Arkiv för
youtubeklipp

3 januari

Årets största svenska youtubeklipp 2012

I mellandagarna publicerade Ajour Årets bloggposter, nu är det dags för videoklipp. Eller ”youtubeklipp” som vi valt att kalla dem för att markera att det handlar om klipp som laddats upp av andra än traditionella medier.
2012 har varit ett viktigt år för de sociala videoklippen. 2010 visade Gina Dirawi hur vloggande kunde göras på svenskt vis. Och i år fick det sitt stora svenska genomslag med flera nya youtubestjärnor som följd. Många fler växer sig nu starka och 2013 ser ut att bli året då svensken aktivt flyttar över sitt TV-tittande till nätet. Men innan vi tittar framåt, låt oss sammanfatta 2012.
Här är vår lista på de klipp som berört och påverkat Sverige mest. 2012:s största klipp: Läs vidare →

28 april

8 december

Så hamnar du aldrig mer på en pinsam Facebookbild från en fest

I veckan skrev jag en text i DN om fotoförbud på förskolor i Linköping, på grund av fotograferande och framförallt föräldrar som delar bilder hejvilt på Facebook. Efter det har jag fått det här klippet skickat till mig flera gånger.
Det är ett argentinskt ölföretag, Norte, som har skapat en helt osannolik tjänst – fotoblockaren. Den fungerar ungefär som de här fusknummerplåtarna man kan sätta på bilen för att förhindra fortkörningsböter.
Helt enkelt: När du är på fest och den där jobbiga personen dyker upp som alltid ska fota dig i pinsamma situationer och lägga ut dig på Facbeook – håll din öl i fotoblockerarmuggen. Det är en mugg som både kyler din öl och samtidigt känner av när någon fotar dig med blixt – och blockar bilden genom att dra iväg en blixt tillbaka. Bilden blir överexponerad och därmed syns du inte på bilden! Smart! Kul! PR-kupp? Javisst! Mer hos till exempel Gizmodo
Se reklamfilmen här:
http://www.youtube.com/watch?v=gPm7iWo0Tg4

1 november