Veckans måsteläsning


Dags igen för några nedslag i veckans nyhetsflöde, eller kanske jag ska säga ur mitt eget flöde. Jag kan omöjligen ha koll på allt och ber er därför fylla på med tips och länkar i kommentarsfältet!
Allmänt:
Jag börjar med vad som tycks ha upprört mest, nämligen Katrin Zytomierskas synnerligen osympatiska uthängning av sin före detta barnflicka. Här är länken, (inlägget är nu bortplockat, cachad här) men jag råder er att inte klicka på den. Sammanfattningsvis beskriver hon först sin egen förträfflighet som arbetsgivare åt barnflickan, redogör för hur hon ägnat sig åt välgörenhet och skräder inte orden om sin egen ”godhet”, för att därefter vilja ha barnflickan ”död eller levande”, efter ett svek. Ett svek som om man är en sådan god och förträfflig människa som Zytomierska först utger sig för att vara borde ha förstått och även förlåtit. Och även om hon blev besviken finns ingen som helst rimlighet i att hänga ut tjejen som hon gör. Det är bara ondska. Veronica Svärd har skrivit utförligare. Även Lisa Magnusson har rett ut det här med hur man bör behandla sin Au Pair.

Annika Hamrud granskar Avpixlat.
Rättegången fortsatte mot Martin Schibbye och Johan Persson, de båda journalister som sitter fängslade i Etiopien misstänkta för samröre med en terrororganisation. Efter de båda rättegångsdagarna var försvaret och de båda journalisternas anhöriga positiva, då försvaret fick mycket utrymme för att förklara och det hela kom att handla mer om journalistik än om terrorism.
Under veckan kom det också fram att Lundin Oil ska ha haft koll på Schibbye och Persson innan de greps.
Igår delades nobelpriset ut under sedvanlig pompa och ståt. Mycken uppmärksamhet riktades mot kronprinsessans mage och i det här klippet sägs man kunna se en bebisspark. Jag har tittat många gånger men ser ingenting. Du kanske har bättre syn eller inbillningsförmåga, vilket det nu är:

Många var vi också som hade väldigt roligt åt att det tydligen ska ha serverats flensost på festen.
Samma dag passade ett gäng nazister på att demonstrera i Stockholm. Många motdemonstranter mötte upp, och jag har sett flera vittnesvåld om övervåld från polisen mot motdemonstranterna i mitt flöde. Åsa Linderberg skrev i Aftonbladet och har fått en del kritik för påståendet att alla motdemonstranterna var vänsteraktivister. Flera personer som deltog säger sig inte alls vara vänster. Man kan vara emot nazister utan att hålla till vänster. Ja man kan till och med vara liberal.
Mycket sorglig läsning, välgjort och bra i Sydsvenskan. Som jag älskar den tidningen.
Anders Lettström, känd som vän till kungen – även om kungen ska ha tagit avstånd från honom – har skrivit en uppmärksammad debattartikel i DN. Ett drag som sågas av experterna. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar också.
På tisdag är det Lucia, och det skulle vara intressant att veta hur många av alla Lucior ute i Sverige som har snopp. Loke är arg eftersom just könet hindrar honom från att bli Lucia i sin skola.
En annan fråga är hur många bilder som kommer att läggas upp på Facebook av små snoriga Lucior och tomtenissar från dagisar i riket.
Internet/teknik:
Företaget Twingly köper den svårt eftersatta Bloggportalen av Aftonbladet. Det kan inte komma något annat än gott ur det, som jag ser det.
Twitter bygger om, och det med besked. Deeped har skrivit utförligt om nyheterna.
Att det som publiceras på nätet har evigt liv och å ena sidan ofta glöms efter bara några timmar, men å andra sidan kan poppa upp och plötsligt bli hur hett som helst många år senare bevisade veckans spridning av den här gamla artikeln på Expressen. Från 2003 är den.
Debatt:
Jag har inte sett filmen Play, och har inte heller hängt med i debatten kring den mer än ytligt på Twitter, eftersom jag gärna vill se och bilda min egen uppfattning först. Men den här artikeln av Maja Bredberg har delats så flitigt att jag antar att den är bra. (jag har alltså inte läst den)
Amelia delar ut en dumstrut till Anders S. Nilsson. Med all rätt.
Och lite relaterat, apropå kvinnokroppar. Har du också funderat på hur Barbie skulle se ut i naturlig storlek? Här är svaret:

Media:
Jan Helin sa under en debatt på Publicistklubben i Stockholm att papperstidningen i princip kan läggas ner. Han utvecklar sitt påstående i Resumé.
Parisa Khosravi, global nyhetschef på CNN, säger att nyhetsåret 2011 har varit utan motstycke det mest händelserika på åtminstone 20 år.
Humor:
Autocorrect. Som vi älskar och hatar dig.
Det här möjligen ytterst tveksam humor. Döm själv.
Slutligen en sammanfattning av veckan här på Ajour:
Vi har slagit besöksrekord, vilket vi såklart är väldigt stolta över. Veckans viral var denna bild på kungafamiljen och Jimmie Åkesson.
Jack skrev ett inlägg i debatten om Flashback. Han har även intervjuat Thomas Ekström, vars dotter blivit en känd viral på Youtube efter att ha valt den mörka sidan.
Brian har förutom veckans släpp i Spotify även skrivit om nya dolda appar i Spotify, och om Spotify Radio.
Damon rapporterade att JO nu riktar allvarlig kritik mot hanteringen av fallet Amin som vi tidigare berättat om på Ajour, han som utvisades till fel land på grund av slarv från svenska myndigheter. Damon har också skrivit en mycket omdiskuterad krönika, om att inte passa in på kändisfesten. Micke Kazarnowicz skriver här och kritiserar såväl krönikan som hanteringen av kritiken.
Här rapporterade vi också direkt med hjälp av Oscar Nyquist som befann sig på Virginia Tech i torsdags när det var skottlossning med dödsoffer där.
Med det säger jag tack och hej för den här veckan. Och påminner om att du såklart är välkommen att fylla på med läsvärdheter i kommentarsfältet, och även tipsa under veckan om bra grejer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Will says:

  Kan ni inte fixa så att era länkar till andra artiklar ploppar upp i nya fönster? Vore en klar förbättring.

  • Fredrik says:

   Räcker det inte att ctrl-klicka upp dem i en ny flik?

  • Jag tycker också att det är bättre men det här har diskuterats och vänts på och de flesta verkar tycka att det är bättre om man får välja själv.

  • Precis som Fredrik säger så kapar man möjligheten för de som vill välja själva, genom att tvinga alla att öppna i ett nytt fönster. Vi har valt att låta alla välja. Och man kan antingen hålla in ctrl eller kringla (mac) när man klickar på en så öppnas det i ny flik, eller shift så öppnas det i nytt fönster.

 2. ZZ says:

  Bra artiklar kring (det senaste) Zytomierska-dramat. Tack. Hon gör sig skyldig till kardinalsynden att inte bara tycka att hon är bättre än alla andra utan att också se det som sin rätt att kränka och stampa på andra människor för att uttrycka detta.
  Var ju inte så himla länge sedan en tjej hade kommenterat på hennes blogg ”Gud vad söt Ringo är”, med länken till sin egen blogg. En annan kommentator stal länken och gjorde en kränkande kommentar. Zytomierska lade då upp bild på (den helt oskyldiga) tjejen med en text i stil med ”Hon är så fet och ful så hon ska inte gnälla”. Tog heller inte bort den eller bad om ursäkt när felet uppdagades.
  Det är sorgligt, tycker jag. Att hon bär på så mycket förakt och hat.

 3. fredrik kullberg says:

  Ser att väldigt mycket i din sammanfattning av nyhetsläget kommer från äktmedia. Skulle inte ”alla” vara journalister? Är det överhuvudtaget möjligt att köra Ajour utan att till mycket stor del kannibalisera på gratismaterial från äktmedia?
  Ser med spänning fram emot Ajours första avslöjande i Carema-stil. Hur många korrespondenter har Ajour i Irak och Afghanistan? Hur ofta kollar ni diariet på stadsbyggnadskontoret i Sundsvall? Förlitar ni er på äktmedia när/om något händer där också?

  • Jag tror du har missuppfattat vad Ajour är. Men exempelvis den här posten är ju en service till läsarna, en hjälp att hitta godbitarna i det massiva informationsflödet.
   Och nej – jag tror inte att alla är journalister. Och nej, vi har inga korrespondenter men när det händer saker försöker vi hitta folk på plats som i fallet med Virginia Tech.

  • Sen vill jag bara tillägga att vi inte har något emot traditionella medier. Vare sig man kallar dem gammelmedia eller äktmedia. Vi tror på samarbete, att traditionella och sociala medier behöver varandra. Vår ambition är alltså inte att ersätta DN eller SR, utan att vara ett komplement.

 4. fredrik kullberg says:

  Samarbetet med äktmedia synes mig något ensidigt. Ni betalar inget, de betalar allt.

  • Gissar att du såg svaret från Sofia. Det finns ingen här som ringaktar traditionella medier.
   Men att tro att vår tid inte är värd något är konstigt. Liksom det är att tro att din tid inte skulle vara värd något.

 5. Återuppstånden sedan förra veckans debackel med utebliven redovisning av den gångna veckans fotbollskoll. Kan glädja alla att var det någon vecka man kunde vara utan koll så var det just den. Nu glömmer vi det och hoppar raskt till den som just varit. Och vilken vecka det har varit!
  Inledningsvis hade vi Champions Leauge och sista gruppspelsomgången. http://uefa.to/cGtprQ
  En dyster omgång för Manchester då både United som City missade att gå vidare. Napoli gjorde sitt mot Villa Real och därmed var Citys vinst mot Bayern Munchen intet värd. Att Basel skulle spella oavgjort borta mot Manchester United var en första skräll, att de nu vann hemma var smått otroligt. Surt sa Sir Alex och Basel spelar vidare. Real Madrid vann även sin sista match , denna gång mot Ajax och FC Barcelona ställde upp med 8 spelare från B-laget men vann ändå hemma mot FC Bate Borisov med 4-0. Mer om dessa 2 La Liga giganter längre ned.
  Ja vi pratar El Clasico.
  Såklart.
  Grymmast var ändå Lyon som behövde vinna med 6 mål för att gå vidare, låg under med 1-0 men vann till slut med 7-1, på bortaplan, i Zagreb, galet! http://bit.ly/vDmJZU
  Premier Leauge har stormatch ikväll, måndag, där Chelsea möter Manchetser City. City leder PL just nu med 2p och kan med vinst idag rycka till en 5 poängsledning gentemot lokalrival United. ManUTD som fick igång Rooney, 2 målskytt, i helgen då man vann med 4-1 mot Wolverhampton. http://bit.ly/viG3jm
  Arsenal och Liverpool vann sina respektive fajter medans både Newcastle och Tottenham fick stryk. Sebastian Larsson, i Sunderland, avgörde i 92:a miuten med en grym frispark och vinst 2-1. Revanch för förra helgens straffmiss. http://bit.ly/sjGkff
  Apråpå straffmiss så filmade Zlatan till sig en straff, precis som Seb gjorde förra helgen, men Ibra missar inte utan gjorde sitt 9:e mål för Milan denna säsong. Kan bli skytteligavinst. Det blev oavgort till slut, 2-2, mot Bologna. http://bit.ly/vGix1g Udinese vann och leder ligan till ikväll då Juventus tar sig an Roma, en match att se fram emot. Napoli är också med och slåss i toppen trots endast 1-1 igår mot Novara.
  EL CLASICO – ja på lördag var det dags. http://bit.ly/tyh38Y
  Fullsatt på Bernabeu och regn. Stor uppladdning hela veckan och många sa att nu kommer det ett skifte i Spanskfotboll, Real Madrid har kommit ikapp Barcelona, ja till och med en liten bit förbi. Mourinho visste nu hur man skulle slå Katalanerna, han har ju faktiskt lyckats med det hela 2 gånger tidigare. http://bit.ly/vFDjnq
  Chock i hela Kalalonien och jubelskrik i Castillien, Benzema gör 1-0 till Los Blancos efter bara 23 sekunder, det snabbaste målet i El Clasico någonsin. Ja vilken kväll det här skulle bli för alla Madristas. Sen kom Messi. Inte genom att göra mål men genom att finnas överallt och spela fram Alexis Sanches som kvitterade till 1-1. I andra halvlek föll ett spelande Real mer och mer ihop. När Xavi, via Marcello i RMA, gjorde 2-1, Ronaldo missade att nicka in 2-2 och istället Cesc Fabregas i anfallet direkt efter missen nickar in 3-1 så var saken klar. Barca är helt enkelt världens bästa fotbollslag just nu. Mourinho fick utstå kritik för taktiken http://on-msn.com/sB66QM och Christiano Ronaldo blev tom utbuad av sin hemmapublik. Inte lätt att vara stjärna i Spanien.
  Det har såklart hänt mer i fotbollsvärlden men med El Clasico tar liksom energin slut. I veckan kan Real Madrid åter ta platsen som 1:a i La Liga då de spelar en hängmatch. Barcelona spelar i VM för klubblag som går i Japan och sen börjar jullovet. Ett kort sådant. Så mycket glögg har inte tillverkats som kan lindra den fotbollsabstinensen
  Vi hörs!
  /Magnus

 6. Erik Gabrielsson says:

  Hej Sofia,
  Jag ryser när jag ser hur hon har behandlat/behandlar den polska flickan. Fullständigt vidrigt. Hade kunnat vara en text från 1800-talet.
  En fråga, varför råder du oss att inte klicka på länken till hennes cache:ade blogg? Kan det vara skadligt för min dator? Man blir ju nyfiken lixsom… 🙂
  Bästa
  Erik (från ett kallt Moskva)

 7. emma says:

  Åh jag känner mig lite trög som inte förstod (den ytterst tveksamma) humorn med pepparkakshuset och varför folk pratat om det. Förklara gärna!

 8. Elisabeth says:

  du verkar helt inteligensbefriat i det du skriver om Katrin för att inte understryka att din smidighet kan jämföras med kylskåp. Fortsätt så…

 9. Elisabeth says:

  Du skriver om dig själv: ”Jag är journalist, trebarnsmamma och norrlänning. Jag drivs av att utmana normer och krossa tabun, och att försöka förstå. Mig själv, människorna och omvärlden.” – omsätt dina tankar om dig själv i verket så kanske kommer du lite längre här i livet!