Veckans nätsnackisar

Gott nytt år, fortsättning och allt sånt! En viss julefrid har legat över nätet i mellandagarna, eller så är det bara min örnblick som underlevererat. Hur som helst bjuder dagens nätsnackisar på en pianospelande hockeykommentator, en fylleringande kändistwittrare och ett dödförklarat mem. Mycket nöje!

Don Cherry spelar piano

https://www.youtube.com/watch?v=qdJp5-g69go” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>En lämplig dramatikinjektion

Den kanadensiska hockeykommentatorn Don Cherry har en ovana att smacka ner fingrarna i bordet för att understryka sin poäng. Detta är inte bara något som ger ett spänt intryck, utan också en passande illustration till pianotoner. Något som ett okänt nätgeni tog fasta på, och gjorde denna mashup. Gör som över 800 000 andra människor gjort sedan filmen lades upp på juldagen och avnjut nu denna subtila blinkning till det faktum att man fullkomligt struntar i vad Cherry faktiskt säger – pianotonerna är ju mycket bättre.
Youtubekändis dör efter att ha lämnat rörande avskedsfilmer
På juldagen gick 18-årige Ben Breedlove bort efter en längre tids kamp mot hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati, skriver The Daily What. Breedlove, som var en Youtubepersonlighet och uppskattad amatörrådgivare i relationsfrågor, dog av vad som av allt att döma verkar ha varit en hjärtattack. Ett par dagar innan hans bortgång lade Breedlove upp en avskedsfilm på Youtube (del 1, del 2) som fått över 6 miljoner visningar, i vilken han berättade om sin livslånga sjukdom och de nära-döden-upplevelser den lett till. I en av dem deltog en vision av Kid Cudi, något som rapparen själv kommenterar på sin Tumblr-blogg.
– Life is really f*cked up sometimes, but I know Ben is at Peace, and I hope he gets a chance to sit and talk with my Dad. We love you Ben. Forever.
Breedlove begravdes i sin hemstad Austin den 29 december. Fler än 1 400 personer kom till minnesceremonin för honom, och 11 000 personer följde ceremonin via den lokala nyhetsradiokanalen KXAN. Ett projekt på crowdfundingsidan GoFundMe hade målet att samla ihop $5 000, något som redan överträffats med dubbla summan. Till KXAN News säger Breedloves mamma Deanne att nätets stöd för familjen under den svåra tiden varit rörande.
– It’s very overwhelming for us and privilege for our family to be any part of that. It’s exciting to know that Ben planted a seed in people’s minds to begin thinking about things that really do matter in life.
Pil-i-knä-memet dödförklaras

https://www.youtube.com/watch?v=mSDfxde8fSg” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>”Fus ro DAH!”

”I used to be an adventurer like you, but then I took an arrow in the knee”. Det är repliken som under de senaste veckorna roat miljontals insatta, och förvirrat än fler oinsatta. Det handlar ursprungligen om en floskel som varenda väktare i det nyligen släppta rollspelet Skyrim häver ur sig när man pratar med dem, som nu kommit att utvecklas till ett frasbaserat mem. Det har i sin tur använts totalt sönder och samman, och googlar man frasen får man just nu nästan 65 miljoner resultat. Något som folk tröttnade på. T.ex. Youtubaren psychicpebbles, som snickrat ihop ovanstående avreaktion till film. Att döma av filmens 3,3 miljoner visningar var den uppskattad.
Obama undertecknar NDAA-lagen

Bild: The Daily What


Den trogne Ajourläsaren kan genom vårt rapporterande om SOPA förledas att tro att precis varenda lag de däringa jänkarna föreslår är direkt människofientligt korkade. Vilket inte är en total missuppfattning. President Barack Obama signerade nämligen på nyårsdagen i tysthet lagen National Defense Authorization Act, förkortad NDAA. Lagen ger staten möjlighet att fängsla vilken icke-medborgare som helst som misstänks för terrorbrott, utan rättegång. Amerikanska människorättsorganisationen ACLU kommenterar lagen med att Obama ”från och med nu kommer kommas ihåg som presidenten som lagstadgade att människor  kan fängslas på obestämd tid, utan rättegång”, och i Sverige säger debattören Isobel Hadley-Kamptz att presidenten som gick till val på att stänga Guantánamo istället i och med detta inför Guantánamoregler för hela landet. Nätet är naturligtvis också i vilt upprorstillstånd, dels över lagens själva existens, och dels över den amerikanska mediatystnaden kring den (något som gått så långt som att skribenten David Seaman i Business Insider bönar om att någon ska väcka media). På Reddit föreslog användaren digitalboy att de tillsammans skulle hitta en amerikansk senator som stödjer SOPA och NDAA, och sedan fokusera på att totalt nedgöra denne. Ett projekt som lett till Wisconsinsenatorn Paul Ryan och hemsidan Operation Pull Ryan. Vi följer utvecklingen.
Howard Stern fylleringer fans från Twitter

Den amerikanska radiopersonligheten Howard Stern var lite tipsy på nyårsafton, och började vid sextiden EST tillsammans med sin fru fylleringa de av hans followers som anmälde intresse för det. Efter ungefär fyra timmar, när han hunnit med minst 50 personer, blev de dock trötta och gick och la sig. Det han lämnade efter sig var pur glädje – ett fan twittrade t.ex. ”OMG! It was like the best thing ever! I started crying after we hung up!”.
New York Times råkar spamma 8 miljoner personer

En mängd människor som nästan motsvarar Sveriges hela befolkning fick i veckan varsitt konstigt mail från den ikoniska amerikanska nyhetstidningen The New York Times. Rubrikraden var “Important information regarding your subscription”, och i mailet ombades mottagaren vänligt att återuppta sin precis avslutade prenumeration av papperstidningen. Skribenten Mike Hayes på Buzzfeed var en av mottagarna, och han kunde också konstatera att tidningen snart därefter lade ut en tweet där de kallade mailet spam och sa att det inte kom från dem. Vilket var en missuppfattning. En talesperson bekräftade senare i ett mail till nyhetssidan Gawker att mailet kom från Times, fast det inte var avsikten.

An email was sent earlier today from The New York Times in error. This email should have been sent to a very small number of subscribers, but instead was sent to a vast distribution list made up of people who had previously provided their email address to The New York Times. We regret the error.

Så, ett mail som ungefär 300 personer skulle ha gick istället ut till åtta miljoner. Tänk vilken ångest bara en liten ”skicka”-knapp kan skapa.
Epic Beard Man blir film

https://www.youtube.com/watch?v=U6UCHk5pFmU” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Bästa trailern nånsin

Den klassiska hypervirala Youtubefilmen ”AC TRANSIT BUS FIGHT I AM A MOTHERFUCKER”, i vilken en skäggig äldre snubbe ger en yngre muckande man spö på en buss i Oakland, Kalifornien, ska nu bli film. Castad i rollen som Epic Beard Man, som den skäggiga mannen med knytnävarna kommit att bli känd som, är badass-skådisen Danny Trejo. Det fanns så många inslag i den ursprungliga filmen att hälften kunde vara nog för att göra den klassisk, men t.ex. har gamlingen en tröja med motivet ”I AM A MOTHERFUCKER” och i bakgrunden av hela den dramatiska scenen sitter en tjej till synes helt oberörd av hela situationen – något som ledde till att hon själv blev ett meme.
Ursprungsfilmen, som fick över en miljon visningar på 24 timmar, har ofta kommenterats i rasistiska ordalag, varför man får hoppas att denna film hanterar historien bakom med mer vett och sans än anonymous. För dig som vill veta mer har en dokumentär gjorts om Epic Beard Man, som finns att se på Youtube (del 1, del 2), dito en intervju med den man som fick spö av honom. Hollywoodfilmen, som kommer heta ”Bad Ass”, går att följa på Facebook och kommer gå upp på biografer i april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Markus Welin says:

    Ett litet korrfel på Obama-grejen – UCLA är ju en skola 🙂

  2. […] fört upp ämnet på agendan. Chen skriver där att projektet PullRyan.com, som jag nämnde i förra upplagan av veckans nätsnackisar, är missriktat. PullRyan.com, som går ut på att sänka den […]