Alla nätrekord som slogs under nattens USA-val

Så, det var USA-val i natt. Det var ändå stundtals ganska dramatiskt, även om det till slut blev en klar seger för sittande president Barack Obama.
Det blev också ytterligare en seger för statistiknörden Nate Silver. Hans extremt avancerade mätinstrument träffade rätt på hur samtliga 50 stater skulle rösta. Bättre än förra valet, då han tog 49 av 50. Silvers historia är intressant och läs gärna Jens Finnäs som berättar mer om det och statistikens betydelse.
Givetvis slogs det nya nätrekord. Det görs det nästan vid varje stort världshändelse nuförtiden. Senast Twitter peakade var under OS avslutningsceremoni med 116 000 tweets i minuten. Nu slogs nya rekord. Totalt skrevs 31 miljoner tweets om #election2012 och toppen nåddes när medier slog fast att Barack Obama vunnit. Hela 327 452 tweets i minuten nåddes då.
Och presidenten intog twitter innan han intog en scen och förklarade sig själv som vinnare. Hans tweet är mest retweetad, med över 600 000 retweets.
 

Även på Facebook slog Obama rekord. Hans uppdatering, samma bild, samma budskap, är den mest gillade i Facebooks historia. Just nu har bilden över 3,3 miljoner likes.

Tipsa oss gärna om du hittat fler rekord som spräckts under natten!
Uppdaterat: Mätföretaget Lissly skriver flera intressanta svenskspecifika rekord. Som att Sverige aldrig någonsin har twittrat så mycket om en politiker tidigare. Inräknat Almedalen och talen där. Så här ser statistiken ut, med Obama och Romneys omnämnanden under valnatten jämfört med övriga stora politiska händelser:

Och om vi jämför hur många som twittrade under valnatten, jämfört med hela Almedalen:

Så vad tyckte vi om Obama och vinsten? Lissly har filtrerat ut vad vi skrev om mest i ett ordmoln, där störst ord signalerar vanligast använt. Såhär ser det ut:

Läs mer hos Lissly!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] slog valet massor av olika nätrekord, någonting som Ajour tydligt påpekar, och som mest var det 327 452 Tweets Per Minut (TPM). Men hur skrev vi svenskar om valet? Vi på […]