Bilden som pekar ut generationsklyftan på nätet

Få bilder beskriver generationsklyftan på nätet så väl som denna, fångad av Ajours Jack Werner (nu utlånad för projekt på SR).
Det är den äldre mannen Lars-Henrik som förtvivlat försöker förstå varför Aftonbladet tvingar honom att kommentera. Genom att han är inloggad på Facebook dyker en ruta på honom själv upp (som likt den på Jack Werner i skärmdumpen här nedanför) och en text som uppmanar honom att ”lägg till en kommentar”. Gång på gång försöker Lars-Henrik förklara att han inte vill vara med och kommentera. På artikel efter artikel. Att Aftonbladet måste respektera detta.


Det kan tyckas både komiskt och ironiskt. Att Lars-Henrik inte förstår bättre.
Men framförallt tycker jag att det visar på svårigheten för sajter och tidningar att förklara sina olika funktioner. Varför Aftonbladet i det här fallet ”vet” att Lars-Henrik är Lars-Henrik, varför de har hans bild och uppgifter. Det handlar så klart inte först och främst om en generationsfråga, utan en kunskapslucka där det blir en pedagogisk utmaning att förklara för några få det som är självklart för de flesta. Hur gör man övergången, informationen enkel för den som är helt ovan?
I det här fallet tog Ajours egen riddare Jack Werner saken i egna händer och ringde upp Lars-Henrik för att förklara.
– Yes. Jag ringde honom och presenterade mig försiktigt, eftersom jag inte visste hurdan han var och om någon redan informerat om hur kommentarsfältet på Aftonbladet fungerar. Han var lite tveksam – fullt förståeligt, om man tänker på att han länge upplevt sig förföljd av Sveriges största kvällstidning – men lyssnade på min förklaring. Jag sa det att hans bild automatiskt är där, att det är så Facebook funkar, men att ingen ser honom om han inte kommenterar, säger Jack Werner.
Lars-Henrik tackade och förklarade att ”Ja, tidningar är som klister” och tackade för upplysningen.

– Efter att ha försäkrat sig om att han inte fanns med på Aftonbladet om han inte klickade ”kommentera” tackade han för samtalet. Vi hälsade varandra trevlig helg, och lade på, säger Jack Werner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

57 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Göran says:

  Jack Werner är en vardagshjälte!

 2. Anne Kekki says:

  Den är härlig i sin enkelhet att en kan tro sig vara med i kommentarsfält, när ens bild redan är där. Kul ändå att denna man använder dator, det är inte alltid en fattar vad som sker på nätet. *ler gott*

 3. Matti Palm says:

  Vad skönt att ringa upp och hjälpa till!

 4. Ordpolisen says:

  ”Förkalra” säger ordpolisen nej till.

 5. Fred says:

  Jag vill inte vara med och kommentera. Ta bort mig snälla?

 6. […] Bilden som pekar ut generationsklyftan på nätet | Ajour Få bilder beskriver generationsklyftan på nätet så väl som denna, fångad av Ajours Jack Werner. […]

 7. […] Det är inte lätt att bli gammal 2012-05-04, 19:39 …om man inte hänger med i all sån här ny trolldomsliknande teknik. http://ajour.se/bilden-som-pekar-ut-generationsklyftan-pa-natet/ […]

 8. Berit says:

  Nej jag vägrar kommentera.

 9. Krister Renaud says:

  Om man vill slippa sånt kan man installera DNT+ eller Ghostery i sin webbläsare.
  Är man inloggad på FB samtidigt som man surfar finns möjlighet att spåra även om man inte kommenterar.

 10. Bobba says:

  En ödmjuk fundering: Om Lars Henrik inte vill vara med på bild i AB, hur tror ni han ställer sig till att vara med här? Ställde han upp på en intervju med Jack och var han medveten att hans svar skulle komma att publiceras?

  • Bobba says:

   Då ni har en sajt som tycker att läsarmedverkan och kommentarer är viktiga är jag lite förvånad över att ingen har valt att svara på min fråga efter 1,5 dygn. En fråga som jag nog anser är både relevant och motiverad då jag gärna skulle vilja veta hur processen om att publicera eller inte går till och hur era riddare presenterar sig när de rycker ut till undsättning. Presenterade Jack sig som journalist på Ajour.se eller som vanlig skön snubbe med facebook-kunskap?

  • Hallå Bobba!
   Det är verkligen inte meningen att hänga ut Lars-Henrik, det är till exempel därför vi har strukit hans efternamn. Jag tycker jag att bilden här ovan illustrerar något som vi alla som bygger sajter behöver fundera över.
   Att låta någon annan ge tillåtelse för att en tredjepart ska få citera ett samtal har jag inte funderat på. Jack ringde inte för Ajours räkning, som du ser ovan är han utlånad till Sveriges radio, och gjorde det – som jag förstod saken – under privat tid. Under tiden han arbetar för SR kan han inte inte längre skriva för Ajour, däremot kan jag intervjua honom om han gör något bra, vilket jag gjorde här ovan.

 11. […] utanför ämnet, men fascinerande likväl, är Ajours och Emmanuel Karlstens text Bilden som pekar ut generationsklyftan på nätet. För lika lätt som det är, lika svårt blir det när man inte vet och inte förstår, och vem […]

 12. Jacob says:

  Kul! Dock kan man kanske anta att Lars-Henrik heller är så pigg på att hängas ut offentligt i denna blogg om han tyckte det var så jobbigt att ha sin bild på Aftonbladet.. Så några riddare är kanske Ajour inte?

  • AE says:

   Om jag uppfattat Ajouras inlägg rätt så är det inte Lars-Henrik som är på bild här, utan Ajour har gjort honom anonym även genom att byta bild. Men jag kanske har helt fel.

   • Bobba says:

    Vad i texten får dig att tolka in att Ajour har anonymiserat Lars-Henrik?

    • Vi har anonymiserat hans namn, men inte hans bild.

    • AE says:

     Eftersom jag inte vet hur Lars-Henrik ser ut och inte heller hur Jack Werner ser ut missuppfattade jag parentesen i Ajours text: ”(som likt den på Jack Werner i skärmdumpen här nedanför)”. Jag uppfattade det som att de hade bytt ut bilden mot Jacks bild. Men, som jag skrev ovan, ”jag kanske har helt fel” – och det hade jag. 🙂

  • Hallå Jacob
   Vet inte hur du menar ”hängt ut”, men som du ser är hans namn anonymiserat. Angående det ”ridderliga” så låg det i att Jack ringde upp mannen i fråga och förklarade hur saken låg till.

   • Teddy says:

    Bara för att ni har censurerat hans namn så kanske inte det räcker för att det ska vara tillräckligt anonymt.
    Då det uppenbarligen är så att Lars-Henrik inte vill bli publicerad på Aftonbladet kan det antas att han inte vill bli publicerad någon annanstans heller. Därför kan det vara bra om ni censurerar vart han är ifrån också. Titta till höger om censuren så ser ni en ort. Kanske ska censurera den också? Om inte annat, varför har ni valt att inte censurera bilden?

    • Emanuel Karlsten says:

     Jag maskade inte bilden eftersom det var en skärmdump från en redan offentlig plats och att jag inte såg någon publicitetsskada. Skulle det ändå visa sig att Lars-Henrik skulle ta illa upp så har jag inget emot att maska bilden. Men jag har svårt att se det?

   • Paul says:

    ”Vet inte hur du menar ”hängt ut”, men som du ser är hans namn anonymiserat” — inte tillräckligt anonymiserat. Hans förnamn var inte överstruket, och eftersom hans förnamn inte är så vanligt tog det mindre än 10 sekunder att hitta honom på Facebook — bilden gav en bekräftelse på att man hade hittat rätt. När man sedan visste hans efternamn tog det mindre än en minut att ta reda på hans adress, telefonnummer och ålder (78 år). Det måste ha varit så Jack Werner gjorde när han hittade och kontaktade honom. Nästa gång får du ”anonymisera” namnet bättre !!

    • Eve says:

     Men om du nu tycker att det är så illa att ”hänga ut” honom, varför ger du då oss ytterligare info om honom? (78 år)

 13. Ingvar says:

  Kan bli problem när han handlar mat står ju ”Öppnas här” på en del paket då river han väl upp dom i butiken haha

 14. henriko says:

  Jag skulle nästan vilja kalla det en bugg i webbläsarna. Varför ska Lars-Henriks webbläsare dela information (dela skript) kors och tvärs mellan helt olika webbplatser?
  Varje enskild webbplats borde vara komplett/”självförsörjande”, så webbläsarena bara kunde säga NEJ till den här typen av informationsläckage.

  • J says:

   fast då får du inte många sidor kvar på nätet. många hämtar tex bilder och script från snabbare servers än vad dom själva ligger på. men jag förstår vad du menar 😉

   • Sharpless says:

    Jodå, nog skulle det finnas sidor kvar på nätet. Men det skulle kanske bli lite dyrare med hosting.
    Själv förstår jag inte varför detta säkerhetshål tillåts finnas kvar.

 15. Bo says:

  en bra tankeställare, kanske inte är så smart att blanda in facebook absolut överallt 🙂

 16. Daniel says:

  Det vore intressant att höra ABs version av det här, finns den någonstans? De måste ju ha sett kommentarerna. Hur hanterade de det? Varför ringde de inte själva? Satt de bara och garvade, eller har de helt enkelt ingen beredskap för att ta hand om kommentarer som går utanför det normala?

 17. Karin Lindblom says:

  Hej alla!
  Jo, vi har sett läsarens vädjan och försökt att nå honom. Vi är glada att JW lyckades bättre än vi. Vi får samma fråga uppskattninngsvis ngn eller ngr ggr i månaden.
  Fler frågor? Fire away!
  Hälsar Karin Lindblom, Aftonbladet, m ansvar för läsarkontakter och sociala medier

 18. Hans Eriksson says:

  Det där var ta mig f-n det roligaste jag sett på länge. Tack för dagens stora skratt!

 19. […] över den här artikeln igår. Så otroligt roligt och gulligt! Sharing is caring!Like this:GillaBli först att […]

 20. Ändå inte helt enkelt alla gånger.

 21. Helt underbart! Stackars Lars-Henrik! Och bra gjort av Kwasbeb a.k.a. Jack. 🙂

 22. Simon Winter says:

  Tack för ett fantastiskt exempel på ett problem som jag tycker är ganska stort. Jag skrev lite om det här: http://infontology.typepad.com/infontology/2012/05/kunskaps-generations-eller-tillitsklyfta.html
  Vad gäller anonymiseringen tycker jag att det i dagsläget mest är som en ”markering”. Det räcker ju att söka på förnamn och ort på exempelvis upplysning.se om man vill veta vem det är. Om man faktiskt vill anonymisera tycker jag att man ska göra det inte med utgångspunkt från ”den stora massan” av besökare, som inte bryr sig om vem just den här mannen är, förutom att det kan vara lustigt att kunna kalla honom just det han heter, utan så att det inte kan spridas identifierat i mannens bekantskapskrets.

  • Jim says:

   Huvet på spiken. Varför ska Aftonbladet och alla andra som gör likadant frivilligt ingå i det skvallersystem som går ut på att kartlägga surfvanor åt Facebook m fl.

 23. underbart och lite tragiskt på samma gång!

 24. Ingegerd says:

  Tycker att ett lika stort problem är att Aftonbladet istället för att förbättra det egna systemet för att inga kommentarer ska kunna vara anonyma för tidningen valde att tvinga folk som vill kommentera att skaffa Facebook. Hur svårt hade det varit att ha samma typ av kommentarsmöjlighet som här eller låta folk registrera sig hos Aftonbladet om de inte vill ha ett facebookkonto. Du behöver inte vara ovan vid datorer för att vilja vägra Facebook.

 25. […] att Aftonbladet.se har bytt till Facebooks inloggning i sina kommentarer (och läst om hur man kan missuppfatta det) men har missat hur resonemanget kring det har gått. Anledningen är glasklar – för att […]

 26. David says:

  Men har ni knarkat allihop? Det är väl ganska uppenbart att Lars-Henrik driver, eller att han inte ens finns. Ett skämt är det hur som helst.

 27. Henrik says:

  Men är inte det roligaste att ingen av idioterna som vill ”hjälpa” inte fattar det är att det just att hans automatinlogg via fb dyker upp utan att registreras som Lars -Henric missförstår. De bara ”men sluta kommentera?”- eller tänk ett varv till innan du slänger iväg en reflexmässig dryghet? – Där kanske lika mkt generationsklyftan syns?

 28. Saga says:

  Fruktansvärt dålig journalistik att inte tänka på att lägga skärmdumparna från Lars-Henriks kommentarer i tidsföljd.

 29. Ulf says:

  Så Ni har inte hängt ut honom då? I Vadstena finns det 4 Lars Henrik, i varierande ålder! Tog mig 30sekunder att hitta honom.
  /ulf

 30. Jezen says:

  There was a sign outside that said “Have you seen this man?”
  So I called the number on the sign and said “No.”

 31. Jim says:

  Vad som är värre i detta är, att när godtrogna webbsajter skriver in facebook och liknande i sin webbarkitektur så ger de gratis bort information till fejan med fl vad deras användare läser för webbsidor.