Ajourskribent tog över Sverigekontot – skapade internationell succé


Du har läst honom rapportera om internets undre värld, ordvränga fyndigt och skriva initierat om de mest bisarra nätfenomen.
Och nu har resten av världen också upptäckt Ajours Jack Werner.
I måndags tog Jack över Sveriges officiella twitterkonto för en vecka. Och hans twittrande får nu ansedda världstidningar som Time, Gizmodo The next web och The Verge att lyfta på ögonbrynen – och älska honom.
Och vem är vi att inte uppmärksamma och metahylla vår skribent för ett av de roligaste och kanske märkligaste genombrotten det digitala Sverige fått?

Allt började som ett enkelt PR-kampanj. Det skulle göras något roligt med Sveriges twitterkonto och reklammannen Patrick Kampmann kom på idén att sätta vanliga svenskar bakom kontot – fria att twittra vad de ville. Jack tog friheten till sig och twittrade precis som vanligt. Svär, lägger upp roliga bilder, blandar allvar med humor och tipsar om det han gör och läser.
Några blev upprörda, men de stora internationella medierna fascinerades. Sverige har blivit galet, tyckte nättidningsjätten The next web. Time älskar greppet och erbjuder både snaps och evig vänskap till Jack Werner. The verge menar att Jack inte har något filter för vad han skriver.
Hur känns det att ha skapat en landskris, Jack?
– Tja, nu förstår jag vad kungen håller på och krånglar med med varenda dag. Jag twittrade ju en bild på mina bara ben som en av de första tweetsen den här veckan, och den har några bloggare och tidningar tagit upp som exempel på min obscenitet.
Vad tänkte du när du såg några av världens största sajter ta upp ditt sweden-twittrande?
– Egentligen var det först när jag såg att en jävla tjeckis nättidning skrivit om det som jag blev riktigt förpaffad. Om man som svensk skitsnackare lyckats ta sig ända till Tjeckien tycker jag man har viss rätt att fascineras.
– Det är hysteriskt kul att bli nämnd på Twitter av ett konto med tre miljoner followers (@time), det skakar verkligen om min lilla bubbla till världsbild.
Hur kommer det sig att just du valdes att twittra för @sweden?
– Det var Patrick Kampmann på reklambyrån bakom kampanjen som hörde av sig. Av allt att döma tyckte han jag var rolig eller nåt. Han ville ha ut mig som första twittrare i raden av de som ska ta över Sweden-kontot. Förmodligen för att jag skulle hinna göra bort oss ordentligt fast innan det blev en stor grej. Well, suck it, Patrick!
Har ni pratat nu efteråt om all uppmärksamhet? Vad säger de?
– Ja, och han flinar väl lika omskakat som jag gör åt hela saken. De verkar jättenöjda där borta. Man ska tänka på att det ju gått ungefär en vecka av min vecka som Sverige, och det är först nu vi når något större genomslag. Hittills har det mest varit bloggposter om att jag svär för mycket och så.
Hur känns det att Time vill vara din bästis?
– Fantastiskt! Gillar också att skribenten där verkade uppskatta en av de tweetsen som de flesta mest tolkat som kaxig och dryg. Meningen är såklart bara att jag ska uppfattas som självdistanserad och en helt enastående fantastisk person, du vet, det vanliga.
Vad har du fått för övriga reaktioner?
– En del om att vissa saker är kul, när min gammelfarmor dog och jag twittrade ut det där fick jag mycket stöd och vänliga klappar i ryggen, och en hel del nyfikna frågor i största allmänhet. På det hela taget: väldigt nyfiket och sympatiskt, alltihopa!
Och hur många nya followers har Sverigekontot fått pga ditt ovårdade språkbruk och vågade bilder?
– Ja, jo, först så förlorade jag ju ungefär 150 followers. Men om man räknar med allt tapp tror jag jag har fått ungefär 400-500 nya, de flesta idag.
Du har två dagar kvar innan du lämnar över kontot till en annan svensk, hur ska du maximera de sista dagarna?
– Jag funderar på att bli full. Nuff’ said.


 

Här följer du Jack Werner på Sverigekontot @sweden