Arkiv för
Jack Werner

12 juli

Facebook raderar kvinnohats-tweets

BO-nN1sCMAQn3JW”Vi har tagit bort detta från Facebook eftersom det bryter mot våra gemenskapshetsregler”.
Så stod det när Julia Mjörnstedt loggade in på Facebook idag. Det förklarades också att hon nu är avstängd från Facebook i tolv timmar.
Igår postade Julia bilden som Jack Werner hade twittrat: Hur ett gäng manliga twittrare skrev nedsättande och sexistiskt om fotbollslandslaget. Julia Mjörnstedt postade bilden på Facebook med några meningar om att det var en vidrig attityd, men sedan ingenting mer.
Bilden fick en enorm spridning. I morse hade bilden över tusen kommentarer och mer än fem tusen delningar.
Samma bild har fått tusentals delningar även för andra som postat bilden. Men det är bara Julias bild som är borttagen.
Och det är bara Julia som är spärrad från Facebook.
Uppdaterad: När Ajour når svenska Facebooks talesperson, Jan B Fredriksson, ber han först om tid att utreda. Sedan återkommer han med ett svar från högkvarteret i Dublin.
– Facebook Dublin (HQ) har dubbelkollat. Det är omständigheter i fallet som gör att blockeringen på 12 timmar skedde. Exempel på omständigheter som kan spela in i fall som detta är saker relaterade till själva fotot – vilken/vilka som pekas ut, hur de pekas ut, hur fotot rapporteras till Facebook, etcetera, säger Jan B Fredriksson.
I Facebooks gemenskapsregler kan man finna flera regler om att man ska bete sig hyfsat och inte posta hatiskt innehåll. Däremot är det inte särskilt klart vilka regler som gällde för avstängning här.
Idag, lördag, är Julia inte längre avstängd från Facebook.
Upppdaterad 15/7: Även skärmdumpsskaparen Jack Werner är nu avstängd från Facebook.
Transparens: Julia Mjörnstedt är undertecknads fästmö

16 december

Så skapades "Ansiktsburk"


Videosnutten ”ansiktsburk” är ett av de första virala videoklippen i Sverige. 2001 började det spridas via epost på alla svenska internetuppkopplade kontor. Men fram tills nu har skaparna varit ganska anonyma. Därför är Jack Werners story om bakgrunden intressant nördläsning. De båda skaparna har fortfarande aldrig träffat varandra. Den ena, uppsalastudenten Johan Gröndahl, roade sig med att sätta svenska texter på libanesisk musik. Översättningen och musiken spred sig på nätet. Till Daniel Blå, reklamare på byrån Kramgo, som gjorde en flashfilmversion av musiken, med svenska undertexter och spred saken vidare. Till slut hade de båda skapat vår första virala hit och en betydande del av svensk internethistoria.
Läs Jack Werners text här, och här ser du klippet.

4 maj

Bilden som pekar ut generationsklyftan på nätet

Få bilder beskriver generationsklyftan på nätet så väl som denna, fångad av Ajours Jack Werner (nu utlånad för projekt på SR).
Det är den äldre mannen Lars-Henrik som förtvivlat försöker förstå varför Aftonbladet tvingar honom att kommentera. Genom att han är inloggad på Facebook dyker en ruta på honom själv upp (som likt den på Jack Werner i skärmdumpen här nedanför) och en text som uppmanar honom att ”lägg till en kommentar”. Gång på gång försöker Lars-Henrik förklara att han inte vill vara med och kommentera. På artikel efter artikel. Att Aftonbladet måste respektera detta. Läs vidare →

11 februari

Isbadande norrman blir nätsuccé

Detta ytterst märkliga klipp har snabbt blivit en succé på Youtube i veckan. Det är en norrman som åker skridskor på tunn is, dricker vodka och, ja well, se själv:
http://www.youtube.com/watch?v=EF1V8HFfpTE
Ajours Jack Werner, som just nu gör en sejour på Alltid nyheter, ringde upp norrmannen för att kolla hur det står till i tankegången hos någon som försöker sig på en sådan sak: (mer …)

16 januari

Den kontroversiella SOPA-lagen läggs på is – men flera sajter släcker ner på onsdag

Som vi berättat tidigare i dag har SOPA-lagen lagts på is. Vår Jack Werner, som gör sin första dag på Sveriges radios projekt Alltid nyheter, går igenom dess betydelse och vad som nu kommer att hända:

Trots det fortsätter planerna på en blackout från några av världens största sajter. Reddit har aviserat att de kommer släcka sin sajt på onsdag den 18 i protest, och Wikipedia ser med all sannolikhet ut att ansluta.
Wikimedias ordförande skrev så sent som för en timme sedan att han nu börjar göra intervjuer med media om den kommande blackouten.

 
Uppdaterat: De sajterna släcker ner den 18 januari.

16 december

Ajourskribent tog över Sverigekontot – skapade internationell succé


Du har läst honom rapportera om internets undre värld, ordvränga fyndigt och skriva initierat om de mest bisarra nätfenomen.
Och nu har resten av världen också upptäckt Ajours Jack Werner.
I måndags tog Jack över Sveriges officiella twitterkonto för en vecka. Och hans twittrande får nu ansedda världstidningar som Time, Gizmodo The next web och The Verge att lyfta på ögonbrynen – och älska honom.
Och vem är vi att inte uppmärksamma och metahylla vår skribent för ett av de roligaste och kanske märkligaste genombrotten det digitala Sverige fått?
Läs vidare →