Nätforskare: Osannolikt att Facebook kommer att hackas

Kvällstidningarna gör ikväll stor sak av att hackernätverket Anonymous kommer slå till mot Facebook i natt. Bland insatta och kunniga på nätet råder stor skepsis. Bland annat nätforskaren Marcin de Kaminski är särskilt skeptisk.
”Swedish news are writing about SUPER HACKERS who are going to TAKE DOWN FACEBOOK. Has anyone of them actually checked their facts?”
Han hänvisar till exempel till följande information:
”#anonops Message to channel blocked and opers notified (There is NO OpFacebook. Shut the fuck up.)”
I en chatt med Ajour förklarar Marcin de Kaminski ytterligare sin kritik:
– Jag menar att man för att förstå om något ”kommer hända eller inte” måste försöka förstå hur planer föds inom Anonymous. Eftersom Anon inte är en grupp och egentligen inte heller en rörelse, utan snarare en identitet eller ett namn under vilket saker händer så finns det ingen demokratisk beslutandeprocess i vad som ska göras eller inte.
Enligt de Kaminski föds hela tiden idéer och det är de idéer som når tillräckligt engagemang, en kritisk massa av folk, som genomför.
– Så är inte fallet med OpFacebook, säger Marcin de Kaminski.

Redan dagar efter att någon startade OpFacebook kom det starka röster från Anon-grupperna om att attacken inte skulle hända,

– Och alla röster som kommit från Anonymous-håll har enhälligt sagt att det här inte är på riktigt.

Även på Anonymous officiella konto suckas det djupt åt ryktet:


Det ser därför ut som att ryktet har blåsts upp och fått sitt eget liv. Men Marcin de Kaminski vill samtidigt slänga in en brasklapp:

– Just eftersom Anon inte är den här typen av enhetliga rörelse som många vill göra gällande, så kan det förstås fortfarande finnas initiativ som vill driva igenom det här. Däremot, eftersom det enligt min och andras uppfattning inte uppnått den kritiska punkt som behövs för att något ska hända eller lyckas, är det rätt osannolikt att Facebook kommer attackeras särskilt mycket, säger Marcin de Kaminski.

Uppdaterat: I kommentarerna nedan tipsar Robert om att Anon påstås själva förklara vad som händer med den planerade attacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Markus Larsson says:

  Men Anon gillar att trolla, och visst vore det ett bra trollande att trots allt ddosa fb? 😉

 2. Anton says:

  Och, ska väl tilläggas, finns det inget som säger att Facebook inte kan hantera det heller. Facebook får säkerligen flera ddos-attacker varje dag och har garanterat stora motresurser (särskilt för väntade attacker som i det här fallet).

 3. Ann says:

  I denna notis som är ifrån TT som fanns på aftonbladet så står det längst ner att det är ett skämt att dom skulle hacka Facebook idag.
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article13889851.ab

 4. På Pastebin kan man läsa ett inlägg av den påstådda grundaren bakom ideén som förklarar hur planen om att man skulle attackera skapades och mynnade ut i sanden.
  http://pastebin.com/D9CzQmJV

 5. […] bakom Wikileaks? Vad har lästs in i hans motstånd mot storebrorsstaten nummer ett? I en tid då Anonymous, det namnlösa 4chan-nätverket av hackare och allmänt internetvana medlöpare, i allt högre […]

 6. […] ner) På eftermiddagen i dag har hackernätverket Anonymous, som vi skrivit om flera gånger tidigare, skrivit att Aftonbladet hänger ut deras medlemmar i en […]