I dag kan svenskarnas rättegång i Etiopien starta – så följer du den

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons står åtalade för terroristbrott i Etiopien efter att de olagligt tagit sig in landet. De var där i uppdrag av magasinet Filter för att granska Carl Bildts koppling till Lundin petroleum och i dag kan de ställas inför rätta. Uppdaterat: Det skjuts fram till imorgon, tisdag.

Flera anhöriga är på plats, liksom internationella diplomater som ska bevaka rättegången. Men även flera journalister, som försetts med Twitterkonton för att snabbt kunna rapportera om händelser.
Även om flera medier i dag är på tå för att bevaka händelsen blir det ofta en betydligt närmare bevakning när journalister på plats med 140 tecken får beskriva vad de ser och hör. Som när Göteborgspostens kulturchef @GBystrom nu på morgonen twittrade det här:

@alltidnyheter’s @YasmineAN har gjort en bra sammanställning av samtliga twittrande journalister på plats. Följ den, eller klicka på varje enskild journalist för att följa just deras tweets:
@StefanBorg (utrikeskorre, tV4)
@mattiaslovkvist (frilans)
@martinedstrom (editor of Independent world report)
@gbystrom Kulturchef GP
@HenrikSilverSVT (SVT)
@IngridDahlback (TT)
Uppdaterat: Här är en kanal där alla tweets med rätt tagg används. missa inte fliken ”Topplista” för att se de mest delade statusarna.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Nanok Bie says:

  Det är ju inte direkt några stortwittrare som är på plats. Vi får se om flödet från någon av dem tar sig.

 2. Förvisso, men just Gabriel Byströms tweet stod ju att läsa i papperstidningen Svenska Dagbladet imorse – där det även stod att systerdottern hette Tyra. Men nu ska jag klicka in och följa de andra.

 3. gajjex says:

  Bra samling av konton, kommer följa under morgondagen. Rättegång schemalagd till 0830, vad det ser ut.

 4. Viktor says:

  ”efter att de olagligt tagit sig in landet.”
  Och efter eldstrid mot militären då.. samt att dom tydligen skulle haft videofilm där dom provskjuter en kalashnikov.
  Hur hade Sverige reagerat? Säg att det är en grupp på 20 man som börjar öppna eld mot svensk militär. Dom grips och sedan visar det sig att två är journalister från Etiopien och det finns liknande ”bevisning” mot dom. Hade man bara släppt dom för att undgå en förödande twitterkompanj?