på plats, liksom internationella diplomater som ska bevaka rättegången. Men även flera journalister, som försetts med Twitterkonton för att snabbt kunna rapportera om händelser.
Även om flera medier i dag är på tå för att bevaka händelsen blir det ofta en betydligt närmare bevakning när journalister på plats med 140 tecken får beskriva vad de ser och hör. Som när Göteborgspostens kulturchef @GBystrom nu på morgonen twittrade det här: Läs vidare →