Arkiv för
blogg

6 april

Svenska bloggandet har aldrig varit större än nu

Det svenska bloggandet slår rekord. Det visar ny statistik från Twingly som Ajour har fått tillgång till. Aldrig har fler svenskar bloggat än nu. Aldrig har de postat så ofta.
Twingly har sedan 2007 bevakat den svenska bloggosfären och varit en pionjär i att sätta bloggen på kartan. De är leverantörer av en bloggwidget till de flesta stora tidningar idag och har sedan flera år en sökmotor som indexerar svenska bloggar och deras bloggposter. Det är den inblicken som ger följande underlag. Läs vidare →

15 juli

"Genusfotografen" samlade ihop skadeståndssumman – på ett dygn


Ajour skrev tidigare i veckan om Tomas Gunnarsson, ”Genusfotografen”, som tvingats böta 15 000 för att han fotat av och kritiserat en bild. En läsare av bloggen, Ulf Andersson, startade en stödinsamlingpå sin egen blogg. Målet var att få ihop 15 000 vilket nåddes efter bara ett dygn. Totalt samlades det in 19 000 kronor som nu har nått en förvånad Tomas Gunnarsson. Läs vidare →

13 januari

Fredrik Backman i stor intervju: "Jag är fortfarande beredd att börja köra truck igen"

Fotograf: Peter Stahre


Fredrik Backman har 50 000 läsare i veckan, och nu sitter han i mitt kök och försöker smussla undan en ananasskiva. Något jag bestämt sätter P för. Han ska ha den på sin hamburgare, han ska åtminstone ge det ett försök. Det står mycket på spel. Vi har via Twitter de senaste veckorna fört ett animerat samtal kring huruvida ananas hör hemma på hamburgare eller ej, och nu är det upp till bevis. Innan han sätter tänderna i burgaren, varsamt tillagad av min flickvän som tack vare sin amerikanska börd vet att ha såväl öl som vitlökssmör i köttfärsbiffarna, frågar hon vad hans förväntningar är.
– Jag har den förväntningen att burgaren kommer smaka väldigt gott, och ananasen kommer smaka ananas.
Läs vidare →

9 januari

Innebandypojkens familj jagas – var det rätt att publicera?

Många engagerar sig just nu i fallet med den 10-årige pojke som lämnades ensam kvar utanför innebandyhallen – för att hans pappa, enligt uppgift, tyckte att han spelade för dåligt.
Händelsen har skapat en våg av känslor i sociala medier efter att en bloggare uppmärksammade fallet. Uppsalatidningen UNT är den som lett journalistiken kring det och saken har engagerat flera riksmedier. När UNT fick tag på den ledare som hittade pojken och även pratade med pappan i telefon, bedömde de berättelsen så trovärdig och sanningsenlig att de publicerade den. Läs vidare →

Vad vill du fråga Fredrik Backman?

En Twitterdiskussion om huruvida ananas passar bra eller dåligt på hamburgare har nu nått sin logiska slutföljd: jag ska bjuda min motpart i diskussionen, succébloggaren, skribenten och snart författaren Fredrik Backman på ovanstående maträtt och i samma veva göra en intervju med honom. Ämnet kommer vara hans framgångar (Fredrik Backman har skrivit några av 2011:s största bloggposter) , hans ton, hans förebilder och varför det är så mycket mat på hans blogg. Intervjun inträffar imorgon vid lunchtid hemma hos mig på Reimersholme. Utöver oss två kommer fotografen Peter Stahre att vara med och föreviga Backman, förhoppningsvis med burgaren i högsta hugg, och eventuellt också min flickvän som sidekick (men antagligen främst hamburgerätare).
Men jag vet ju inte vad alla ni vill höra. Det vore ju sjukt. Därför frågar jag nu: finns det några särskilda frågor ni läsare vill att jag absolut inte ska missa att ställa honom? Ni som följt honom i alla år – vad kliar nu i era halsar, vilka frågetecken vill ni helst av allt ska rätas ut? Kom loss och föreslå i kommentarsfältet, och jag lovar att lyssna. Om någon i en kommentar redan ställt den fråga du tänkte föreslå – rösta på den med tummen upp!

26 december

Veckans nätsnackisar

God fortsättning, gott folk! De skarpögda bland er har noterat att Ajour till viss del gått i ide över jul, och vi är ledsna om någon känner sig övergiven. Detta till trots har vår jul varit fin, och under de kommande dagarna kan ni förvänta er båd’ en och två listor över höjdpunkterna från året som gått. Allt nog: här kommer julveckans största och mest dominerande nätsnackisar, för er som inte orkar sitta framför datorn hela dagarna men ändå vill kunna känna er sexigt nördiga!
Läs vidare →

23 oktober

Avpixlat: SD-riksdagsmedlemmens egna Politiskt Inkorrekt?


Med en formulering värdig föregångaren lanserade idag hemsidan Avpixlat sig själv som den nya Politiskt Inkorrekt. Avtäckningsinlägget är fullt av syrliga blinkningar till de som firade PI:s död, och låter oss ana en ny energi i den förut ledbrutna organisationen. I avsiktsförklaringen fastslås att man vill ”förvalta och utveckla det framgångsrika koncept som vår föregångare PI lagt grunden till”, och fortsätter med att berätta att de ”vill vara en nagel i ögat på pk-etablissemangets journalister och politiker”.
Läs vidare →

21 oktober

Memekollen: Konstiga Disneyfigurer och en överklasskrabba

Dagens nättrender slår åt minst sagt olika håll. Dels har några klassiska och älskade filmfigurer fått sina ansikten horribelt vanställda, dels har ett snobbigt skaldjur fått uttolka en av samtidens större proteströrelser i västvärlden.
Vi börjar med den nya och geniala tumblr-bloggen Disney Face Swap. Den tar ansiktena från Disneykaraktärer och byter ut dem med varandra. As simple as that. Ibland sträcker man sig till att ersätta alla figurerande personers ansikten med en, eller byter ut figurer som kommer från andra sammanhang än Disneyfilmer, men i övrigt är konceptet enkelt och klockrent. Följ för ett dagligt skratt!
 
 
Occupy Wall Street-rörelsensom nyligen spred sig till Norge – har nu fått en maskot att likna sina huvudmotståndare vid. Buzzfeed sammanfattar de bästa bilderna som gjorts på temat ”snobbkrabban dissar 99%-protestanterna”. Idén, som föddes i en Reddittråd, är ett humoristiskt sätt att se på den världsordning man vill rubba eller åtminstone skaka om lite, och går helt i linje med kampanjens i övrigt höga nätnärvaro.

17 oktober

Den politiska inkorrektheten och varför den inte alls dog igår


Igår släpptes nyheten att en av de mer tongivande svenska bloggarna inom politik och nyheter, en auktoritet och en institution för en hel politisk grupp de senaste tre åren, ska läggas ned. Politiskt Inkorrekt har, för att använda deras egna ord, nått vägs ände. Men var började det? Låt oss börja med den svenska Wikipediaartikeln om uttrycket ”politisk korrekthet”. Den gör mellan raderna mycket klart vad skribenten tycker om människor som använder uttrycket som en förolämpning. Det skrivs att uttrycket används som ett nedsättande begrepp (av vem?) om åsikter som ”på ett opportunistiskt sätt följer den dominerande trenden i samhällsdebatten”. Politisk inkorrekthet, emellertid, ”betecknar en inställning som inte låter sig hindras av sociala normer för att uttrycka fördomar mot olika grupper och minoriteter”. Artikelinledningen avslutas med att exemplifiera det senare med ”den svenska ’nyhetsbloggen’ Politiskt Inkorrekt”.  Och då är citattecknen kring ”nyhetsblogg” alltså inte mina.
Läs vidare →

Dockan som satte mammarollen på sin spets

CC teadrinker på Flickr: http://www.flickr.com/photos/14945397@N00/


Vid en snabb överblick över faunan av svenska mammabloggar framstår några exemplar som lite speciella. Barnen på bilderna har glasartade blickar, och deras händer och fötter är bleka. Men i bloggarna i fråga nämns barnen icke desto mindre alltid vid namn, och beskrivs som levande barn i meningar som ”Sigge sover” och ”Linus ligger på gräsmattan, är han inte söt?”. Vad är det för stela zombiebarn, till synes döda men ändå helt uppenbart högt älskade av sina bloggande föräldrar, det handlar om? Jo, det är dockor. Väldigt naturtrogna dockor.
I början av 90-talet var den amerikanska dockkulturen rastlös. Högre realism och naturalism efterfrågades, och dockbyggarna lade mer tid på att få sina verk att se ut som de kommit direkt från livmodern själv. 2002 lades så en docka under benämningen ”reborn” upp på eBay, och vips var en helt ny genre av små konstgjorda bebisar född. Reborn babies, eller pånyttfödda barn som den lite yxigare – och mycket läskigare – svenska termen för det skulle låta, är helt enkelt dockor som byggs för att till varje pris efterlikna riktiga levande småbarn. De byggs unika, hårstrån stoppas in i skalpen ett efter ett, och de målas omsorgsfullt för att passa in i babyns övriga karaktär. De föds genom en konstnärs händer under en process som tar flera månader, och som kulmineras genom ”bortadoptionen”, reborn-sfärens eufemism för en försäljning av en reborn-docka.
Läs vidare →