Idag avgör Västerås om "Skogsturken" ska K-märkas


Skogsturken ska K-märkas. Det tycker Centerpartiet i Västerås som i dagarna lagt fram en motion om att minnesmärka platsen där en frisbee kastades och meningen ”Vem vare som kasta” först uttalades. Men är det bara på ploj? Nej, inte om man får tro Centerpartiets i Västerås själva.
Klippet ”Skogsturken” blev ett begrepp 2006 när ett videoklipp hamnade på Youtube. Några vänner spelade frisbeegolf i Västerås-parken Djäkneberget när frisbeen råkade träffa en tredje man. I ett skakigt mobiklipp ser man mannen fråga ”vem vare som kasta”. Och på internets egna, mystiska sätt har meningen blivit legendarisk. Så legendariskt att platsen där det hände föreslås bli K-märkt.
Mikael Palmqvist är politisk sekreterare i Centerpartiet i Västerås. Han menar att förslaget är på allvar.
– Det är en företrädelse i tiden som speglar en viktig period i unga vuxna människors kultur och vardag. Det är många som är en del av den här typen av typen kulturyttringar och vi tycker inte riktigt det kommer fram.
Och ni är allvarliga med en kulturmärkning?
– Ja, vi vill inte att det ska bli jättestort så det blir problem för övrig verksamhet i parken. På något sätt en markering av att ”här var det”, platsen som gett otroligt många klick på nätet. Då är det värt att uppmärksammas.
Centerpartiet ser att de vill ha någon form av minnesmärke, kanske en platta av något slag. Parkområdet ligger på en höjd med kaféer och promenadspråk. Och även andra kulturmärkningar som runstenar finns redan här.
– Vi tycker att det kunde vara kul att blanda de olika typerna av kulturmärkningar.
Så hur sannolikt är det att förslaget går igenom? Inte väldigt. Centerpartiet är i minoritet och även om enskilda politiker i de andra partierna har visat intresse är partiet ensamma.
– Vi har inte majoritet själva, så sannolikheten är inte så stor, men även om det inte går i genom helt så handlar det om att börja undersöka det här, så om motionen inte avslås helt kan det bli ett startskott. Vår tanke var också att man kan bygga upp en fungerande frisbee-anläggning i parken och knyta an till den här historiska händelsen. Och att ett kastmål blir just där det inträffade.
Centerpartiet menar att frisbeebanan inte behöver bli så dyr för kommunen, eftersom privata aktörer redan visat sitt intresse för att sponsra.
Vad säger du om jag säger att det här låter väldigt mycket som ett populistiskt förslag från ett minortetsparti?
– Det är det absolut inte. Om man tittar på vårt partiprogram och hur vi agerat i kulturpolitiken de senaste åren är det i linje med de motioner vi gjort. Vi har dragit igenom att man ska pröva graffiti här i stan och vill lyfta fram de lokala människornas initiativkraft.
Klippet på nätet heter ”Skogsturken”. Nyligen blev en moderat avstängd från sitt uppdrag efter att ha använt ordet ”klappturk”. Hur ser ni på laddningen i ordet?
– Vi vill inte kränka individer eller grupper, det är oacceptabelt och är inte den företeelsen vi vill uppmärksamma. Utan det är själva företeelsen som sådan som vi vill uppmärksamma. De själva avarterna som sker i sociala medier är inte så konstigt eftersom så många tittat, men vi tar avstånd från det. Vi vill visa på olika företeelser som finns och visa att det här är ”i tiden”.
– Dessutom är det här är ett sätt att få ut ungdomar att röra på sig, och få en anrik bana.
Ikväll, torsdag, klockan 19 ska kommunfullmäktige ha röstat om saken. Vad ”Skogsturken” själv tycker om saken?
– Han har varit lite svår att få tag på, men jag tror att vi någon indirekt kontakt där det inte var negativt, säger politiska sekreteraren Mikael Palmqvist.
Uppdaterat: Emil tipsar i kommentarerna om ett protokoll från kommunstyrelsens sammansträde. Där framgår det att kommunstyrelsen avslår förslaget om K-märkning. I protokollet säger kommunstyrelsen att ”Vem vare som kasta” inte bedöm ”tillföra några värden som staden kan stötta”. Kommunstyrelsen är däremot positiva till att införa frisbee-banan.