Memekollen: pepparsprayspolisen sprayar sin väg genom historien

https://www.youtube.com/watch?v=6AdDLhPwpp4″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

I veckan blev, som Ajour redan berört, pepparspraysinsatsen mot de demonstrerade studenterna utanför universitetet UC Davis en snackis på nätet. Studenterna demonstrerade mot nedskärningar på universitetet, då polisen med stöd av universitetsledningen gick till attack med pepparsprayen. Minst två studenter fick åka till sjukhus som följd av ingreppet. Kylan som polisen med sprayen visade upp i det att han satte ungdomarna ur spel, och de förtvivlade reaktionerna från den folkhop som kunde bevittna hela skådespelet, har skickat chockvågor genom hela USA och förde återigen upp frågan om polisens övervåld som aktualiserades genom insatserna mot Occupy Wall Street på agendan.

Dessutom resulterade det i att pepparsprayspolien, som man ju kunde vänta sig, blev ett meme. Under de senaste dagarna har han arbetat sig igenom i det närmaste hela konsthistorien och dessutom fraterniserat med andra memes. Vi ska titta närmare på bilderna snart.
Men först måste vi ställa oss frågan: varför just den här polisen? Många andra starka karaktärer har fångats på bild under dessa omvälvande dagar i USA, som t.ex. den pensionerade poliskaptenen Ray Lewis som arresterades för hans medverkan i demonstrationerna eller 84-åriga Dorli Rainey som bärs iväg från protesterna med helt söndersprejat ansikte. Den enda karaktär som, trots att just denna målgrupp är så memebenägen, blivit ett större meme är hipsterpolisen. Hur kommer det sig att alla bilder inte exploderar på samma sätt som denna?
Egentligen är det inte så konstigt. Memes tenderar till att springa ur enkla och tydliga situationer, där bilder lätt kan exploateras till att förvrida och parafrasera ursprungssituationen. Även om bilderna på Ray Lewis och Dorli Rainey är starka, är de svåra att spinna vidare på. Inte bara på grund av dess känsliga natur utan också för att de saknar humoristiska element. Det känns helt enkelt lite för jävligt för att man ska skämta vidare om det, åtminstone just nu. Men bilden på polisen som skoningslöst sprayar studenterna som om han var trädgårdsmästare och de hans blommor är inte bara chockerande i sin tydlighet: den är också fantasieggande enligt en urgammal dramaturgi. Tar vi bort hans värdighet blir han ett enkelt mål, för en skrattande massa är svårare att besegra än en bitter massa. Man vill skratta åt honom på ett annat sätt än åt bilderna på Lewis och Rainey. Det kan till yttermera visso handla om direkt lathet. Här fanns en schablon, lätt att klippa ut, lätt att klistra in i nya naturliga sammanhang, och därmed tacksam att driva med.
Så, vad har internätet hunnit åstadkomma med polisen hittills, förutom listor, Tumblrbloggar och Know Your Meme-sidor? Jo, en hel del:

I den för modernismen stilbildande "En söndagseftermiddag på ön La Grande Jatte" av Georges Seurat avbryter pepparsprayspolisen den trevliga eftermiddagen för en solande kvinna.


Den ångestdrabbade personen i Edvard Munchs "Skriet" får här ännu mer att oroa sig för


Mememakarna bakom dessa bilder verkar ofta vilja få sprayattacken till en attack mot själva demokratin, en koppling som inte är helt långsökt. Här sabbar pepparsprayspolisen självständighetsförklaringen själv i John Trumbulls "Declaration of Independence."


För att fortsätta på demokratispåret rycker här pepparsprayspolisen in för att sätta P för den franska revolutionens upprorsmakare i Eugène Delacroix målning "Friheten på barrikaderna".


Egentligen ger Gud Adam livet i denna takfresk av Michelangelo, men här fick han tji av pepparsprayspolisen.


I en blinkning till bildmemet "Strutting Leo" är det här Leonardo di Caprio som glatt visar studenterna var skåpet ska stå.


Man identifierar sig med protestanter från alla tider och platser, och här pepparsprayar polisen munken Thích Quảng Đức, som brände sig till döds 1963 i Saigon i protest mot presidentens förtryck mot buddhister.


Det finns naturligtvis många många fler bilder att se där ute, och till din hjälp har du Google och sökningen ”peppar spraying cop meme”. Vilken är din favorit? Länka gärna i kommentarsfältet!
Kort uppdatering, 12.40 tisdag 22/11:
Internationella medier verkar mer och mer överens om att memet med pepparsprayspolisen, eller John Pike som han egentligen heter, är ett av årets viktigaste. Till NPR säger Buzzfeeds Matt Stopera att det med all säkerhet kommer finnas med när man summerar året i memes, The Washington Post skriver en artikel om Pikes resa genom konsthistorien som genom en slump till rätt stor del liknar min egen, såväl Gawker som ABC News lägger upp varsitt galleri med photoshoppade bilder och LA Times sätter lite förvirrat citationstecken kring ordet meme i sin försiktiga artikel om saken.
Flera skriver med en underliggande ton av ”nåja, memes har ett liv på några dar, let them play”. Jag vet inte hur säker man kan vara på den saken. Vi tittar fortfarande på bilder från andra världskriget, spanska inbördeskriget och månlandningen. Varför skulle en bild från en stor och symbolisk händelse för vår tid har kortare livslängd än de, bara för att den kopplats ihop med en slagkraftig och replikativ idé?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. roll-on says:

  Men var det verkligen en riktig polis deta? Jag har för mig att universitetet fick kritik för att de satte in extra”poliser” i form av uniformerade studenter, och att det är en sådan uniformerad student/wannabesnut som går omkring med pepparsprayen. Eller har jag fattat helt fel?

 2. gnissel says:

  ’sup. Du vet säkert redan detta, men meme har en motsvarighet i svenskans mem.

 3. AL says:

  Ja, vi ser fotografier och målningar från andra tidsepoker och kulturer än vår nuvarande, men de ses alltid i en subjektiv kontext. Det finns mängder av äldre bilder som kan ha varit betydande i en annan tid och i en annan kontext, fast idag är de antingen bortglömda eller intressanta av andra anledningar. I svenska antisemitiska skämtteckningar från det tidiga 1900-talet kommer exempelvis andra (historiska) budskap tolkas av allmänhet idag, jämfört med då.
  Och när jag ändå tar upp skämtteckningar, som en kan beteckna ovanstående bildmem. Hur många tidigare så träffsäkra sådana är vitt kända från, låt oss säga, år 1911?

 4. […] sedan Fox News-nyhetsankaret Megyn Kelly i ett samtal med kände/ökände Bill O’Reilly sa att pepparsprej inte egentligen var mer än en matprodukt blev det för mycket för nätpubliken. Om poliser och upplevt övervåld är ett effektivt sätt […]