Nu får youtubestjärnan William Spetz ett eget SVT-program

Här kan du se vår livesända intervju i efterhand:
https://www.youtube.com/watch?v=s-5Sc4zsS9c” frameborder=”0″ width=”420″ height=”315″>

Nu får den 16-årige youtubestjärnan William Spetz en egen humorshow i SVT play. ”Williams lista” blir en serie om tio program med William Spetz själv i huvudrollen. Därmed blir William Spetz den andra, efter Kristallenvinnaren Gina Dirawi, som handplockas från Youtube till SVT.
– Det är så overkligt, säger William Spetz till Ajour.

LIVE: I dag klockan 16.00 sänder vi en livesänd intervju med William Spetz på Ajour.se.

För de flesta unga idag är William Spetz redan välkänd. Ajour har tidigare skrivit om hur hans komiska Youtubeklipp snabbt vunnit mark. Idag har nästan alla hans klipp minst en halv miljon visningar. Ett klipp har så mycket som 1,3 miljoner visningar. Han är utan tvekan Sveriges största, svensktalande youtubestjärna. Under sommaren har han i sina egna kanaler hintat om ett ”hemligt projekt” och nu är det officiellt att det är SVT som släpper en serie om tio program med 16-åringen.
Ajour fick en förhandsintervju med en glad och lite lättad William Spetz. Äntligen får han berätta vad han har blivit tvungen att hålla hemligt hela sommaren.
– Åh, det har verkligen varit mentalt utmanande! Jag är så dålig på hålla käften! Om någon säger något hemligt till mig är det första jag gör att råka säga det till alla jag känner.
”Williams lista” kommer att sändas i tio 9-minuters-program med start den 23 september på SVT play. Programmet kommer att gå i linje med hans tidigare Youtubeklipp.
– Man kommer att få känna på kombinationen störd tonåring och socialt hemska situationer.
I serien kommer varje program utgå från att William prickar av en punkt på ”Williams lista”.
Som en Bucket list?
– Nja, men lite så. Mina föräldrar reser bort i serien och då har jag den här listan på vad jag ska göra för att det ska bli en ultimat sommar.
– Varje avsnitt inleds med vad jag ska ta upp den här veckan, sedan får man se hur det händer, eller inte händer, eller om det kanske inte riktigt går att klara av att hända…
SVT kontaktade William första gången redan i mars och frågade om han var intresserad. Sedan har det gått snabbt. I juni, vid midsommar, blev allt klart och inspelningarna började direkt. En och en halv intensiva månader avklarades inspelningarna på – för att hinna klart innan William Spetz skulle börja gymnasiet.
Har du själv skrivit manus?
– Jag har varit med och jobbat med det ganska mycket, jag vill inte bli en sådan där som inte är delaktig i det jag ska göra när jag nu får jag chansen att skapa på en annan nivå. Så då skrev jag och Tobias (från produktionsbolaget) manus till serien.
Så kommer du att spela mer karaktär än dig själv?
– Nja, i början pratade vi om att man skulle göra ett realityprogram, men jag kände inte så mycket för det. Min dröm är att bli skådespelare, så jag spelar en överdriven version av mig själv. Som mig själv, men ett steg längre.
Inspelningarna har mestadels skett i hans hemstad.
– Ja, i Umeå och runt omkring. Det har varit bra för mig. Det är också roligt att så många av mina kompisar – Linda, tora och så många – har varit med och gjort serien. Det är så mycket roligare att kunna dela det tillsammans med mina vänner.
För två år sedan fick Gina ”Anagina” Dirawi samma erbjudande från SVT. Hon hade då drivit en framgångsrik youtubekanal där hon nådde hundratusentals med sina sketcher från ett flickrum i Sundsvall. SVT gav henne ett eget program där hon dels var programledare och dels gjorde sketcher. William Spetz känner till det väl.
Hur känns det när du nu går i samma led som Gina Dirawi?
– Helt sjukt, jag minns när jag låg hemma i min säng för några år sedan och kollade på hennes show och tänkte: ”Så jäkla sjukt att man kan stå i sitt badrum och göra filmer och sedan gå till det där”. Och att jag har gått samma väg… Det är så overkligt.
Och vad händer härnäst? Blir det du som tar över Melodifestivalen nästa år?
– Alltså ärligt, jag skulle aldrig klara av något sånt. Men vi är olika där, hennes mål var att bli programledare. Mitt mål är att bli skådis.
Pratade ni om att göra någon liknande show som Gina Dirawis? 
– Nä, och även fast jag gillar Anagina vill jag inte bli en Anagina 2. Jag vil inte göra något som hon har gjort.
Trots den nya framgången med SVT kommer han inte att ge upp Youtubekanalen.
– Nej, jag kommer inte att sluta blogga, jag kommer inte lägga inte lägga av med youtubandet helt.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=mfyjDUDgBa0&feature=plcp