Försäkringskassan tvingar Jimmy i arbete efter dotterns död

Jimmy Fredriksson. (copyright och foto: Jimmy Fredriksson)

Drygt ett halvår efter att dottern Meja avlidit i en hjärntumör hon lidit av under flera år utförsäkrar Försäkringskassan pappa Jimmy och anser att sorgen är över och att han kan återgå i arbete. Om den svåra tiden och hans kamp att komma tillbaka  skriver Jimmy James Fredriksson om på sin Facebooksida. En text som i skrivande stund delats över 19 000 gånger.

På Facebook beskriver Jimmy Fredriksson osminkat tiden då de upptäcker att dottern Meja, som då är fyra år, hastigt drabbas av hjärntumör och de följande årens kamp om hennes liv. Den 22 oktober i fjol avlider dottern bara nio år gammal.

Jimmy Fredriksson var sjukskriven halvtid men fick i fredags beskedet från Försäkringskassan att man nu utförsäkrat honom och förväntar sig att han återgår i tjänst 100%. Detta av en handläggare som inte har träffat Jimmy tidigare.

Texten har fått enormt spinn på Facebook och delats över 19 000 gånger i skrivande stund. Bara på den korta tid som det tagit att skriva denna text, delades den över 500 gånger. Detta bara ett knappt dygn efter att han skrivit den.

Jimmy skrev texten igår kväll och åkte till jobbet som vanligt i morse. Vid lunchtid tittade han hur det gått och såg att texten redan delats 8 000 gånger.

- Jag kände bara ”ojdå”. Jag tänkte att jag skulle dela ut det här till mina vänner, och några till, men inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle få den här spridningen, säger Jimmy Fredriksson till Ajour.

Texten skrev han för att han fick nog. Första beskedet om utförsäkringen fick han i fredags och tänkte att han skulle ta helgen för att lugna ner sig innan han agerade. När han skrev igår var han inte längre ”rosenrasande”, men fortfarande lika irriterad.

- Jag tror att det här är väldigt vanligt och att det kan pågå från Försäkringskassan för att människor i den här situationen inte orkar ta tag i det. Jag har levt med cancern i fem år och det har varit grymt påfrestande, men jag har blivit grymt stark av det. Så jag orkar ta den här striden. Grejen är det att andra inte har det lika förstpänt, de kanske inte har vänner eller ekonomi för att överleva. Vad ska de göra?

Det var för deras skulle han skrev texten. För att någon annan i framtiden kanske skulle bli hjälpt av saken.

- Ärligt talat är det inte av egoistiska skäl. Jag tappat hoppet om Försäkringskassan. Det är en skämtinstans i mina ögon. Det är min totala förhoppning att någon annan kanske kan bli hjälpt.

Försäkringskassans pressavdelning är nedringd av folk som vill ha en förklaring.

Hur ser ni på händelsen och att Jimmy delar sin berättelse?
- Man får ju skriva det man vill, men jag tänker mycket på att han är väldigt besviken på kontakten han har haft med oss. Det jag funderar på är hur vi kan vara tydligare. Det ska inte vara så att man upplever att man blir dåligt bemött av oss, det är fruktansvärt. Sedan är det alltid två sidor av varje berättelse, som Jimmy skriver själv, säger Helena Dahlberg, biträdande presschef på Försäkringskassan, till Ajour.
- Vi kommer nu att ta kontakt med familj, ta ett möte igen och berätta varför beslutet blev som det blev.

En sådan kontakt har Jimmy Fredriksson redan fått.
- Jag pratade just med en chef på Försäkringskassan här. Han var faktiskt trevlig, tillmötesgående, men det är ett år för sent. Man kunde ringt och beställt ett möte redan när jag blev sjuksriven. Frågat hur vi gör vi så att jag så snabbt som möjligt kan komma tillbaka till arbetslivet, men de har inte ens träffat mig personligen. De har aldrig ens sett mig, ändå tar de beslut om att jag är arbetsför, säger Jimmy Fredriksson.

Helena Dahlgren på Försäkringskassan hänvisar till en sakkunnig för detaljer kring försäkringar, men menar generellt att någon som har varit med om ”något så vidrigt” självklart ska få tid.

- Det beslutsstöd som läkare har är att man kan få två till fyra veckor om man har en kris. Sedan kan det vara olika från person till person och det är en individuell bedömning vad du varit med om, din arbetsförmåga.
- Barnet gick bort i höstas och det har gått ett halvår sedan dess. Utan att kunna något om hemska historien är det inte alltid så att det är det bästa att vara långtidssjukskriven, säger biträdande presschef Helena Dahlgren.

Jimmy Fredriksson hade själv inte någon tanke på att vara sjukskriven en längre tid. Hans målsättning var att få jobba halvtid fram till sommaren och att efter semestern gå upp till heltid. Men det var ingen som frågade Jimmy Fredriksson om hans egen plan.

- Hade de vetat det hade de kanske betalat ut en halvtid den lilla tid som kvar. Men det är ingen som har frågat. Det är inte så mycket att göra.

Vad som kommer att hända nu när han tvingas ut i arbetslivet vet han inte. Det finns dagar då han inte förmår gå till jobbet. När han väl jobbar är han helt slut när han kommer hem. Han vet inte heller hur han ska känna om alla reaktioner.

- Jag har inte hunnit smälta, jag hade bara vanlig arbetsdag och hamnade i det här. Men jag är glad att det kom upp till ytan, bevisligen blir många berörda.

Om du fick hälsa något till Sveriges regering som satt upp dessa riktlinjer, vad skulle du säga?
- Titta på varje fall, träffa människan ni ska bedöma, eller döma, träffa människan för varje individ är olika.

UPPDATERAT 20:58:  

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare på försäkringskassan och reder också ut för Ajour vad som ligger bakom beslutet att sätta Jimmy i hundraprocentig tjänst igen.
- Socialstyrelsen har tagit fram ett beslutsstöd som är en rekommendation till behandlande läkarna där det framgår hur lång läkeprocess ett sjukdomstillstånd har i normalfallet. En kris har till exempel normalt en sjukskrivningsperiod på två till fyra veckor.

Hon kan inte svara på varför inget personligt möte har gjorts med Jimmy men säger att det är önskvärt att det görs. Både med den sjuke, dennes läkare och eventuell arbetsgivare.

- Det är också viktigt att förstå att man inte sjukskriver för sorgen i sig utan för symptomen som uppstår i samband med sorgen. De bakomliggande orsakerna har ingen betydelse vid försäkringskassans beslut, förklarar Cecilia Udin. Det är den aktivitetsbegränsning som uppstått som är viktig för bedömningen av arbetsförmågan

- Ibland kan också den bästa läkeprocessen vara att man återgår i sina normal gängor och kommer tillbaka till vardagen, avslutar hon.

Försäkringskassan kommer att erbjuda Jimmy ett personligt möte så fort som möjligt för att förklara reglerna och hur bedömningen av arbetsförmågan går till.

Texten har nu delats drygt 33 000 gånger.

TEXT: Petra Jankov Picha & Emanuel Karlsten