Löpande uppdatering: Occupy Wall Street-området i NYC rensat (och åter öppnat)

Under natten har polisen gått in i det läger som de senaste två månaderna varit hem för Occupy Wall Street-rörelsen på Liberty Square / Zuccotti Park. Rapporterna talar om att journalister stoppas två kvarter från lägret men mycket information kommer från de som befinner sig på plats.
Skälet som angetts från myndigheterna är att folks hälsa är hotad av sanitära olägenheter och brandfaran. Enligt New York Citys borgmästare Bloomberg kommer folk att tillåtas återvända till parken, men inte sätta upp tält eller på andra sätt bygga läger.
Tanken här är att tipsa om de källor där bra material kan hittas och samtidigt ge en överblick över utvecklingen.
Berätta gärna om vad vi missat eller bör lägga till. Bra källor postade längst ner i inlägget.

Senaste uppdateringarna

23:40 Polisen har öppnat avspärrningarna på vissa håll och släpper återigen in folk på Zuccotti Park. Efter fem minuter hade redan ett nytt People’s Library bildats och området kryllade inom kort av demonstranter och journalister. Tim, som nu sänt live i 15 timmar fortsätter sin rapportering via Ustream.
23:23 Flera journalister har gripits under dagen. Här är en film som visar ett av gripandena. (tipstack @mymlan och @the_real_wille)
22:57 Här är domslutet i sin helhet.
22:51 Bekräftat från flera håll att demonstranterna fått avslag på sin överklagan.
22:24 Fler goda nyheter – böckerna från People’s Library i säkert förvar.
21:11 Reportage ställer frågan ”Har det här koordinerats mellan ett antal städers borgmästare?”
20:58 En bild från Fox News sändning re-tweetas flitigt. Rubriken ”Good riddance” rör upp känslor.

20:47
 Dagens första riktigt fina nyhet är att det verkar som att författare från New York City kommer att återuppbygga People’s Library med start vid midnatt svensk tid. Ett Facebook-event finns för att samla deltagarna.
20:14 Domaren meddelar att beslut efter den domstolshearing som pågått under eftermiddagen kommer meddelas 21:00 svensk tid.
20:01 Ägaren till Zuccotti Park har hyrt in privat säkerhetsföretag som nu bevakar området tillsammans med polisen.
18:53 Presidentkandidaten, före detta guvernören av Louisiana och republikanen Buddy Roemer har precis släppt en pressrelease där han ger sitt fulla stöd till Occupy Wall St och fördömer borgmästare Bloombergs beslut om avhysning.
18:45 Just nu pågår en domstolshearing med anledning av att domare tidigare idag beordrat polisen att låta demonstranterna få tillträde till Zuccotti Park igen.
18:20 Zucotti Park just nu. Tomt och avspärrat.
18:14 Fortfarande oklart var som hände med Occupy-biblioteket som innehöll över 5.000 böcker. Flera hävdar att polisen lastade allt på lastbilar men oklar vad som sedan hände. Söker flera källor eller bilder.
18:09 Flera källor rapporterar om ensam man med amerikansk flagga i handen som tog sig över avspärrningarna och försökte ta sig in i Zuccotti Park. Blev omhändertagen av polis och bortförd.
18:04 Video från vad som händer just nu (om än något skakig).
13:40 Mer bilder via MSNBC
13:18 Hela borgmästare Bloombergs tal efter aktionen finns att läsa här.
13:16 Bra sökkriterier att följa på Twitter är Zuccotti Park, Occupy, OWS,
13:15 Film från när polisen enligt uppgift använder tårgas mot kökstältet på området.
11:13 Följ renhållningsarbetet av parken live. (Just nu verkar han dock skickas iväg av polisen)
10:42 Film från sammandrabbningarna som är ett par timmar gammal. Notera mängden kameror 1:52 in.
10:31 En av de metoder som användes av polisen verkar ha varit en ljudkanon, eller en LRAD (Long Range Acoustic Device).
10:30 En av de som greps under avhysningen verkar vara councilman (liknande kommunfullmäktigeledamot) Ydanis Rodriguez.
10:25 Facebook-event skapat av Occupy Wall St har dykt upp som kallar folk till gatufest på torsdag morgon med avsikten att blockera Wall Street.
10:21 Inga direkta rapporter om skador innan en man rullades iväg på bår.
10:15 OccupyWallStNYC meddelar att de inte har någon närvaro kvar i parken men spär på ryktet som säger att de planerar att återvända så fort polisnärvaron minskat.
10:14 Newyorkist lägger ut bild på kravallutrustad polis parkerad en bit bort. Verkar inte ha behövt användas. 
Livebilder från området (om än något skakigt)

10:11 På plats fanns Josh Harkinson som skriver för Mother Jones. Han blev bortkörd och twittrade precis den här bilden från vad som nu framstår som en tömd park.

 
Källor:
OccupyWallSt.org
Twitter #OWS
The Guardian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. David says:

  Har haft på den här ustreamen hela dagen:
  http://www.ustream.tv/TheOther99
  Mycket bra. Men hans batterier håller på att dö nu. Han har streamat i över 8-9 timmar. 🙂
  De är nu tillbaka på Zuccotti Park. Det var en dommare som beslutade att de fick gå tillbaka. Att de hade kastats ut olagligt.
  http://www.washingtonpost.com/blogs/blogpost/post/occupy-wall-street-evicted-protesters-arrested-camp-torn-down-live-video/2011/11/15/gIQAzD3DON_blog.html

 2. David says:

  Nu tog min stream slut. Inget batteri. Tydligen så vägrar polisen släppa in trots order från domstolen.
  http://twitter.com/Iwilloccupy/status/136468847669682176

 3. New York Times krönikören Nicholas Kristof är på plats och
  twittrar direkt med #OWS
  https://twitter.com/NickKristof

 4. HankThePank says:

  Jag följde TheOther99’s videofeed imorse mellan ca 9-12. Bakom kameran var Tim Pool (@Timcast), en kille från Chicago. Utrustad med enbart en mobiltelefon med extrabatteri gav han rörlig bild från alla skådeplatser samtidigt som han pratade med poliser och andra demonstranter. Dessutom höll han sig hela tiden uppdaterad om vad som hände på twitter och tog sig till de platser som trenda på twitter. Men det som gjorde det riktigt bra var att trots att han stödjer bakom OWS-rörelsen var han ej partisk. Han poängterade t.ex. gång på gång att det enbart var rykten om att tårgas använts i Zucotti Park, hur många människor befann sig på vissa platser med mera. Modern journalistik!
  För övrigt använde Al-Jazeera (TheOther99) och NY Times (OccupyNYC) de olika livefeeds som demonstranterna sände ut.

  • Johan Hedberg says:

   Kan säga att han nu är inne på sin 17:e timme och fortfarande kör på via http://www.ustream.tv/TheOther99
   Delar uppfattningen att han känns förhållandevis opartisk och ifrågasätter en hel del saker som han får höra. Han ber även om ursäkt för att han ibland gör fel med orden ”jag har hållt på hela dagen och jag är bara 25 år” 🙂
   Ikväll var han på förstasidan på http://newsfeed.times.com och nu känns det som att han kommer hålla på tills han stupar tack vare rushen han upplever när allt fler hittar till streamen.

 5. David says:

  Följer ni det som händer nu? Madness igen. TheOther99 streamar mitt i.

 6. […] inte långt från Zuccotti Park, och när han hörde att den skulle tömmas på demonstranter tidigare i veckan gick han dit med sin kamera. Han blev kvar i 18 timmar, och resultatet blev den här kortfilmen […]

 7. TonyViet says:

  De är nu tillbaka på Zuccotti Park. Det var en dommare som beslutade att de fick gå tillbaka. Att de hade kastats ut olagligt. http://isitdownforjustme.com/