Arkiv för
usa

25 mars

Spotifys första tv-kampanj

https://www.youtube.com/watch?v=bwd3aCXYncM

https://www.youtube.com/watch?v=6HRMF1HXIb0

https://www.youtube.com/watch?v=E-wbGBc4BuY

Idag rullar Spotify ut sin första ”traditionella” reklamkampanj i USA. De två korta filmerna kommer bland annat att sändas i amerikansk tv. Kampanjens slogan är #ForMusic, vilket också är namnet på den tredje, lite längre filmen.

14 januari

Bakom kulisserna på Obamas frågestund på Reddit

Bild: Christopher Dilts, CC BY by flickr.com/barackobamadotcom

Bild: Christopher Dilts, CC BY by flickr.com/barackobamadotcom


I slutet av augusti förra året gjorde president Barack Obama en så kallad AMA (Ask me anything) på den stora sociala nyhetssidan Reddit. Något som Ajour också skrev om. I ett kapitel ur den kommande boken “Panic 2012: The Sublime and Terrifying Inside Story of Obama’s Final Campaign” av Buzzfeed-journalisten Michael Hastings får vi nu följa med bakom kulisserna när Obama slog sig ner framför datorn för att svara på Reddit-användarnas frågor, och det är verkligen underhållande läsning.
Läs vidare →

7 november

Alla nätrekord som slogs under nattens USA-val

Så, det var USA-val i natt. Det var ändå stundtals ganska dramatiskt, även om det till slut blev en klar seger för sittande president Barack Obama.
Det blev också ytterligare en seger för statistiknörden Nate Silver. Hans extremt avancerade mätinstrument träffade rätt på hur samtliga 50 stater skulle rösta. Bättre än förra valet, då han tog 49 av 50. Silvers historia är intressant och läs gärna Jens Finnäs som berättar mer om det och statistikens betydelse. Läs vidare →

6 november

21 juli

Reddit ett av de viktigaste nyhetsnaven för dödskjutningarna på Batmanpremiären


Ett enormt arbete med att följa dödskjutningarna i Aurora, USA, på Batmanpremiären grupparbetades fram på forumet Reddit.com. Där tog en kille initiativ till att lägga upp rapporter om skeendet minut-för-minut och många hjälpte till att leta information för att fylla på. Bevakningen innehöll länkar till nyheter, tweets, youtube-videor, ljudupptagningar av räddningspersonal, uttalanden från myndigheter, var man kan donera pengar till offren osv, och man hjälptes åt att skilja rykten från fakta. Där kunde man även hitta länkar till människor som var på plats och bevittnat händelsen och allmänheten kunde ställa frågor och ge tröst och stöd direkt till dem. I underforumet /Denver har flera postat om sin upplevelse på biografen och där finns även människor som erbjuder hjälp på olika sätt.
 

7 april

18 mars

Fildelare kan få internet avstängt i USA

I USA kan nätoperatörer komma att stänga av sina kunder efter fem varningar för upphovsrättsintrång. Detta trots att avstängning från internet funnits vara ett brott mot mänskliga rättigheter av FN. Det är ett frivilligt avtal som nätopererna Comcast, Time Warner, AT&T och Verizon bland andra, ingått med lobby- och branschorganet för amerikanska musikindustrin RIAA, efter påtryckningar från Obama-administrationen. (mer …)

14 mars

USA: Preventivmedel vs. religionsfrihet

I USA har ”kvinnors rättigheter” seglat upp som en ganska oväntad, men het fråga i kölvattnet till ett förslag om statligt subventionerade preventinmedel. I korthet: republikanerna vill styra om debatten att handla begränsad religionsfrihet medan demokraterna vill att det ska handla om kvinnors rättigheter. Som ett exempel på hur religionsfrihet uppfattas krocka med kvinnors rättigheter är senatskommittén i USA som beslutat stötta ett lagförslag som ger arbetsgivare rätt att avskeda personal som använder preventinmedel i Arizona, om företagaren misstycker mot sådant bruk. Läs vidare →

12 mars

FN: "Bradley Mannings behandling har varit grym och inhuman"

Juan Mendez, rapportör för FNs kontor för utredningar om tortyrbrott, har under 14 månader utrett behandlingen av Bradley Manning som bland annat hölls isolerad under elva månader. Mendez har kommit fram till att soldaten, som anklagas för att vara den läcka som försåg Wikileaks med material, utsatts för grym och omänsklig behandling under sin fängelsevistelse. FNs utsände har emellertid inte kunnat avgöra om den anhållne blivit torterad, eftersom han förnekats den form av tillträde till fången som en sådan utredning kräver, skriver The Guardian. Fängslandet av Bradley Manning har fördömts, både nationellt och internationellt, bland annat för att han inte fått möjlighet att försvara sig inför rätta. Amnesty International har bett regeringen i Storbritannien att sätta tryck på den amerikanska regeringen i detta ärende. Följ rapporteringen via bradleymanning.org.

12 januari

Amerikansk presidentkandidat får världens sämsta annonsplats

Via Buzzfeed snappas den här skärmdumpen upp. Ett youtubeklipp som väcker mycket avsky just nu handlar om några soldater som, till synes, urinerar på döda talibaner.
För att göra skadan ännu värre dyker det samtidigt upp en automatiserad annonsbanner – från presidentkandidaten Mitt Romney. Annonsen, som lyder  ”Låt oss kämpa för det USA vi älskar”, spelas upp precis när soldaterna börjar urinera på de döda talibanerna. Du kan se klippet här, varning för starka bilder.