Arkiv för
occupy wall street

23 november

Fox News-nyhetsankare säger att pepparspray är mat, blir meme

https://www.youtube.com/watch?v=MNXPB6TFZgE” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>
Intervjun där Megyn Kelly kallar pepparspray matprodukt

I Fox News, som Ajour tidigare rapporterat snarare fördummar än upplyser sina tittare, diskuterade iförrgår den konservativa programledaren Bill O’Reilly och nyhetsankaret Megyn Kelly pepparspraysingreppet mot UC Davis-studenterna. På frågan om vad pepparspray gör med de besprutade svarar Kelly att det irriterar, men inte så farligt eftersom det ”i grunden bara är en matprodukt”. Pepparspray är vanligtvis baserat på det doftlösa ämnet capsaicin, som visserligen är helt organiskt men ändå kräver vapenlicens i Sverige, bl.a eftersom en överdos kan leda till andningsproblem och krampattacker. Många upplevde därmed Kellys uttalande om pepparspray som grovt orättvist. Den före detta Gawkerredaktören Nick Douglas startade ett upprop, där målet var att få Kelly att dricka en flaska pepparspray i direktsänd TV. Han försökte först samla 15 000 underskrifter, ett mål som nåddes efter det första dygnet, och nu siktar man på 25 000 underskrifter. Men Kellys klantiga jämförelse utlöste också samma reaktion som alltid när någon på Fox News säger något korkat: det blev ett bildmeme. På Quickmeme och Reddit lät användarna kreativiteten flöda fritt, och vi på Ajour har samlat de bästa exemplena nedan.
Läs vidare →

21 november

Memekollen: pepparsprayspolisen sprayar sin väg genom historien

https://www.youtube.com/watch?v=6AdDLhPwpp4″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

I veckan blev, som Ajour redan berört, pepparspraysinsatsen mot de demonstrerade studenterna utanför universitetet UC Davis en snackis på nätet. Studenterna demonstrerade mot nedskärningar på universitetet, då polisen med stöd av universitetsledningen gick till attack med pepparsprayen. Minst två studenter fick åka till sjukhus som följd av ingreppet. Kylan som polisen med sprayen visade upp i det att han satte ungdomarna ur spel, och de förtvivlade reaktionerna från den folkhop som kunde bevittna hela skådespelet, har skickat chockvågor genom hela USA och förde återigen upp frågan om polisens övervåld som aktualiserades genom insatserna mot Occupy Wall Street på agendan.
Läs vidare →

Rektor i pepparspraysskolan utsätts för knäpptyst protest

’https://www.youtube.com/watch?v=8775ZmNGFY8″ frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Ni har sett det här youtubeklippet, där en grupp lugnt demonstrerande och stillasittande studenter sprayas med pepparspray utanför sin skola UC Davis, va? Det dök upp i veckan och har sedan dess cirkulerat bland medier och på nätet, och har med andra ord varit lite svårt att missa. Nu har ett nytt klipp dykt upp, där skolans rektor Linda Katehi under sin promenad från skolbyggnaden till sin bil passerar hundratals helt knäpptysta studenter som bara tittar på henne. Det är en av de starkare protestaktionerna jag sett på sistone, så missa inte.

18 november

Ska du se en youtubefilm från Occupy Wall Street – se den här

’https://www.youtube.com/watch?v=mhQCpXM-Sm4?rel=0″ frameborder=”0″ width=”853″ height=”480″>
Youtubefilmaren (ja, han beskriver sig själv så) Casey Neistat har kontor inte långt från Zuccotti Park, och när han hörde att den skulle tömmas på demonstranter tidigare i veckan gick han dit med sin kamera. Han blev kvar i 18 timmar, och resultatet blev den här kortfilmen på poliser som griper folk ackompanjerat av Frank Sinatras klassiker New York, New York. Det är en väldigt talande film. Bästa stycket börjar kring 3.05 – missa inte det.

28 oktober

Topp tio bästa memeinspirerade halloweenutklädningarna 2011

Nätet har förändrat den amerikanska maskeradhögtiden halloween i grunden. Från att tjejer enbart hade sexy nurse och sexy parkeringsvakt att välja mellan kan de nu välja vraka bland mängd virala referensdressar. Från att killar kunde vara vad de ville och inte alls behövde beakta sexigheten kan de nu vara ännu lite mer vad de vill utan att behöva beakta sexigheten. I åtminstone tre år har denna tradition nu fått utvecklas, och den numera avsomnade bloggen Urlesque gjorde såväl 2009 som 2010 ett utmärkt jobb i att sammanfatta de årens bästa klädkombinationer. I år har uppladdning pågått för fullt i och med både tumblrbloggar och en helt ny Know Your Meme-mall för bra memekostymer. Men vilka kostymidéer är då de bästa tipsen inför helgens högtid? Ajour hjälper er i näthumorsdjungeln och listar årets tio bästa memeinspirerade halloweenutklädningarna – blinkningar till alla årets största näthändelser utlovas!
Läs vidare →

21 oktober

Memekollen: Konstiga Disneyfigurer och en överklasskrabba

Dagens nättrender slår åt minst sagt olika håll. Dels har några klassiska och älskade filmfigurer fått sina ansikten horribelt vanställda, dels har ett snobbigt skaldjur fått uttolka en av samtidens större proteströrelser i västvärlden.
Vi börjar med den nya och geniala tumblr-bloggen Disney Face Swap. Den tar ansiktena från Disneykaraktärer och byter ut dem med varandra. As simple as that. Ibland sträcker man sig till att ersätta alla figurerande personers ansikten med en, eller byter ut figurer som kommer från andra sammanhang än Disneyfilmer, men i övrigt är konceptet enkelt och klockrent. Följ för ett dagligt skratt!
 
 
Occupy Wall Street-rörelsensom nyligen spred sig till Norge – har nu fått en maskot att likna sina huvudmotståndare vid. Buzzfeed sammanfattar de bästa bilderna som gjorts på temat ”snobbkrabban dissar 99%-protestanterna”. Idén, som föddes i en Reddittråd, är ett humoristiskt sätt att se på den världsordning man vill rubba eller åtminstone skaka om lite, och går helt i linje med kampanjens i övrigt höga nätnärvaro.

19 oktober

Occupy Wall Streets första – och enda – norska aktivist


Occupy Wall Street-protesterna har nått Norge, rapporterar Buzzfeed. Hittills bärs de ensamt upp av 27-årige Simen Spikkeland, som utanför Oslos börshus protesterar mot klasskillnader och ekonomisk orättvisa. Eller tja, inte helt ensamma, nyligen skrev norska miljöpartiet en debattartikel i Dagbladet.no om varför de protesterar i ockupationsformer – men Simon verkar ganska ensam om att göra det partilöst.

16 oktober