Turteatern DO-anmäld för SCUM-manifestet

Den omdebatterade uppsättningen på Turteatern av Valerie Solanas radikalfeministiska text SCUM-manifestet har nu blivit anmäld till diskrimineringsombudsmannen. Ajour har tagit del av anmälan, där anmälaren, som är en professor emeritus i informatik på Umeå universitet, skriver att han vill få uppsättningen av pjäsen provad för ”hets mot folkgrupp, uppvigling till upplopp, och diskriminering”. Detta med referens dels till att man efter Matti-affären inte tillåts framföra en lagbrytande text i förevändningen att det är konst, och dels till att han under själva pjäsen blivit tillsagd att sitta på en viss plats på grund av hans kön. DO bekräftar att de mottagit en anmälan mot pjäsen i fråga, men kan inte ge något svar angående handläggningstid eftersom ärendet har inte tilldelats någon handläggare ännu.
Erik Holmström, pjäsens regissör, säger till Ajour att det står publiken fritt att inför pjäsen välja vilken könsroll man vill träda in i.
– I början var vi oense kring detta, men nu står vi helt enade kring att man får välja själv. Vi tvingar ingen att se föreställningen och tvingar ingen in i en viss roll. Det här är ju någonting som vi velat problematisera, dessa fasta roller och begrepp man och kvinna. Jag förstår att människor blir provocerade, men det innebär inte att vi håller med om det som sägs i SCUM. Vi vill skapa en diskussion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Karin says:

  Ges det några svar på varför han blev tillsagd att sitta på en viss plats?

 2. Sonja says:

  Har ni skrivit något mer om detta?

 3. Har ni förstått motivet bakom anmälan? Är den seriös eller en aktion av samma kaliber som när homosexuella sjukanmälde sig från jobbet för att få bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet?

  • Jack Werner says:

   Jag har läst igenom den och den är genomarbetad och syftar till ett par olika tydliga punkter. Nu är jag inte utbildad i varken juridik eller konstvetenskap till någon vidare nivå, men såvitt jag kan tolka den är det mer av en seriös anmälan för att pröva om det är hets mot folkgrupp eller inte än en aktion för att provocera fram en poäng.

 4. […] från debatten om Turteaterns uppsättning av Valerie Solanas manifest: DN, Expressens recension, Ajour (?) om DO-anmälningen och den smått högervridna Newmill.) Share […]