Arkiv för
meme

10 februari

Harlem Shake

Den 2 februari la TheSunnyCoastSkate upp en video på Youtube som inspirerade PHLOn NAN att spela in sin egen version och lägga upp, samma dag. Den sistnämnda blev viral den 5 februari — och nu så här knappt en vecka efter, så har en lavin av Harlem Shakes lagt upp på nätet där notabla medverkare i memen som Jimmy Fallon kan hittas, och till och med en nyhetsredaktion, vilket för vissa purister antyder att memen möjligen redan hunnit peaka.

Varje Harlem Shake har ett version- eller editionnamn, och är 30 sekunder. Någon med hjälm (eller mask), dansar till till synes utan att uppmärksammas av människor som utför vardagliga sysslor runt omkring. Scenen växlar när baslinjen drar igång, och allmän galenskap — gärna utan tröjor — drar igång. Läs vidare →

8 november

2 januari

Veckans nätsnackisar

Gott nytt år, fortsättning och allt sånt! En viss julefrid har legat över nätet i mellandagarna, eller så är det bara min örnblick som underlevererat. Hur som helst bjuder dagens nätsnackisar på en pianospelande hockeykommentator, en fylleringande kändistwittrare och ett dödförklarat mem. Mycket nöje!
Läs vidare →

7 december

Flickan som skrattade sig in i näthistorien

’https://www.youtube.com/watch?v=XF7b_MNEIAg” frameborder=”0″ width=”590″ height=”400″>
För att vara en plats som ofta anklagas för att bestå av hat, illegal nedladdning och porr, har nätet en märkligt kärleksfull relation till söta saker. Det är bara att ta en titt på de Youtubefilmer som varit som störst genom tiderna. 2007 fångade ett par handhållande uttrar våra hjärtan, 2008 skrattade en svensk bebis åt när pappan härmade en mikrovågsugn och när Read Write Web härom månaden sammanställde tidernas mest sedda Youtubeklipp var det bara två filmer på listan som inte var musikvideos – av dem var den sötklassikern Charlie Bit My Finger – Again! en. Det planlösa surfandet centreras ofta och gärna kring söta saker.
Läs vidare →

29 november

TV-kanal tror 4chan-meme är hemligt pedofiltecken

’https://www.youtube.com/watch?v=pzzz3eVaeaI” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Igår eftermiddag sände den amerikanska lokal-TV-kanalen KRQE, som täcker Albuquerque i New Mexico, ett nyhetsinslag om att den tecknade björnen Pedobear dykt upp på klistermärken runtom i halvmiljonstaden och att den lokala polismyndigheten varnar föräldrar och ber dem hålla ögonen öppna om de ser klistermärkena. Inslaget kompletterades med en nyhetsartikel på TV-kanalens hemsida, där samma varning underströks:

”There are people out there after children, and they are using this cute cuddly bear as their insignia,” said Lynn Southard with the State Attorney General’s Office. She says the bear is a national symbol for pedophile. ”The bear is cute, but that is what the pedophiles are using to identify each other,” explained Southard. (…) Law enforcement says if you see the Pedobear image, use caution with whatever situation you’re in or the people involved.

Läs vidare →

23 november

Fox News-nyhetsankare säger att pepparspray är mat, blir meme

https://www.youtube.com/watch?v=MNXPB6TFZgE” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>
Intervjun där Megyn Kelly kallar pepparspray matprodukt

I Fox News, som Ajour tidigare rapporterat snarare fördummar än upplyser sina tittare, diskuterade iförrgår den konservativa programledaren Bill O’Reilly och nyhetsankaret Megyn Kelly pepparspraysingreppet mot UC Davis-studenterna. På frågan om vad pepparspray gör med de besprutade svarar Kelly att det irriterar, men inte så farligt eftersom det ”i grunden bara är en matprodukt”. Pepparspray är vanligtvis baserat på det doftlösa ämnet capsaicin, som visserligen är helt organiskt men ändå kräver vapenlicens i Sverige, bl.a eftersom en överdos kan leda till andningsproblem och krampattacker. Många upplevde därmed Kellys uttalande om pepparspray som grovt orättvist. Den före detta Gawkerredaktören Nick Douglas startade ett upprop, där målet var att få Kelly att dricka en flaska pepparspray i direktsänd TV. Han försökte först samla 15 000 underskrifter, ett mål som nåddes efter det första dygnet, och nu siktar man på 25 000 underskrifter. Men Kellys klantiga jämförelse utlöste också samma reaktion som alltid när någon på Fox News säger något korkat: det blev ett bildmeme. På Quickmeme och Reddit lät användarna kreativiteten flöda fritt, och vi på Ajour har samlat de bästa exemplena nedan.
Läs vidare →

21 november

Memekollen: pepparsprayspolisen sprayar sin väg genom historien

https://www.youtube.com/watch?v=6AdDLhPwpp4″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>

I veckan blev, som Ajour redan berört, pepparspraysinsatsen mot de demonstrerade studenterna utanför universitetet UC Davis en snackis på nätet. Studenterna demonstrerade mot nedskärningar på universitetet, då polisen med stöd av universitetsledningen gick till attack med pepparsprayen. Minst två studenter fick åka till sjukhus som följd av ingreppet. Kylan som polisen med sprayen visade upp i det att han satte ungdomarna ur spel, och de förtvivlade reaktionerna från den folkhop som kunde bevittna hela skådespelet, har skickat chockvågor genom hela USA och förde återigen upp frågan om polisens övervåld som aktualiserades genom insatserna mot Occupy Wall Street på agendan.
Läs vidare →

1 november

Eon8 eller Historien om hur folk såg jordens undergång i en enkel hemsida

Eon8


Sommaren 2006 oroade sig många för jordens undergång. Nu ska jag inte komma och påstå att det var något unikt för just sommaren 2006, med tanke på den ständigt närvarande skräck som människan som varelse hyser över sin oundvikliga död vore ju det förhastat. Men det som var ovanligt med sommaren 2006 var anledningen till oron, en ny hemsida som hade dykt upp. Signalerna den skickade ut var svårtydda men ödesmättade. Den hette Eon8.com.
Läs vidare →

24 oktober

Memekollen: rasismsatir och barnteckningar

Det senaste macrobildmemet (eller egentligen inte så ”senast” alls, enligt den här forumtråden föddes det så tidigt som i februari, men det är först nu det verkar ha fått ett genombrott) är Ordinary Muslim Man Meme. Det är vad det låter som: bilder på vad gemene muslim skulle kunna tänkas säga, där meningen ovan ger bilden av att han är extremist men den undre sedan avslöjar hans helt normala inställning till sex, kvinnor och livsstil. Det är ett meme som känns uppfriskande – att kunna skoja om våra tillkortakommanden i form av fördomar är ett viktigt steg på vägen till förståelse.
 
 
Childrens Own Studio är en hemmabaserad affärsverksamhet där man gör leksaker baserade på barns teckningar. Man kan skicka in en egen barnteckning och på så sätt ge sitt barn en unik leksak, eller bara nöja sig med att titta igenom deras oerhört söta blogg. Hur som helst är idén fantastisk, och leksakerna de gör får mig att överväga att skaffa barn bara för att omedelbart sätta en penna i handen på dem.

21 oktober

Memekollen: Konstiga Disneyfigurer och en överklasskrabba

Dagens nättrender slår åt minst sagt olika håll. Dels har några klassiska och älskade filmfigurer fått sina ansikten horribelt vanställda, dels har ett snobbigt skaldjur fått uttolka en av samtidens större proteströrelser i västvärlden.
Vi börjar med den nya och geniala tumblr-bloggen Disney Face Swap. Den tar ansiktena från Disneykaraktärer och byter ut dem med varandra. As simple as that. Ibland sträcker man sig till att ersätta alla figurerande personers ansikten med en, eller byter ut figurer som kommer från andra sammanhang än Disneyfilmer, men i övrigt är konceptet enkelt och klockrent. Följ för ett dagligt skratt!
 
 
Occupy Wall Street-rörelsensom nyligen spred sig till Norge – har nu fått en maskot att likna sina huvudmotståndare vid. Buzzfeed sammanfattar de bästa bilderna som gjorts på temat ”snobbkrabban dissar 99%-protestanterna”. Idén, som föddes i en Reddittråd, är ett humoristiskt sätt att se på den världsordning man vill rubba eller åtminstone skaka om lite, och går helt i linje med kampanjens i övrigt höga nätnärvaro.